mik 02Pozorovat paní Michaelu Tlustou v akci je úžasná podívaná. Nevydrží na místě a stále objevuje nové úhly pohledu na to, jak mohou šaty, sukně, mikiny či vesty na ženě vypadat. Tu rozepne zip, tu vysouká rukáv, tam zase poodrhne límec, přihodí šálu, zkrátí délku, přidá další vrstvu. Oblečení značky Mikela da Luka je totiž tak variabilní a přizpůsobivé momentální situaci i postavě, že je až k nevíře, kolik inspirativních podnětů člověk v maličké pražské prodejně v Myslíkově ulici získá. Když Michaela Tlustá předváděla na miniaturní ploše butiku své vlastní modely, jiskřilo to kolem ní energií, chutí měnit svět, dávat ostatním ženám patřičné sebevědomí. Její přístup k odívání a promýšlení střihových kombinací mne naprosto nadchl. Z kousku látky se rodila kouzla. A řeknu vám, to bylo něco! Odcházela jsem s jedinou myšlenkou: brzy se vrátit (a doma pořídit další skříň). Jednotlivé kolekce hodně pracují s černou barvou, která není ani příliš smutná, ani příliš konzervativní. V podání Mikela da Luka spíše hravá, provokativní, elegantní a s podpisovým právem na jedinečnost každé zákaznice. Když se doplní černobílým proužkem, rozkvétá každá z přítomných touhou být pěkná, úchvatná, neokoukaná. Vejděme do centra dění právě s majitelkou značky, Michaelou Tlustou:

Když jste svůj butik a tvorbu představovala nedávno novinářům, zmínila jste, že jste s maminkou ráda šila a že jste se od ní mnohému naučila. I to byl podnět k tomu, že jste nakonec zakotvila v oboru módní návrhář a založila firmu na výrobu oděvů?

Ano, to je pravda. Moje maminka byla velkou inspirací. Už od malička jsme spolu šily a tvořily. Tato zkušenost mě naučila nejen technickým dovednostem, ale také lásce k tvorbě a originalitě. Právě díky těmto zážitkům jsem si později uvědomila, že móda je cesta, kterou chci jít. Toto poznání propojené s mou praxí v grafickém designu přirozeně vedlo k vytvoření vlastní značky.

IMG 3781Jak ale začal váš příběh na této cestě?

Můj příběh začal vlastně náhodou. Když jsem byla na mateřské, nemohla jsem najít oblečení, které by odpovídalo mým představám. Spojila jsem tedy potřebu s mojí vášní pro grafiku a začala jsem přešívat oblečení ze second handů. Kamarádkám se to tak líbilo, že jsem začala šít i pro ně. Zájem postupně rostl, a tak jsem se rozhodla opustit webdesign a plně se věnovat módnímu návrhářství. Tak vznikla značka Mikela da Luka.

Bylo obtížné rozhodnout se pro vlastní prodejnu, nebo to zkrátka byla nutnost, která prakticky doplňuje možnosti e-shopu, a navíc vytváří prostor navázat milé i osobní vztahy?

Otevření vlastní prodejny bylo přirozeným krokem. E-shop nám umožňuje oslovit širokou klientelu, ale vlastní prodejna nabízí osobní kontakt, který je nenahraditelný. Zákaznice si mohou oblečení vyzkoušet, poradit se, a také nám pomáhá budovat pevnější vztahy. Osobní kontakt je pro nás velmi důležitý, protože chceme, aby se každá žena cítila výjimečně a spokojeně.

Nenabízíte jen hotové šaty, mikiny, sukně, vesty, trička, ale také úpravu modelů podle potřeb zákazníka. Třeba různě dlouhé rukávy, sukně, rozparky... Využívají toho klientky? Mají radost, že mohou mít to, co chtějí?

Ano, možnost individuálních úprav je velmi oblíbená. Naše zákaznice oceňují, že mohou mít oblečení přesně podle svých představ a potřeb. Ať už jde o délku rukávů, sukní, nebo třeba typ límce, jsme schopni se přizpůsobit. Tento přístup jim dává pocit, že je každá zakázka jedinečná a šitá na míru, což je pro mnoho žen velmi důležité.

Co oceňují na vaší značce nejvíce? Variabilitu oblečení, praktické materiály, střih?

Naše zákaznice nejvíce oceňují variabilitu a pohodlí. Praktické materiály a střihy, které lichotí různým typům postav, jsou pro ně velkým plusem. Navíc naše jednoduché, ale výrazné grafické prvky dodávají oblečení originalitu a umožňují ženám vyjádřit jejich osobnost.

IMG 6274Vsadila jste na znak, podle kterého je vaše oblečení naprosto odlišitelné od jiných značek. Pruhy, kolečka a jiné geometrické obrazce, speciálně nažehlený materiál, který upoutá, provokuje, identifikuje. Proč zrovna tohle?

Grafický design byl mou první láskou a přirozeně se promítl i do mé tvorby módy. Pruhy, kruhy a další geometrické obrazce jsou nejen vizuálně atraktivní, ale také dodávají oblečení osobitý ráz. Jsou to symboly, které překračují hranice stereotypů a umožňují každé ženě vyjádřit její emoce a individualitu.

Vstoupit na prkna módy do vysoce konkurenčního prostředí, kde jsou na první pohled karty už dávno rozdány, a uspět. Dost odvážné rozhodnutí. Dokážete už rekapitulovat? Vystudovaná bioložka, která zaujala ve světě módy a nabídla zejména ženské populaci kvalitu a šmrnc? Která vytvořila vlastní styl, jenž padl do noty spoustě ostatních?

Ano, když se na to dívám zpětně, bylo to asi docela odvážné, ale věřím, že když člověk následuje své srdce a vášeň, může uspět i v konkurenčním prostředí. Mé vzdělání v biologii mě naučilo preciznosti a trpělivosti, což se hodí i v módním průmyslu. Tvorba vlastní značky mi umožnila nabídnout ženám kvalitní a stylové oblečení, které zdůrazňuje jejich osobnost a pohodlí.

Vsadila jste na doporučení svého srdce a kamarádek? Na štěstí, náhodu, na příležitost?

Věřím, že klíčové bylo následování mého srdce a intuice. Podpora rodiny a přátel byla samozřejmě velmi důležitá, svou roli hrálo bezpochyby i štěstí a příležitosti, ale hlavní bylo odhodlání a tvrdá práce.

Založením jste optimista a kreativec, který se nermoutí, když si má hrát. Září z vás energie a odvaha. Ale asi ne každý den, jsou i horší chvilky. Jaká zkušenost vás hodně poučila?

Každý podnikatel se setkává s výzvami a těžkými chvílemi. Pro mě byla klíčová zkušenost naučit se přijímat chyby jako součást procesu učení. Každá překážka je příležitostí k růstu a zlepšení. Důležité je nevzdávat se a hledat řešení, i když to někdy není snadné.

mikela 03Co nového chystáte? O jaké barvě na zimní sezónu uvažujete? Hodně stále sázíte na černou, červenou, bílou, objevila se modrá, limetková i béžová, rozveselila jste kolekci proužky.

Vedle tradičních barev, jako jsou černá, červená a bílá, stále barevnou paletu rozšiřujeme. Právě teď máme novou korálovou kolekci a velké úspěchy letos v létě slaví žlutá nebo proužkatá námořnická kolekce. Chceme nabídnout zákaznicím možnost oblékat se stylově a pohodlně po celý rok, a určitě se mohou těšit na novinky i v zimním období. Mluvit o tom na jaké, je však ještě příliš brzy.

Oděvy Mikela da Luka jsou určeny pro všechny věkové kategorie. Přesto si troufám odhadnout, že značná část vaší klientely mohou být dámy, které vědí, co chtějí, pracují na své image, potřebují zaujmout. Nebo být s malými obměnami celý den šik od pobytu v kanceláři přes pracovní oběd až po večerní divadlo nebo významné obchodní jednání. Uhodla jsem?

Přesně tak! Naše zákaznice jsou ženy, které chtějí být elegantní a šik po celý den. Oblečení je tedy navrženo tak, aby bylo univerzální a přizpůsobivé různým situacím. Díky jednoduchým střihům a kvalitním materiálům mohou naše modely snadno přecházet z formálního prostředí do volnočasových aktivit. Tento přístup jim umožňuje cítit se sebevědomě a pohodlně po celý den.

Ženy z businessu mají také málo času a potřebují vše vyřídit rychle. Určitě jim dokážete vyjít vstříc. Ostatně vy sama jste takovou osobností...

Snažíme se, aby náš servis byl co nejefektivnější a přizpůsobený potřebám každé ženy, ať je odkudkoliv. Věřím, že se nám daří vyhovět většině přání, a že díky tomu mohou naše zákaznice ušetřit čas a zároveň získat přesně to, co potřebují.

ptala se Eva Brixi