WEBw2065 copyNejraději popíjím kávu u počítače. Koncentruji se na práci a zároveň si užívám její chuť. Je to taková symbióza nutnosti a chtění. A přiznám se, miluji hořké. Ať už to jsou byliny, nebo čokoláda. Kávu, což je pro mne určitý symbol hořkosti, v jednom šálku denně si vychutnávám po kapkách a celé dopoledne. Zchladlolu, bez cukru, ale dvakrát zamíchanou. O to víc mne dokáže rozlítit, když někde v kavárně dostanu šálek tohoto nápoje bez lžičky. Kafe, aby bylo tím pravým, musí být zamíchané. Tedy v mém případě. Petra Davies Veselá je autorkou již třetí publikace o kávě, jež nese prostý název: Kniha o kávě. Jde vlastně o třetí, rozšířené a přepracované vydání, které se více zaměřuje na koncového spotřebitele. Vysvětluje, jak uvařit kvalitní nápoj, zavede vás na plantáže, ledacos vysvětlí. Tohoto zajímavého průvodce právě vydalo nakladatelství Smart Press. A jestli sháníte vánoční dárky už v létě... Autorka, přední česká baristka a několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy, vás zavede do světa lahodné chuti, neodolatelné vůně a kávového know-how. Čtěte, stojí to za to.

Káva je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí života, její konzumace slavností všedního dne. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví. A pro většinu lidí je to nápoj, který povzbudí a zlepší den. „Kávová kultura se za posledních pár let v Čes­ku posunula strašně dopředu. Otevřela se spousta skvělých kaváren, baristé ví, co dělají, a jejich podniky jsou vizuálně krásné a originální. Dobrou kávu najdete skoro na každém rohu. Ale i doma si chce milovník kávy občas připravit kvalitní kávu. Moje první Kniha o kávě, která vyšla v roce 2010 a které se prodalo přes 30 000 výtisků, je už vyprodaná, proto jsme se s nakladatelstvím Smart Press rozhodli, že knihu celou zaktualizuji, zaměřím se více i na domácí výrobu kávy a vydáme ji znovu,“ komentovala zrod tohoto vydání Petra Davies Veselá.

Praüveî vysîla NOVINKA Kniha o kaüveî obaülka pro domaüciü prîiüpravuKniha čtenáře provede procesem přípravy kávy od pěstování, zpracování a pražení po skladování a spotřebu a pomůže s výběrem a nákupem nejen zrn, ale také mlýnku nebo jiných pomůcek. Především se však soustředí na různé způsoby přípravy kávy v domácích podmínkách, a uvádí i řadu zajímavých kávových receptů.

Kdo by neměl pít kávu? Dá se na to vůbec odpovědět?

Těžká otázka... to je hodně individuální. Záleží na kondici, vaší váze, množství konzumace... Pokud vám ji zakáže lékař. Ale také pokud to na sobě cítíte, že vám nedělá dobře, hůře spíte, tak bych ji na chvíli vyloučila z jídleníčku. Každopádně čím kvalitnější čerstvě pražená zrnka a čím lépe připravená, tím bude káva pro vás naopak zdravější.

Kdy jste vy sama kafíčko poprvé ochutnala? A jaký zážitek jste z té chvíle měla?

Poprvé jsem kávu ochutnala před otevřením své kavárny, ale tehdy jsem ji ještě nepila a nechutnala mi. První zážitek jsem měla později na mistrovství světa z espressa, které mi připravil Klaus Thomsen z Kodaně. Bylo úžasně ovocné a sladké.

Co vás navedlo po kávové stopě jít dál, učit se, zkoumat, dát ostatním pár dobrých rad?

Kavárnu v Jílovém jsem provozovala celkem devět let. Postupně jsem v kavárně měla pocit, že se neposouvám dál, a to byl důvod, proč jsem začala pořádat kávová školení. A protože mě zajímá celá cesta kávy, tak jsme s manželem v roce 2018 otevřeli i pražírnu kávy
The naughty dog, které se nyní věnujeme naplno a neuvěřitelně nás to baví.

Vaří se v ČR kvalitní káva? Jaký pokrok jsme udělali od dob, kdy jsme znali jen „turka“?

Ano, je to mnohem lepší. A to nejen v Praze, ale v celé ČR, otevírá se stále více skvělých kaváren. Espresso v malém šálku a latte art na cappuccinu jsou už samozřejmostí. Těší mě to, Praha patří mezi jedno z nejlepších měst v počtu dobrých kaváren v celé Evropě.

w2018 08 04 kafe jilove p2570611Jaký druh kávy je pro naše zdraví nejvhodnější? Překapávaná, presíčko, turecká, rozpustná?

Strašně moc záleží na samotné surovině. Káva ze supermarketu má nižší kvalitu, doporučuji kupovat čerstvě praženou zrnkovou kávu přímo z pražíren. Pak to ovlivní dávka, doba louhování, takže těžko říct konkrétně. Já sama na sobě cítím, že mi zdravotně nejvíce svědčí filtrovaná káva.

Vyvinuly se diskuze o tom, zda s mlékem, nebo bez. A zda sladit, nebo ne. Kdo má pravdu?

Pití kávy by měla být radost. A jestli do kávy přidáte cukr nebo mléko, to už je jen na vás. Já sama to vůbec neodsuzuji. Kdysi jsem
milovala oslazené cappuccino, a kdybych neměla problémy s laktózou, pila bych ho sladké i dnes. Ale třeba filtrovanou kávu si nesladím.

Do kávy se přidává rum i koňak, ale i koření nebo med. Ještě něco?

Skoro cokoliv – různé druhy alkoholu, zmrzlina, ovoce, všelijaké redukce...

Kdy jste se rozhodla, že napíšete první knihu o kávě?

Ještě když jsem měla kavárnu, přijela za mnou Zuzana Humpolcová z nakladatelství Smart Press s nápadem, že by to bylo úžasné, kdybych napsala Knihu o kávě. Taková nabídka se nedala odmítnout! Byla to neuvěřitelná pocta.

A proč vznikla i ta třetí?

Druhá kniha vyšla po deseti letech po té první. Spousta věcí se tak moc změnila, že už bylo potřeba nové vydání. Doplnili jsme řadu kapitol, vydali se přímo na plantáže, přidali i trochu podrobnější sekce se zaměřením na baristy a kavárny. A nyní třetí kniha proto, abychom se opět více přiblížili domácím uživatelům. Například jsme upravili kapitolu domácí přípravy a přidali jsme řadu nových zajímých metod.

wKapitola Cappucino technika Latte art 4A nenachystáte i čtvrtou, třeba plnou příběhů, které se vztahují ke kávě, kavárnám, náhodám?

Jééé to by bylo krásné! Ale zatím ne. V tuto chvíli nás naplno zaměstnává pražírna, které se daří, a občas by se hodilo i nějaké volno, kterého je zatím teď velmi málo. Ale třeba někdy!

Babičky říkávaly, že studené kafe mají pít ženy pro krásu. Co je na tom pravdy?

Vážně? To jsem ještě neslyšela.

Balíček kávy je vděčným dárkem, když je designově vypraven, tím více. Bude tomu tak i nadále?

Rozhodně! A nyní je opravdu z čeho vybírat.

Mletá zrnková káva je výtečným doplňkem moučníků, dezertů, zmrzlin, pohárů, vyniká v krémech do vánočního cukroví. Kde ji lze ještě využít?

Lógr od kávy se používá do peelingu, přidává se do zeminy ke květinám nebo na kompost, nebo je skvělý místo soli a chemikálií jako přírodní posyp na zamrzlé chodníky! Jak lógr, tak i samotná namletá káva.

I servírování a pití kávy je v řadě případů rituál, který má svůj význam. Líbí se vám i papírové nebo plastové kelímky a popíjení cestou na tramvaj nebo na schůzku?

Moc ne. Kávu s sebou mám ráda ve svém cestovním hrnečku, který si s sebou všude vozím. Dají se koupit krásné a šikovné termosky a hrnky na cestování, využívá toho stále víc z nás, což je skvělé. Kelímky jsou opravdu zbytečné plýtvání.

ptala se Eva Brixi