Café Charlotte v Železné Rudě je proslulé místo, kde okusíte dorty fantastických chutí, takové, jaké snad existují pouze v pohádkách a snech. Každý rok se na přehlídku mistrovství jejich cukrařiny těším při soutěži Česká a Dětská chuťovka, kam Café Charlotte již tradičně patří. Letos se budou vyznamenávat vítězové, stejně jako loni, 22. října v Praze v krásném prostředí Senátu. A tým odvážlivců z Železné Rudy se opět chystá poškádlit chuťové pohárky všech přítomných. Ing. Jaroslava Nechvátala, hlavního manažera a spolumajitele Café Charlotte, jsem se zeptala:
Neznám rok, kdy byste nepředstavovali svým hostům nějaké novinky. Výroba zákusků a dortů je svět sám o sobě, a do toho vašeho světa se sjíždí nejen celé Česko, máte vynikající pověst výtečných hostitelů.
Jedním z příznaků dnešního trhu je převaha nabídky nad poptávkou. Konkurence neustále roste a neustále šlape na vaše paty. Lidé jsou nabídkou doslova bombardováni na každém kroku, jsou zahlceni reklamou. Jedna z cest, jak přilákat nového zákazníka a udržet si i toho stálého, spočívá ve snaze být lepší než konkurence, což je podmíněno i nepřetržitou inovací a zdokonalováním vlastních produktů.
V našem případě to jsou dorty. Ale jen to nestačí. O tom, kde host utratí své peníze, rozhoduje celá řada faktorů. Nabídka, prostředí i úslužnost personálu. Určitou výhodu máme i v tom, že Železná Ruda má velmi dobou dostupnost (cesta autem z Prahy do Železné Rudy trvá necelé dvě hodiny) a jsou zde přítomny další atraktivity, s jejichž návštěvou je spojováno i posezení v Café Charlotte.
Vím, že řadu receptů sestavujete sami. Čím se však inspirujete?
Díváme se kolem sebe a nasloucháme přáním našich hostů. Sledujeme trendy v oboru, ale nepodceňujeme klasiku. Máme spoustu staré literatury o cukrářském umění, někdy i tyto receptury aplikujeme do našich výrobků. Využili jsme evropské sociální fondy EU a státního rozpočtu ČR na vzdělání svých zaměstnanců. V jejich rámci k nám přijela na týden učit nás novým trendům v cukrářské výrobě známá cukrářka Pavlína Berzsiová. Více než dva měsíce jsme v Café Charlotte měli také možnost pochytit něco od řeckého mistra cukráře z Kréty. V neposlední řadě máme samozřejmě šikovné cukrářky, ochotné přijímat novinky a přicházet s dalšími nápady. Velkou posilou našeho týmu je cukrář Pavel, který má dlouholetou praxi ve světě, zejména v Rakousku a Francii.
Všem nám chutná, ale toužíme mlsat zdravě. Co si však pod tím představit?
Je to stejné, jako u jídla, mlsat s mírou. A když už si chceme dát něco sladkého, pečlivě zvažme, co dáme do úst. Trh láká celou škálou pamlsků, ale velmi málo je těch, které neobsahují chemické příměsi. V Café Charlotte nenabízíme pouze dobré dorty, ale především i u nás vyráběnou vynikající zmrzlinu a z ní zmrzlinové poháry. V letních dnech se u nás můžete osvěžit limonádami z čerstvého ovoce a bez přidaného cukru. Pro četný zájem našich hostů jsme do denního sortimentu zařadili dorty bez mouky, které jsou vhodné i pro celiatiky.
Jakou máte zkušenost s turisty, liší se jejich přání rok po roce? Anebo hosté přicházejí za těmi kousky, které si z minula pamatují?
Lidé jsou rok od roku náročnější. Nedivme se. Současná nabídka trhu je ohromující a takřka vyrovnaná ve všech oborech, tedy i v našem, a obecně platí, chcete-li dnes na trhu uspět, musíte nabízet to, co zákazník požaduje, a tak, jak to požaduje. Nedílnou úlohu přitom sehrává i přidaná hodnota k servírovanému sortimentu. Tou naší je kvalita, chuť a prostředí. Je důležité neustále mít na paměti, že to, co stačilo dříve, už nemusí stačit dnes! Naši hosté se tak nejenom vrací k tomu, co již někdy ochutnali, ale stále častěji při výběru chtějí něco nového. Proto je pro nás tak důležité neustále přicházet s neotřelými nápady, kterými naše portfolio nabídky neustále doplňujeme. Soutěžní Chuťovky jsou jedním ze způsobů, jak nápady v podobě novinek uvést do povědomí hosta.
A co více objednávají dámy ke kafíčku? Klasické zákusky, nebo speciality vaší cukrařiny?
Je to individuální. Chutě jsou různé a důležitou rolí je i počasí. Obecně se dá říci, že naše chuť na sladké se mění i v závislosti na teplotě. V horku si spíše pochutnáme na osvěžujících, zejména šlehačkou a ovocem plněných dortech, v chladnějším období na „těžších“ dortech máslových, ořechových, jablečných atd. Ročnímu období se snažíme přizpůsobit náš sortiment, hodně využíváme sezonní ovoce, nyní mimo jiné například šumavské borůvky, do dortů i do zmrzliny, z malin a černého rybízu vyrábíme osvěžující limonádu.
Určitě si k vám jezdí i zástupci firem z okolí pro narozeninové dorty, pro občerstvení k různým výročím, oslavám. Jsou mezi nimi i věrní příznivci?
Dortů na objednávku vyrábíme opravdu hodně. Mezi hosty i objednateli přibývá jak nových zákazníků, tak i těch věrných, kteří se vrací opakovaně. Založili jsme vztah komunikace na vzájemné důvěře mezi námi a hostem, proto i dorty si můžete objednat nejenom osobně, ale i emailem či telefonicky bez nutné zálohy. Tu si vezmeme jen opravdu ve výjimečných případech. Celé dorty máme vždy k odběru ihned, na místě během chvilky je můžeme případně dozdobit. V případě, že tyto nevyhovují, dort vyrobíme do druhého dne, (na výběr máme asi z 50 druhů) a v případě technologicky složitější výroby (svatební či dorty k oslavám) jsme schopni objednávku vyřídit do tří dnů. Výhodou je v Café Charlotte celotýdenní výroba a prodej, tedy včetně sobot a nedělí.
Čím byste letos rádi zaujali porotu České chuťovky? A přihlásíte výrobky také do Dětské chuťovky?
Jako vždy sázíme především na výběr kvalitních surovin a jejich kombinaci do vyvážené chuti. V předchozích letech to byl například dort pařížský s malinami, čokoládový dort s jahodami, atd. Nepoužíváme žádné směsi. Dorty vyrábíme od základu – korpusy z mouky, cukru, vajec, do krémů a náplní dortů používáme výhradně čerstvou smetanu, tvaroh, kvalitní čokoládu, různé ořechy i čerstvé ovoce atd., tedy suroviny bez přídavků různých stabilizátorů či chemických přísad. Občas i biovejce z německé farmy.
Letos jsme do soutěže Česká a Dětská chuťovka přihlásili čtyři dorty a opět jiné, než v předchozích letech. Víc prozatím neprozradím.
za odpovědi poděkovala Eva Brixi
Je to stejné, jako u jídla, mlsat s mírou. A když už si chceme dát něco sladkého, pečlivě zvažme, co dáme do úst. Trh láká celou škálou pamlsků, ale velmi málo je těch, které neobsahují chemické příměsi. V Café Charlotte nenabízíme pouze dobré dorty, ale především i u nás vyráběnou vynikající zmrzlinu a z ní zmrzlinové poháry. V letních dnech se u nás můžete osvěžit limonádami z čerstvého ovoce a bez přidaného cukru. Pro četný zájem našich hostů jsme do denního sortimentu zařadili dorty bez mouky, které jsou vhodné i pro celiatiky.
Jakou máte zkušenost s turisty, liší se jejich přání rok po roce? Anebo hosté přicházejí za těmi kousky, které si z minula pamatují?
Lidé jsou rok od roku náročnější. Nedivme se. Současná nabídka trhu je ohromující a takřka vyrovnaná ve všech oborech, tedy i v našem, a obecně platí, chcete-li dnes na trhu uspět, musíte nabízet to, co zákazník požaduje, a tak, jak to požaduje. Nedílnou úlohu přitom sehrává i přidaná hodnota k servírovanému sortimentu. Tou naší je kvalita, chuť a prostředí. Je důležité neustále mít na paměti, že to, co stačilo dříve, už nemusí stačit dnes! Naši hosté se tak nejenom vrací k tomu, co již někdy ochutnali, ale stále častěji při výběru chtějí něco nového. Proto je pro nás tak důležité neustále přicházet s neotřelými nápady, kterými naše portfolio nabídky neustále doplňujeme. Soutěžní Chuťovky jsou jedním ze způsobů, jak nápady v podobě novinek uvést do povědomí hosta.
A co více objednávají dámy ke kafíčku? Klasické zákusky, nebo speciality vaší cukrařiny?
Je to individuální. Chutě jsou různé a důležitou rolí je i počasí. Obecně se dá říci, že naše chuť na sladké se mění i v závislosti na teplotě. V horku si spíše pochutnáme na osvěžujících, zejména šlehačkou a ovocem plněných dortech, v chladnějším období na „těžších“ dortech máslových, ořechových, jablečných atd. Ročnímu období se snažíme přizpůsobit náš sortiment, hodně využíváme sezonní ovoce, nyní mimo jiné například šumavské borůvky, do dortů i do zmrzliny, z malin a černého rybízu vyrábíme osvěžující limonádu.
Určitě si k vám jezdí i zástupci firem z okolí pro narozeninové dorty, pro občerstvení k různým výročím, oslavám. Jsou mezi nimi i věrní příznivci?
Dortů na objednávku vyrábíme opravdu hodně. Mezi hosty i objednateli přibývá jak nových zákazníků, tak i těch věrných, kteří se vrací opakovaně. Založili jsme vztah komunikace na vzájemné důvěře mezi námi a hostem, proto i dorty si můžete objednat nejenom osobně, ale i emailem či telefonicky bez nutné zálohy. Tu si vezmeme jen opravdu ve výjimečných případech. Celé dorty máme vždy k odběru ihned, na místě během chvilky je můžeme případně dozdobit. V případě, že tyto nevyhovují, dort vyrobíme do druhého dne, (na výběr máme asi z 50 druhů) a v případě technologicky složitější výroby (svatební či dorty k oslavám) jsme schopni objednávku vyřídit do tří dnů. Výhodou je v Café Charlotte celotýdenní výroba a prodej, tedy včetně sobot a nedělí.
Čím byste letos rádi zaujali porotu České chuťovky? A přihlásíte výrobky také do Dětské chuťovky?
Jako vždy sázíme především na výběr kvalitních surovin a jejich kombinaci do vyvážené chuti. V předchozích letech to byl například dort pařížský s malinami, čokoládový dort s jahodami, atd. Nepoužíváme žádné směsi. Dorty vyrábíme od základu – korpusy z mouky, cukru, vajec, do krémů a náplní dortů používáme výhradně čerstvou smetanu, tvaroh, kvalitní čokoládu, různé ořechy i čerstvé ovoce atd., tedy suroviny bez přídavků různých stabilizátorů či chemických přísad. Občas i biovejce z německé farmy.
Letos jsme do soutěže Česká a Dětská chuťovka přihlásili čtyři dorty a opět jiné, než v předchozích letech. Víc prozatím neprozradím.
za odpovědi poděkovala Eva Brixi zzz