WEB 3 copyOlivový olej je takový malý, ale vlastně i velký, zázrak. Nejen že pokrmům dodává následnou přidanou hodnotu v podobě jedinečné chuti, má rovněž mnoho zdravotních benefitů. Stále častěji bývá i krásným dárkem, a to nejen osobním, ale i firemním. Špičkově vybudovaný unikátní e-shop olivum.cz na prodej nejen olivových olejů, ale i jiných dobrot, založila Ing. Dagmar Kublová před pěti lety. Od té doby nasbírala mnoho rozmanitých zkušeností, které posunuly její nápady, činorodost, houževnatost i nadšení k výsledkům, jež dávají jejím aktivitám další rozměr. Dobrá energie vložená do podnikání přináší možnosti, příležitosti, nečekané výzvy.

Olivové oleje se těší stále větší pozornosti i v Čechách. Proč tomu tak je?

Myslím, že lidé v posledních letech pochopili, že o zdraví je potřeba pečovat. Je to jen a jen naše zodpovědnost, nikoliv lékařů či farmaceutických firem. Pod vlivem stresu, tlaku společnosti a tempa života dnešní doby jsme se odpojili od svého vnitřního hlasu, vnímání skutečných potřeb svého fyzického těla i duše, a to nám způsobuje řadu zdravotních potíží. Lidé postupně zjišťují, že západní medicína za ně nevyřeší vše a že každá tabletka, která vznikla v laboratoři, má řadu nežádoucích účinků. I proto hledají přírodní cestu, jak ze zdravotních problémů ven, nebo se jim díky prevenci úplně vyhnout. A v tomto případě může být olivový olej skvělým parťákem.

The GovernorPřiklánějí se k jejich konzumaci lidé spíše proto, že je to celosvětový trend, nebo proto, že jim chutnají, či z důvodů jejich zdravotních benefitů?

Olivový olej je jednoznačně superpotravina s úžasným benefitem pro tělo, mysl i duši. Je to 100% olivová šťáva, čistě přírodní produkt, který má téměř holistický rozměr. Na úrovni těla podporuje srdce a celý kardiovaskulární systém, reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu, harmonizuje trávení, a tím posiluje imunitní systém, snižuje riziko cukrovky 2. typu, je protizánětlivý, bojuje proti předčasnému stárnutí pokožky a vnitřních orgánů díky antioxidantům (polyfenolům), které pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému volnými radikály, je prevencí proti rakovině, podporuje zdraví kostí, prospívá pokožce, neh­tům a vlasům. Na úrovni mysli podporuje zdraví mozku a jeho kognitivní funkce, pomáhá předcházet mozkové mrtvici, chrání nervový systém, snižuje riziko deprese a je schopen oddálit progresi Alzheimerovy choroby.

A jak prospívá naší duši? Olivový olej má úžasnou schopnost sbližovat lidi, otevírat srdce a probouzet jejich smysly a emoce. Přináší potěšení z jedinečných vůní a chutí, uvolněné vzpomínky a radost z objevování něčeho nového.

Naši zákazníci olivový olej vnímají jako pochutinu, která dokáže i z relativně jednoduchého pokrmu vykouzlit gurmánskou specia­litu, ale také jako cennou medicínu, která podpoří jejich zdraví.

Pamatujete si, kdy jste sama okusila po­prvé olivový olej?

Ano, bylo mi devět a byla jsem poprvé s rodiči u moře v Jugoslávii. Bydleli jsme u rodinného přítele Baldo Sjekavici, který si jako správný Jugoslávec lisoval svůj olivový olej. Tehdy mi vůbec nechutnal!

EVOO Lamacupa Luma Před pár lety jste založila unikátní e-shop s nabídkou prvotřídních olivových olejů a dalších specialit. Poptávka je mimořádná. Musí vás to naplňovat obrovskou radostí...

To ano, je to splněný sen a jsem za to velmi vděčná. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a každý den neplujeme na růžovém obláčku. Tam, kde je firma OLIVUM dnes, je vykoupeno tvrdou dřinou a spoustou energie. Svět olivového oleje funguje jako každý jiný business. Uvedení nového produktu na český trh je někdy otázka i několika měsíců, než se vše odladí. Jsem perfekcionista, a tak pokud má daný olivový olej nějaké nedostatky, co do chuti, aroma nebo designu balení, jdu raději od toho. Mým cílem je přivážet na český trh jen top kvalitu v krásném designu.

Ostatně jaký byl rok 2024?

Rok 2024 byl skvělý a neuvěřitelně náročný, osobně i pracovně. Opět byl hodně o cestování, protože bez toho to nejde. Pravidelně se jezdím vzdělávat na EVOO Masterclass a Tasting Panel v Brescii, navštěvuji veletrhy, degustační akce a objíždím olivové farmy, ty stávající nebo hledám nové, které budou zapadat do našeho konceptu. Pracovně byl rok 2024 završený v Římě, kde 15. prosince proběhlo vyhlášení těch nejlepších výrobců olivového oleje v rámci představení průvodce světem olivových olejů FLOS OLEI 2025. K mému velkému překvapení jsem v závěru akce převzala cenu FLOS OLEI jako jeden z nejlepších importérů roku. Když jsem na této akci byla poprvé před pěti lety, tak mě něco takového ani ve snu nenapadlo. Konec roku se tedy nesl nejen na vlně bilancování, ale především pocitů dojetí a vděčnosti.

Oč byl největší zájem ze stran firem? A objednávají i v průběhu roku, nebo se spíše zájem koncentruje před Vánocemi?

V nabídce máme nejen olivové oleje v lahvích, plechu nebo bag-in-box, ale také v dárkovém balení. O ta je velký zájem právě ze strany firem, a to jak v průběhu roku, tak hlavně o Vánocích. Olivový olej je originální a zdravý dárek, který díky jedinečnému balení může být velmi luxusní. Když darujete olivový olej, darujete zdraví!

2Budete paletu olejů rozšiřovat?

V těchto dnech postupně naskladňujeme novou sklizeň 2024/25. Nabídku rozšiřujeme průběžně, a to nejen co do olivových odrůd, kupáží, ale také co do zemí. Tento rok bychom rádi přidali také tekuté zlato z Portugalska, Turecka, Tunisu a JAR. Otázka zní, zda v těchto zemích najdeme odpovídající kvalitu. Zákazníci se mají ale určitě na co těšit.

Stačí světová produkce požadavkům spotřebitelů? Vysazují se další olivové háje?

Kategorie prémiových olivových olejů je relativně mladá. Na prémiovou kvalitu se výrobci začali orientovat teprve před 10–12 lety. Obecně se spotřeba olivového oleje v posledních deseti letech téměř zdvojnásobila. V rámci Evropské unie je největším výrobcem Španělsko. Není divu. Když je­dete z Madridu do Jaénu, jsou olivovníky všude kolem vás. V regionu Jaén je jich více než 64 miliónů. Itálie je zase nejpestřejší z hlediska chutí olivového oleje. Najdete tady největší rozmanitost olivových odrůd (až 540 z celkového počtu 1300). I přesto, že olivové háje pokrývají velkou část území ve Středomoří, mluvíme-li o Evropě, farmáři stále vysazují nové olivové háje pro své děti a vnoučata. Je to jakási tradice.

Obdivuji láhve, v nichž se oleje prodávají, často jsou to krásné designové kousky z limitovaných edicí. Existují i sběratelé těchto lahviček a obalů?

Když jsem začala pomalu pronikat do světa prémiových olivových olejů, byla jsem překvapená, jaké nádherné designové láhve se nabízejí. Na designu lahví a etiket s výrobci často spolupracují ti nejlepší marketingoví specialisté a designéři. Olivové farmy vlastně vybírám i podle designu lahví tak, aby si u nás přišel na své opravdu každý. Vzhledem k tomu, že nás neustále oslovují nějaké farmy a zasílají vzorky k degustaci, mám v kuchyni pěknou řádku různých lahví, takže jsem i já sama vlastně taková sběratelka...

EVOO Nobleza del Sur NOVOUvažovala jste o tom, že byste některé z dodávajících firem navrhla své vlastní obaly-láhve, určené pouze pro český trh? Mohla by to být taková malá umělecká díla nejen do kuchyně...

S jednotlivými farmami spolupracujeme velmi úzce a většinou jsou velice otevřené našim návrhům na základě poptávky českého trhu. Již před dvěma lety jsme společně s majitelkou farmy Nobleza del Sur navrhly krásné designové balení mini lahviček olivového oleje. Není to ale jen o hezkém kabátku. Minulý rok jsme se s farmou Casa del Tempo Ritrovato od Lago di Garda dohodli na přípravě speciální olivové kupáže určené pouze pro český trh. Přece jen už mám trochu navnímáno, jaké chutě lidé v Česku preferují. Z tohoto nápadu vznikl naprosto famózní olivový olej, ze kterého byli zákazníci nadšení.

Dají se v zahraničí koupit olivové oleje i v lékárnách jako doplněk stravy, jako něco, co lidem vylepšuje kondici?

Abych pravdu řekla, v zahraničí jsem v lékárně olivový olej zatím nehledala. Vím, že některé farmy se o to snažily, ale bohužel veškeré laboratorní zkoušky a garance jsou natolik finančně nákladné, že to malým rodinným farmám, se kterými spolupracujeme, nedává ekonomický smysl. Navíc, naši farmáři mají každoročně k dispozici jen omezené množství oleje, a tak se třeba v loňském roce stalo, že už v červnu byly nerezové depozity na některých farmách prázdné. Je to zkrátka příroda, a tak nikdy nevíme, kolik se ten rok urodí a jaká bude kvalita.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi