44. ročník nejprestižnější a nejstarší floristické soutěže - Mistrovství floristů České republiky - Děčínská kotva se uskutečnil ve dnech 13. a 14. května 2015. Soutěž vyhlašuje Svaz květinářů a floristů České republiky a spoluorganizuje ho se Střední školou zahradnickou a zemědělskou Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda.Děčínská kotva se v tomto roce konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka.

Mistrovství se letos přestěhovalo kvůli rekonstrukci nádvoří děčínského zámku do prostor Centra Pivovar. Nosné téma soutěže pod názvem „Floralfactory - aneb svatba ve staré továrně" přilákalo k účasti 12 studentů středních odborných i vysokých škol v kategorii junior a 9 soutěžících z řad profesionálních floristů v kategorii senior. Soutěžící měli za úkol vytvořit ve čtyřech soutěžních úkolech oddávací stůl (senioři), přizdobit bistro stolek (junioři), svátečně přizdobit hrnkovou květinu k předáni peněz novomanželům, uvázat svatební kytici nebo dekoraci a vytvořit květinový sloup k ozdobení vstupu na svatbu. Všechny disciplíny měly být tvořeny s ohledem na téma a místo instalace v bývalé továrně - pivovaru.
V kategorii junior se děčínská škola radovala dvakrát, kdy její studentka Iva Bouzková zvítězila v celkovém pořadí a další děčínská studentka Veronika Linhartová obsadila třetí místo mezi juniory. Na druhé místo v kategorii junior dosáhla Marie Krupová ze Střední zahradnické školy Ostrava.
V kategorii senior již popáté zvítězil známý florista Jaromír Kokeš z Dambořic. Druhé místo patřilo Janu Miltovi z Květiny Milt , Plzeň a na třetí příčce stanula děčínská floristka Markéta Nagyová z Květiny Jindřiška, Děčín.
Zvláštní cenu od vydavatelství ProfiPress za nejkreativnější aranžmá získal Tomáš Hakl ze Střední školy zahradnické Kopidlno a Cenu děkana Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity obdržela studentka této školy, Irena Smutná.
V průběhu galavečera uvedlo vydavatelství ProfiPress společně s organizátory mistrovství do floristické síně slávy paní Jarmilu Veličkovou. Jarmila Veličková se narodila v roce 1942, studovala na zemědělském odborném učilišti v Lednici na Moravě, na Střední zemědělské technické škole v Bučovicích obor ekonomika a na SZTŠ v Ostravě-Zábřehu obor zahradník. Její životní cesta ji zavedla na Zahradnické odborné učiliště v Ostravě-Zábřehu, současnou Střední zahradnickou školu v Ostravě, kde se stala mistrovou odborného výcviku,začala učit zelinářství a později učila a spoluvytvářela obor květinářství a vazačství. Jako nadšená zahradnice a praktička vedla i vazačský kroužek. Neúnavně připravovala svoje studenty na floristické soutěže jako Děčínská kotva, Flora Olomouc, či na soutěže v Piešťanech nebo v Bratislavě.
Jejím mottem vždy bylo: „Učitelé musí žáky pro práci nadchnout, zapálit pochodeň".
Juniorským floristům dodala pro tajnou disciplínu hrnkové rostliny pod označením „Česká květina" společnost Azalea Chlumec s.r.o., senioři dostali k tomuto úkolu krásné hortenzie od společnosti SEMPRA PRAHA a.s.
Návštěvníci Centra Pivovar měli možnost obdivovat soutěžní práce z krásných květin až do neděle 17. května, o představené květinové aranžmá byl ze strany veřejnosti velký zájem a Centrum Pivovar díky nim zaznamenal výrazný vzestup v návštěvnosti oproti běžným dnům.

(tz)