LKweb2Máte právě chuť na dortík? A znáte značku Dortie’s? Kolik toho o ní víte? Jestli ne příliš, začtěte se do následujících řádků. Ve světě, kde čerstvost a kvalita potravin jdou ruku v ruce s autentickým gastronomickým zážitkem, zaujímá Dortie’s přední místo například díky prvotřídnímu mléku od 423 dojnic. Ročně společnost spotřebuje 45 000 kg másla, což odpovídá spotřebě mléka nadojeného 115 kravami. Na každý kilogram másla je potřeba zhruba 22,8 l mléka. Fénix, čerstvý sýr, se připravuje z mléka od 248 krav. S roční spotřebou 230 000 kg Fénixu a spotřebou 9,6 l mléka na kilogram produktu se snaží společnost Dortie’s udržet vysoký standard kvality a chutě. Pro lahodnou smetanu spotřebují v Nupakách u Prahy 85 000 l mléka ročně. S 6,25 l mléka na jeden litr smetany jsou tak cukráři schopni vytvořit produkt s jemnou chutí a zároveň minimalizovat ekologickou stopu. Tato produkce vyžaduje péči o 60 krav, které jsou klíčem k odpovědné výrobě. „V Dortie’s jen nevyrábíme. Tvoříme životní styl, kde je každý krok spojen s důrazem na jakostní a zároveň ekologicky šetrné suroviny. Celý proces výroby Dortie’s je zaměřen na kvalitu, udržitelnost a transparentnost,“ řekla marketingová manažerka Lucie Králová. Jí patřily i naše otázky:

Dorties má za sebou strmý růst. Co k tomu napomohlo?

Tak jako v jiných odvětvích, je i v tom našem cestou k úspěchu především prémiová kvalita našich produktů. Používáme nejkvalitnější suroviny od prověřených dodavatelů. Nenajdete v naší produkci žádné zbytečné konzervanty ani éčka. Pokud náš výrobek obsahuje máslo, tak to nejlepší, pokud vejce, jsou to vejce z bezklecových chovů. Etika původu našich surovin je pro nás také důležitá.

No a pokud dáte dohromady prvotřídní suroviny, neotřelý přístup k vývoji novinek a nadšení k práci všech lidí ve firmě, vzniknou z toho ty nejlepší dezerty, které si vždy svého spotřebitele najdou. Na zahraničních trzích nám také pomáhá účast na světových potravinářských veletrzích, jako je Sial, Gulfood či Anuga.

Carrot Cake with WallnutsJste velkým exportérem. Které destinace nově obsluhujete, a kam vlastně už vyvážíte?

Momentálně tvoří export zhruba 80 % naší produkce. Vyvážíme do více než třiceti zemí světa. Máme významné odběratele v destinacích Severní Evropy, velkého a důležitého partnera například v Jižní Koreji. Vyvážíme do většiny zemí Evropy, dále například do Thajska, Singapuru, Austrálie, nebo třeba i do Jižní Ameriky. Aktuálně bychom rádi rozšířili naše působení také o trh Severní Ameriky a vybudovali si silnější pozici na Německém trhu, který je velmi konzervativní.

Kde například mohu v Čechách a na Moravě ochutnat dortík vaší značky?

Pro milovníky kaváren jsme momentálně součástí sortimentu Starbuck, Costa Coffee či McCafé a KFC. Samozřejmě jsme přes naše distributory v nabídce i mnoha menších kaváren. Pokud by si však spotřebitelé chtěli vychutnat naše dezerty u sebe doma či při rodinných oslavách, máme aktuálně širokou nabídku retailových produktů na Rohlik.cz, v prodejnách Makro či Tesco (vč. iTesco.cz) nebo také v akcích
řetězce Lidl.

Dodáváte i „dortový catering“ firmám, když chystají oslavy svého výročí, večírek před Vánoci nebo jarní veselici?

Aktuálně musí naši odběratelé splnit minimální odběr, proto se většinou pro tyto příležitost nabízí spíše nákup například v Makru nebo na Rohlik.cz. V letošním roce však plánujeme rozšířit nabídku o vlastní e-shop. Takže věříme, že uspokojíme i poptávku podobného charakteru.

Kolik novinek ročně zařadíte?

V průměru kolem deseti. Některé výrobky jsou sezónního charakteru, některé ušité přímo na míru velkých kavárenských sítí. Velkou pozornost věnujeme také vývoji pro retail. V uplynulém roce jsme například přidali veganskou řadu. Chtěli jsme tím nejen reagovat na rostoucí poptávku po veganských produktech, ale především lidem ukázat, že i čistě rostlin­ný dezert může být delikatesou.

Red velvetKdo je autorem receptur?

Na nich spolupracuje marketing a obchod s naším oddělením vývoje. Inspirujeme se v zahraničí, sledujeme moderní cukrářské trendy a reagujeme samozřejmě také na poptávku z trhu.

Jaká je vaše marketingová strategie? Co nejvíce pomáhá získat zákazníka?

Tato otázka je pro mě paradoxně tou nejtěžší. Musím říci, že připravit marketingovou strategii pro naši firmu byla pro mě jedna z největších výzev v dosavadní kariéře. Na jedné straně máte k dispozici naprosto dokonalý produkt, na druhé straně pak trh, kde dogma mražených potravin stále ovlivňuje spotřebitelské rozhodování. I proto jsme se v minulých letech při budování značky vydali spíše cestou edukační. Napříč médii vysvětlujeme spotřebitelům, že šokové mražení je vlastně tím nejšetrnějším způsobem konzervace, a my si i díky němu můžeme dovolit nepřidávat do výrobků žádné zbytečné konzervanty.

V loňském roce jsme se také zaměřili na propojení kavárenského trhu s naší značkou, protože málo kdo ví, že ten luxusní dezert, který si rádi vychutnáváme v naší oblíbené kavárně, je tak dokonalý a vždy stejný právě proto, že byl zamražený.

Nicméně s příchodem nových generací do produktivního věku cítíme zvýšenou poptávku po našich výrobcích i velmi přirozeně. Málokterá dvacetiletá slečna chce trávit dopoledne pečením dortu pro návštěvu. Zrychlená doba si žádná rychlé řešení a my takové jedno prémiové, chuťově dokonalé a na pohled také krásné řešení nabízíme!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi