webIvana 02 copySlunce se od nás odklonilo a podzim vepsal do našich dnů delší noci, nabídl teplejší oblečení a mnohým z nás otázky, čím v prosinci obdarovat své nejbližší, přátele, kolegy, zaměstnance. Předvánoční ruch se brzy začne hlásit ke slovu, ačkoli někteří z nás se budou ještě vracet z lesa s plnými košíky hub nebo pilně pracovat na zahrádce. Nebráníme se tomu, vždyť vánoční dárky mají své krásné poslání. A pořizujeme je s chutí. Často jimi bývají radosti do ložnice, kuchyně, obýváku nebo koupelny. Nakupujeme vánoční ubrusy, utěrky, prostírání, polštářky, a často také povlečení. Pro značku SCANquilt je to významné období roku, jemuž se mnohé ve firmě SILEX, spol. s r.o., podřizuje, a to už vlastně od jara. Jednatelka Ing. Ivana Šachová naznačila, co s tímto výjimečným obdobím souvisí:

Říjen je měsícem, kdy se v nás pomalu začínají probouzet Vánoce přesto, že sluníčko ještě kreslí teplé dny. Ve SCANquiltu máte konec roku ale už dávno připravený, že? Kdy s Vánocemi vlastně začínáte?

Máte pravdu, kolekci začínáme s nákupním oddělením připravovat již od jara, protože vánoční sortiment již několik let představuje významnou součást našich tržeb. Pokud jde o prodej, pak nemám ráda, když vánoční zboží někde vidíme nabízet již od září. Většinou, s ohledem na počasí, část naší nabídky disponujeme na prodejny ve druhé polovině října, ale ve výlohách ještě nearanžujeme. Plnou podporu a postupný návoz zboží organizujeme na začátek listopadu. Na e-shopu je vánoční sortiment k dispozici již od druhé poloviny října.

A co všechno letošní vánoční nabídka bude obsahovat? Více se v tomto ročním období kupuje asi ložní povlečení, kapesníky, polštářky, ubrusy a prostírání...

Za vánoční sortiment považujeme vše, co má vánoční motivy nebo vánoční barvy. Do této kategorie spadá zejména povlečení, ubrusy, prostírání, utěrky, chňapky, zástěry, hřejivé plédy a polštářky. Součástí nabídky jsou i jednobarevné červené a zelené ručníky a osušky, prostěradla, plédy. Náš celoroční sortiment je ale vděčný a praktický dárek pro každého, a tak naši zákazníci nakupují i textil nevánoční, ale vhodný jako dárek pro členy rodiny nebo přátele. Mám na mysli hřejivé přikrývky, zdravotní polštáře, župany, nebo volí také dárkové poukázky.

DSC 0054 opravenoČím budou letošní nejkrásnější svátky roku z vašeho pohledu výjimečné? Máte v rukávu nějakou převratnou novinku?

Vánoce mají být šťastné a veselé, tak jsme letos podstatně rozšířili kolekci vánočních polštářků, které pohozené na pohovku vykouzlí tu pravou atmosféru Vánoc nejen pro děti.

Kolik druhů ložního povlečení najdeme ve vašem sortimentu? A kolik toho bylo za celou historii firmy? Dá se to vůbec spočítat?

Pokud jde o materiály, v nabídce máme více než 15 materiálových řad, podle materiálového složení, typu tkaní, použitých vláken a aplikovaných finálních úprav. Jsou to tkaniny vhodné na léto, na zimu, celoročně, úpravy krepováním, počesáním nebo úpravy se snadnou a nežehlivou úpravou. Pokud jde o vzory a barvy, v současné nabídce máme přes 800 variant. Položky jednobarevné, damaškové s vytkávanými vzory, potištěné geometrické, květinové vzory, motivy rostlinné a zvířecí, dětské, vánoční, jarní, letní, podzimní, zimní apod. Barvy pestré, tlumené pastelové, tmavé, ale i světlé.

Pokud jde o sortiment povlečení, každý rok doplňujeme kolekci o 80–100 vzorů nebo nových barev, pokud jde o počet prodaných kusů, tak za více než třicetiletou historii firmy mohu prohlásit, že prodej překročil jistě jeden milión kusů.

1A stále ještě navrhujete vzory sami, bez designéra?

Trochu bych tu formulaci poupravila. S designéry výrobních závodů spolupracujeme vždy, ale buď jen upravujeme jejich návrhy a dotváříme svoji vlastní barevnost, nebo zadáme inspiraci vlastní, a to je pak naše originální tvorba. Ale vzor vždy kreslí ve finále designér výrobce tkaniny.

Kdo se může do tohoto tvůrčího procesu zapojit?

V naší firmě je to tým nákupního oddělení, který spolu se mnou zodpovídá za kolekci, zadává instrukce a schvaluje finální podobu buď vzoru, nebo celého výrobku. Je k tomu zapotřebí jistá zkušenost z procesu výroby, kdy požadavky musejí být realizovatelné, a důležitý je i odhad prodejnosti a vhodného doplnění stávající kolekce.

O spánku a jeho významu se mluví stále více, přibývá stresu, takzvaný tlak doby pociťujeme všichni. Dobře se vyspat je výhra. Nakolik k dobrému spaní může přispět vhodné povlečení, polštář, přikrývka?

Správná otázka. Domnívám se, že kvalita odpočinku nabývá na významu, u přikrývky jde o její hřejivost a splývavost, u polštáře zejména o jeho výšku a poddajnost. U povlečení a prostěradla o kvalitu a složení materiálu, který má být prodyšný a příjemný na omak, nedráždivý na pokožku. A pokud jde o celkovou atmosféru, tak tu pak dotvářejí barvy a vzory, a to je již velmi individuální. Roste zájem o masku na oči pro opravdový relax a ničím nerušený spánek.

Máte i nějaké speciální povlečení třeba pro starší generaci? Se vzory, které dobře působí na psychiku, v jejichž náruči se se­nioři cítí v bezpečí, ve výjimečné pohodě? Co doporučit těmto lidem při výběru?

DSC 0173 oprava copy copyPro starší generaci je vhodnou volbou více hřejivé povlečení, ale otázka vzoru je velmi individuální. Výběr máme široký a podotkla bych, že vzory a barvy nejsou specifické pro nějakou věkovou kategorii. Senioři se dokážou z pohledu designu někdy více odvázat než generace mladší, která preferuje jednoduchost a minimalizmus. Vyšší věková kategorie jednoznačně preferuje a oceňuje kvalitu, která vydrží léta.

A co byste zvolila pro dynamickou ženu z businessu, která srší energií?

Někdo ve stejném věku a postavení preferuje bílé povlečení po léta, jiný je pro výrazný design a barvy, je to přístup k životu, designu, a hlavně stylu interiéru. Někoho nabíjí vizuální klid, jiného pestré barvy. A to je volba každého z nás.

Nechystáte službu, v jejímž rámci by si i jednotlivec mohl navrhnout, jak bude jeho povlečení vypadat?

Takovou možnost nenabízíme, předkládáme naše návrhy a zatím se nám daří je prodávat. Ale variantu nakreslit si cokoliv můžete s kvalitními barvami na bílé povlečení kdykoliv i tak. Budete pak jistě originální.

V závěru roku, k němuž se nezadržitelně blížíme, si přejeme, aby se nám splnil alespoň jeden sen. Jaký je ten váš „firemní“ pro rok 2025?

Je to zejména přání pevného zdraví všem kolegyním a kolegům, obchodním partnerům, a zejména zákazníkům. Ale protože rosteme, po dlouhé době chceme do konce roku posílit pracovní tým, proto bych si přála, abychom při výběru měli šťastnou ruku.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi