pernerkaSpeciální technologie, díky které lze namlít celozrnné mouky na granulaci mouky hladké, je klíčem k úspěchu v přiblížení zdravé celozrnné mouky do běžné kuchyně. Unikátní na našem trhu je mouka značky Pernerka. Hladká celozrnná Pernerka díky šetrnému a zároveň důkladnému procesu mletí získává lepší vaznost vody a také lepší pečicí vlastnosti při vysokém množství vlákniny v takto namleté mouce. Celozrnná mouka je pro mnohé synonymem zdravějšího přístupu k pečení, ale zároveň také jeho komplikací. Mnohdy převažuje mylný dojem, že celozrnná mouka vytváří hrudky, drolí se, nekyne dobře a celkově se s ní při procesu pečení špatně pracuje. Nemusí tomu tak být. Záleží totiž na tom, jak je mouka namletá.

„Pro mletí celozrnných mouk nahladko je potřeba nejmodernější speciální mlýnská technologie. Tou v ČR disponuje jen Mlýn Perner. Klasickou mlýnskou technologií takovouto mouku namlít nelze,“ vysvětlil Daniel Perner, majitel a ředitel firmy Pernerka. K pořízení technologie inspirovala Daniela Pernera poptávka velkých mezinárodních cukrovinkových společností po hladké celozrnné mouce. Výzvy se ujal a dnes je v ČR jediný, kdo může perfektně namletou hladkou mouku z celozrnných zrn nabízet i exportovat do zahraničí.

„Podstatou mletí celozrnných zrn nahladko je, že se drtí celé zrno a získané částice se prosévají. Pokud nemají požadovanou velikost, vracejí se zpět do mlýna, kde jsou dále dezintegrovány. Nevznikají tedy jednotlivé frakce, ale mouka tvoří jeden celek,“ sdělil Daniel Perner k unikátnímu výrobnímu postupu. Výhoda celozrnné mouky umleté do hladka tkví v tom, že se dobře zpracovává, správně kyne, má dobrý objem, a přitom si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. „Důležité je také zmínit, že částice zrn jsou vystavené nižším teplotám než u standardní technologie, a proto má celozrnná hladká mouka Pernerka nižší glykemický index,“ řekl Daniel Perner.

Co spotřebitele určitě také bude zajímat, je vysoký obsah vlákniny v celozrnných Pernerkách. Třeba žitná celozrnná má úctyhodných 16 g vlákniny na 100 g jedlého podílu, špaldová celozrnná pak 15 g. V době, kdy se lidé snaží omezit příjem mouky, obrací Pernerka situaci ve svůj prospěch. Jejich mouka disponuje hodnotnějšími nutričními vlastnostmi, lepší vazností vody a také lepšími pečicími vlastnostmi. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, které máme v našich končinách ve stravě dlouhodobě nedostatek. To vše dělá Pernerku skvělou moderní alternativou k pečení dortů, koláčů, cukroví nebo pečiva.

Pernerka je ryze česká značka. Historie Mlýna Perner sahá až do roku 1420, kdy mlýn ve Svijanech vznikl. Při výrobě mouky tak čerpá ze zkušeností celé řady předchozích generací. V současné době si zákazníci mohou vybírat ze 13 druhů mouk Pernerek, od celozrnných až třeba po rýžovou nebo pohankovou.

(tz)
www.pernerka.cz