WEBIMG 1861 copyZájem o pomoc z přírody stoupá. Lidé si uvědomují, že ledacos mohou změnit ve svém životě sami za účasti květů, natí, listů, ale že je nutné o tom trochu přemýšlet. Někteří sahají pro utužení kondice pro bylinné přípravky a využívají je jako prevenci, jako stálé pomocníky. Postupovat je však třeba obezřetně, nepřehánět to a držet se vyzkoušených postupů. Ostatně kombinace a dávkování bylinek bývalo vždy výsadní zkušeností bylinářů nebo lékárníků. Cenným know-how disponuje také Mgr. Jarmila Podhorná, která před lety založila rodinnou firmu NADĚJE. Z našich stránek ji určitě již znáte. Umí poradit, vysvětlí, má výsledky. Zájem o přípravky, které společnost vyrábí, roste. Když se podíváte na její e-shop, zjistíte, že byste nejraději do své lékárničky objednali skoro všechno... Tinkturu z lichořeřišnice, gemmoterapeutikum z pupenů černého rybízu, sestavu na lepší spánek, kúru na pročištění krve... V tu chvíli se zamýšlíte nad tím, jestli neděláte něco špatně, a je-li například nutné sedět do noci u počítače místo toho, abyste si zalistovali knížkou poezie, nebo zda místo pasivního odpočinku u televizní obrazovky neobléct teplou bundu a nejít do parku na svižnou procházku... Jarmily Podhorné jsem se tedy zeptala:

Kdysi jsem slyšela, že nikdo z nás není vlastně zdravý. Dá se tomu věřit? A pokud ano, co s tím? Jak se to můžeme pokusit změnit?

Všichni máme v organizmu nějakou tu slabší část – orgán, ústrojí, a na to bychom se měli nejprve zaměřit a snažit se problém řešit.

Vy se léta zabýváte využitím účinků rostlin a bylin pro zlepšení naší kondice. Co doporučit někomu, komu vlastně nic není? Co zkusit užívat preventivně, abychom byli plni energie a dobré nálady?

Každý člověk by se měl nejdříve soustředit na zmíněnou slabou stránku v organizmu, potom se snažit zabezpečit jeho očistu, protože zanesení jídlem, léky, ovzduším přispívá k tomu, že vlastně stárneme. Dále je třeba udržovat imunitu našeho těla na určité úrovni, třeba bylinkami, a zlepšovat stav nervové soustavy. To vše může zlepšit pohodu organizmu a dobrou náladu.

IMG 6797Naše čtenářky jsou ženy z businessu. Takřka každá z nich si už někdy takříkajíc sáhla na dno, musela pak zvolnit a více přemýšlet, jak své povinnosti zvládnout, ale jak si také uchovat zdraví. Co doporučujete v takovém případě?

V každém případě je nutné se zaměřit na prevenci. Je známé pořekadlo východních národů: „Zastavte zlo, dokud neexistuje, zadržte nemoc, dokud se neprojeví.“ Zaměřit se na prevenci také znamená úpravu režimu dne, zařazení pohybu do programu. Velmi významné je snažit se po rušném dni zklidnit, abychom získali předpoklad pro dobrý spánek.

A jaké bylinky se osvědčily přímo vám, když jste byla hodně unavená, vyčerpaná?

Když jsem byla unavená a vyčerpaná, tak jsem se nejprve soustředila na pročištění jater, což je nutné na zmírnění únavy. Zde jsem se snažila najít a odstranit možnou příčinu – borelii nebo jinou zátěž v tomto důležitém orgánu. Použila jsem topol, štětku, případně na močové chlamydie Chlamysan. Dále jsem aplikovala byliny na regeneraci jater – ostropestřec, gemmoterapeutikum z jalovce, rozmarýnu nebo artyčoku. Potom jsem se zaměřila na hormonální podporu a podporu imunity. Zde jsou vynikající byliny jako, je jeřáb ptačí, směs černý rybíz-maliník, eleuterokok, černý rybíz, lesní bez a další. A dále jsem řešila osobní problémy organizmu.

Mnoho lidí trpí vysokým krevním tlakem, nemůže spát, nedokáže odpočívat. Co s tím?

Pro úpravu krevního tlaku máme několik bylinných prostředků, jako je jmelí, hloh, olše, směs Valocardum a při nespavosti se dá posílit nervový systém třezalkou, lípou nebo bakopou.

Všimla jsem si, že se stále častěji doporučují léky na ředění krve. Lze si v takovém případě pomoci i bylinkami nebo stravou? Někdo chroupe česnek, jiný zařadil do jídelníčku více listové zeleniny, další spoléhá na kurkumu... Je to cesta?

Z bylinných prostředků mohu doporučit na úpravu krve, tedy její ředění, hlavně pelargonii, gotu kolu a lísku.

WEBIMG 7770Vybudovala jste zajímavé Regenerační centrum. Jaké jsou zatím zkušenosti z jeho provozu? S jakými obtížemi klienti jezdí? Co umí odhalit diagnostika pomocí přístrojů, které využíváte?

Do našeho Regeneračního centra jezdí lidé s různými zdravotními problémy. Na prvním místě je největší zájem o přístroje, které odkrývají zátěže, stav organizmu, diagnostikují. A na základě zjištění příslušných informací se klienti orientují na zvládání potíží pomocí přístrojů rehabilitačních se zaměřením na zátěž na páteři, cévách a nervech.

Když člověku zjistíte například špatný metabolizmus tuků, zkornatělé cévy, vyšší hladinu cukrů, co doporučíte?

Na regeneraci cévního systému doporučuji nejprve pročištění, např. bylinami pelargonií, gotu kolou, echinaceou. Pomůže rovněž jinan, kaštan jírovec, kotvičník, ke zpevnění cév je vhodný bez černý, lnice.

Určitě chystáte nějaké překvapení, nové tinktury, novou sestavu bylinných kúr. Třeba k harmonizaci psychiky pro přetížené majitele firem, uspěchané podnikatelky...

Bylinné sestavy byly vytvořeny znovu podle nejnovějších zkušeností a vzhledem k tomu, že od doby, kdy byly sestaveny původní kúry, přibylo i nových tinktur. Pro harmonizaci psychiky jsme vytvořili tinkturu s názvem Stres, což samo o sobě naznačuje, k čemu je určena. Dále je to také hodně využívaná kúra č. 16 ke zlepšení tělesné i duševní pohody. Rovněž liposomální vitamín B komplex nám může psychiku podpořit.

IMG 6362Všichni prožíváme informační stres. Má příroda nějaké řešení? Co nám naznačuje?

Svým způsobem je to jednoduché. Každý z nás se denně setkává s informacemi, které na pohodě opravdu nepřidají. Je důležité si tyto informace protřídit a zároveň organizmus podpořit v oblasti psychiky i celé nervové soustavy. Ať už přírodní bylinnou cestou, nebo uspořádáním dne s pohybem v přírodě na čerstvém vzduchu.

A umíme jí naslouchat?

Musíme se naučit poslouchat to, co nám organizmus naznačuje, a přizpůsobovat se. Někdy je to obtížné, ale je třeba si uvědomit, že nám to pomůže udržet si dobrý zdravotní stav. Je to základ k naší spokojenosti. Co chtít víc?

otázky připravila Eva Brixi