women.jpgMinisterstvo průmyslu a obchodu hostilo konferenci Women in Business, která se koná v rámci projektu Ocenění českých podnikatelek. Více než stovku úspěšných českých podnikatelek přivítali ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Pavla Sluková.

Desátého ročníku konference s podtitulem "Ideální svět v očích významných žen" se zúčastnilo 110 podnikatelek z celé České republiky. Ministr Jiří Havlíček ve svém úvodním slově vyjádřil podporu ženám - podnikatelkám a vyzdvihl zvyšující se počet žen, které se podnikání věnují.

„Ženy během posledních pěti let zažádaly o dvakrát více živností než muži. Od roku 2012 do roku 2016 bylo vydáno o třicet čtyři tisíce živností více ženám nežli mužům. Statistiky tedy hovoří jasně. Proto chceme  ženám - podnikatelkám věnovat daleko více pozornosti a oceňovat jejich aktivity například takovým způsobem, jakým to činí projekt Ocenění českých podnikatelek,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

 Ministr rovněž upozornil na to, že do gesce MPO nepatří pouze průmysl a obchod, ale rovněž podnikání. Popřál podnikatelkám mnoho úspěchů v jejich aktivitách a přislíbil maximální podporu nejen jejich podnikání, ale i akcím, jakým byla dnešní konference, která pomáhá podnikatelské aktivity žen zviditelňovat na veřejnosti.

Účastnice konference přivítala i náměstkyně ministra Pavla Sluková, která je členkou odborné poroty projektu Ocenění českých podnikatelek. Pavla Sluková upozornila na to, že impuls k rozjezdu podnikání bývá u žen často odlišný než u mužů. „Pro ženy podnikatelky je často na prvním místě spíše než zisk především splnění jejich snu, sladění rodinného a pracovního života nebo hledání rovnováhy mezi soukromím a prací.“ Uvedla, že jedním ze základních cílů Ministerstva průmyslu a obchodu je kultivace českého podnikatelského prostředí tak, aby bylo uživatelsky příjemné.

Na konferenci představily své podnikatelské příběhy Jitka Hurábová z firmy LD Seating, s.r.o., která vyrábí židle, Jana Kremlová ze společnosti ALIKA , a. s., která se zabývá distribucí kávy a oříšků, Marta Nováková ze společnosti U&SLUNO, a. s., poskytující informační technologie, a Jana Půlpánová ze start-upu JAPŮ z oblasti zdravého fastfoodu.

Součástí programu byla prezentace Věry Kameníčkové z CRIF - Czech Credit Bureau, zaměřená na ženy v řízení měst a obcí. V sekci Hudba & Umění & Byznys vystoupili pěvkyně Andrea Kalivodová, Miriam Němcová, pedagožka a dirigentka z Pražské konzervatoře, a houslový virtuos Pavel Šporcl. Umělci se s účastnicemi konference podělili o své zkušenosti z obchodu a marketinku, byznysu, který je neoddělitelnou součástí jejich umělecké činnosti a často je i měřítkem jejich úspěchu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu převzalo nad letošním ročníkem projektu Ocenění českých podnikatelek záštitu.

Více informací o projektu najdete na: www.ocenenipodnikatelek.cz.

Na snímku: Ke startu jubilejního desátého ročníku projektu Ocenění českých podnikatelek rozkrojili partneři projektu v čele s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem, náměstkyní Ministerstva průmyslu a obchodu Pavlou Slukovou a zakladatelkou projektu Helenou Kohoutovou narozeninový dort.