Jitka Adamov†_1.jpg Když se mi dostala do ruky kniha Raw pro zdraví a krásu, kterou vydalo koncem února nakladatelství Smart Press, byla jsem naprosto nadšená (a jsem stále). Na trhu se objevil návod i pro nás, podnikavé, ale zaneprázdněné ženy, které se snaží vytvořit vztah ke zdravému životnímu stylu. Věřím, že nás nasměruje ještě k větší vynalézavosti, a hlavně – posílí myšlenky o tom, co vše se dá udělat, abychom odolávaly tlaku doby. Stres a informační smršť nás často zavádějí do úzkých a moc se zatím neumíme bránit. Dnes je už jasné, že výživa je jednou z podstatných cest, které dokáží ovlivnit rovnováhu života a nastolit harmonii uvnitř těla i duše. Autorky publikace Jitky Adamové jsem se zeptala:


Raw pro zdraví a krásu – tak se jmenuje kuchařka plná úžasné inspirace. Jste odvážnou autorkou. Proč jste si vybrala zrovna toto téma?

Mě toto téma nesmírně baví, protože právě raw food je mým osobním životním stylem. Nepovažuji se za odvážnou, jen předávám to, co mám vyzkoušené a o čem vím, že opravdu funguje. Ale děkuji za kompliment. Napsat knihu a moci jí ovlivnit životy jiných, to je velká radost.
barevny_vitaminovy_salat_5393

Sama sebe se ptám, nakolik v přípravě pokrmů chybujeme, pokud se držíme klasické české kuchyně. Jestli náš jídelníček opravdu volá po změně a zda je živá strava tím nejlepším...

Nejen náš jídelníček volá po změně, ale především my sami si určujeme, jak budeme svoje tělo, svůj chrám duše živit. Je škoda, že někteří lidé začnou až na základě těžkých nemocí, ale na změnu pozdě není nikdy. Jsem přesvědčena, že živá strava je tím nejlepším, co můžeme svému tělu nabídnout pro správné fungování, vitalitu a energii.

Když jsem si vaší knihou listovala, u každé stránky jsem si řekla: vypadá to nádherně, to musíš zkusit... Jaká je čtenářská odezva?

Jsem někdy až dojata, jaké krásné zpětné vazby dostávám. Kniha se líbí nejen mým přátelům, ale i neznámí lidé mi píšou, jak se jim kniha líbí, jak mnohým ovlivnila život a jak jsou rádi, že jsem takovou knihu napsala. Doslova mi píšou – děkuji, že jste! A mě těší, že moje úsilí má smysl a že se čtenáři zamyslí nad tím, co jim samotným prospívá.

Osobně fandím zeleným koktejlům, praxe mne dovedla k poznání, že opravdu funguje to, co tvrdí autoři řady studií na toto téma. Myslíte, že živá strava je jasný trend budoucnosti? Nebo jen módní výstřelek?

Jasný trend budoucnosti! Za tím si opravdu stojím. I když pravdou je, že pro některé je raw food pouze možností, jak se zviditelnit, mají pocit, že jsou in, že raw se právě nosí. Takoví lidé živou stravu možná někdy vyzkouší, odejdou od ní, nebo naopak zjistí, že jim tento styl vyhovuje a zůstanou u něj. I kdyby ne na 100 %, i to je dobře.

Názory lékařů na využívání mocné přírody a živé stravy se liší. Dokáží například některé čerstvé syrové byliny, plevele, saláty, kadeřávek, libeček čistit krev natolik, že se tepny zbaví i usazenin?

Ano, o tom jsem přesvědčena. Není to však otázka několika dnů, ale dlouhodobější záležitost. Pokud své tělo např. 40 let zanedbáváme, nemůžeme čekat, že za týden bude vše fungovat. Je však jasné, že změna stravy má zásadní vliv na zdraví, a především sama mocná příroda nám neustále ukazuje svou uzdravující sílu a moudrost.

Co bylo na sestavení publikace nejsložitější?

Víte, že ani nevím? Práce na knize byla natolik krásná a spolupráce se Smart Pressem tak výborná, že těžko hledám, co bylo nejsložitější. Možná víc začátky než konce, kdy nás všechny tlačil termín pro vydání knihy, protože jsem zprvu sama pořádně nevěděla, co vše chci čtenářům sdělit. Ale jakmile jsem měla celý koncept na papíře, byla to příjemná práce, i když ne vždy chodila inspirace tak, jak jsem chtěla.

Někdy se v kuchyni zdráháme experimentovat. U vás je tomu naopak. Vzpomenete, jaký pokus se opravdu nepovedl? Byla z toho alespoň pořádná legrace?

Vzpomínám si, jak jsem dělala sladký dezert – krém tiramisu do krásných kelímků pro hosty. Místo lecitinu jsem však použila růžovou sůl (lecitin je také růžové barvy), a když jsem dala všem ochutnat, bylo mi na výrazu v tvářích přátel jasné, že něco je špatně. Sama jsem okusila, a věděla jsem, která bije. Tak jsem použila honem mnohem víc agáve sirupu, než je žádoucí, ale bavili jsme se dobře. I mistr tesař se někdy utne!

ptala se Eva Brixi

www.smartpress.cz