DSC01120(1).jpgVe dnech 17. a 18. května se na zámku v Děčíně uskutečnil 46. ročník nejstarší a nejvýznamnější floristické soutěže v České republice, Mistrovství floristů ČR - Děčínská kotva 2017, jako součást městských slavností v Děčíně, s výstavou pro veřejnost od 19. do 21. května 2017. Toto mistrovství zařadil Ústecký kraj mezi akce „RODINNÉ STŘÍBRO" Ústeckého kraje.

Letošní Mistrovství floristů ČR - Děčínská kotva 2017 se odehrálo pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. Děčínská kotva byla letos rovněž součástí projektu Rok venkova 2017, vyhlášeným AMSP.
U zrodu Děčínské kotvy stáli pedagogové Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda Ing. Antonín Kubíček a jeho manželka Ing. Dagmar Kubíčková, kteří se aktivně věnovali organizaci soutěže po 30 let.
Děčínská kotva započala svoji dlouhou tradici v květnu 1971. Od roku 1996 se soutěž Děčínská kotva oficiálně stala Mistrovstvím České republiky ve floristice.
Od roku 2007 je při hodnocení soutěže používán evropský 100 bodový hodnotitelský systém FLORINT.
Hlavním pořadatelem je Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse Děčín - Libverda, příspěvková organizace. Vyhlašovatelem a spoluorganizátorem soutěže je Svaz květinářů a floristů ČR, díky kterému má Mistr florista ČR v kategorii senior (člen SKF ČR s nejvyšším bodovým ohodnocením) možnost reprezentovat ČR na mezinárodní floristické soutěži profesionálů - EUROPA CUP. Děčínská kotva je rovněž nominační platformou pro evropský floristický šampionát juniorů EUROFLEURS.
Na finančním zabezpečení soutěže se pravidelně podílí Ústecký kraj i statutární město Děčín, ale i řada dalších partnerů, bez jejichž finanční pomoci by nebylo možné soutěž pořádat. Společnost Klia Praha byla partnerem květinové výzdoby. Partnerem floristického představení byla společnost Storge. Společnost Florasis byla letos partnerem tajné soutěžní disciplíny a třetí soutěžní disciplíny - svatební kytice. Partnery tajné disciplíny byly a věcné ceny do soutěže věnovaly společnosti Irisa Vsetín, Clayrton's, Zahradnictví Dvořák Teplice a Svaz květinářů a Floristů ČR. Partnerem 4. soutěžní disciplíny v kategorii juniorů byla společnost Agro CS. Dál do soutěže věnovaly hodnotné ceny společnosti Semo Smržice, Bohemisaseed, Tulipa Praha, Flortrend, Fleurop Česká republika, Agrofim, a Lovochemie.
Hlavním mediálním partnerem soutěže byl tradičně časopis Floristika a vydavatelství Profi Press. Dalším z mediálních partnerů byl svatební portál Svatba.cz
Dlouholetým a velmi důležitým partnerem soutěže je i Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně se sídlem v Lednici.

Hlavním tématem, v duchu kterého se nesla celá soutěž, měl letos název„Ladovská zima"a připomínal 130. výročí narození českého malíře Josefa Lady.
Soutěž proběhla již tradičně v juniorské a seniorské kategorii. Přihlášení floristé a studenti zahradnických škol soutěžili celkem ve čtyřech disciplínách, tři z nich měli předem zadané a jedna byla tajná. Všechny soutěžní úkoly byly propojeny hlavním tématem soutěže.
Úkolem soutěžících v obou kategoriích v první disciplíně pod názvem „Advent jako malovaný" bylo vytvoření adventního věnce dle požadavků soutěžní disciplíny a vlastní fantazie kompozičního záměru soutěžícího. Zadání soutěžního úkolu se odvolávalo na Ladovo umění. Výsledné aranžmá by tedy mělo vystihovat ducha Ladových obrazů.
Druhý soutěžní úkol byl tajný a jeho zadání, spolu s materiály na jeho vytvoření, bylo soutěžícím odhaleno až v průběhu soutěže. V této práci s názvem „Hvězdy zimní oblohy" měli soutěžící za úkol dárkově zabalit hrnkovou rostlinu, přičemž museli povinně použít přiloženou krabici i s víkem, pět skleněných vánočních baněk, přiložené logo děčínské kotvy a přizdobit celou práci motivem hvězd.
Třetí soutěžní disciplínou byla svatební floristika v podobě vypichované kytice, určené pro zimní svatbu pod názvem „Žezlo paní Zimy". Kytice musela vystihnout zimní ledovou atmosféru.
Druhý soutěžní den patřil poslednímu soutěžnímu úkolu, kdy soutěžící měli vytvořit prostorovou květinovou kompozici, jejíž hlavním tématem byly Vánoce. Soutěžní disciplína s názvem „Sním o Vánocích bílých" byla tvořena a instalována na jižních terasách děčínského zámku. Soutěžící v kategorii juniorů vytvořili do dodané nádoby sesazovanou kompozici z květin, která bude po celé vegetační období zdobit prostor zahrad na jižních terasách. Soutěžící v kategorii seniorů vytvořili prostorové aranžmá stylizovaného vánočního stromku tak, aby evokovalo pocit Vánoc.
Ve čtvrtek 18. května od 18 hodin vyvrcholilo celé mistrovství slavnostním galavečerem v prostorách děčínského zámku. Novým Mistrem Floristou České republiky pro rok 2017 se stal v kategorii juniorů student prvního ročníku děčínské zahradnické školy Vlastimil Kucharovič. V kategorii seniorů získal prestižní titul Mistr Florista České republiky 2017 Tomáš Hakl z Ostroměře, který tento titul získal v loňském roce v kategorii juniorů za zahradnickou školu v Kopidlně.

Přítomní diváci galavečera kromě oceněných soutěžících v jednotlivých disciplínách mohli na pódiu v úvodu večera sledovat floristické představení Marie Bittnerové, známé české floristky, která úspěšně reprezentovala v loňském roce Českou republiku na mezinárodní floristické soutěži v Singapuru. Partnerem tohoto představení byla společnost Storge a.s. Návštěvníci galavečera dále mohli vidět předvedení svatebních kytic vytvořených v soutěži modelkami, uvedení paní Zdeňky Fousové do Floristické síně slávy, předání čestného členství ve Svazu květinářů a floristů panu Jiřímu Gregorkovi. Před vyhlášením vítězů v celkovém pořadí v obou kategoriích hosté zažili vtipnou módní přehlídku nevšedního zimního oblečení od návrhářky Kamily Jahodové, která byla završena „papírovou koulovačkou", které součástí se stali i přítomní hosté. Po vyhlášení celkových výsledků a Mistrů floristů v obou kategoriích, poděkovali ředitel děčínské zahradnické školy Libor Kunte a předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák na úplný závěr celého večera za soustavnou a dlouholetou práci pro Děčínskou kotvu paní Dagmar Kubíčkové, spoluzakladatelce celého mistrovství a její dceři, současné ředitelce soutěže, Olině Fojtíkové symbolicky předáním perníkových kotev.
Vytvořené soutěžní práce byly přístupné veřejnosti na výstavě v prostorách děčínského zámku až do nedělního večera 21. května.

(tz)