Matek samoživitelek v České republice stále přibývá. Počet neúplných rodin u nás v současné době atakuje hranici 200 tisíc. O nezaopatřené děti se přitom v 90 % starají matky. Ženy, které samy odpovídají za vedení domácnosti, jsou často ohroženy chudobou a zadlužují se. Trend potvrzují i organizace, jež rodinám v nouzi pomáhají. SOS dětské vesničky například mezi klienty registrují až 80 % samoživitelů.

Počet neúplných rodin, v nichž je chod domácnosti plně závislý na příjmu jen jednoho z rodičů, roste každým rokem o několik tisíc. Zatímco v roce 2013 tak u nás bylo dle informací Českého statistického úřadu zhruba 165 tisíc neúplných rodin, v roce 2015 jich bylo o deset tisíc více. V 3,6 % z celkového počtu domácností se poté na hospodaření podílí kromě samotného rodiče také další dospělá osoba. K tomu dochází nejčastěji, pokud rodič řeší bytovou situaci, potřebuje pomoc při výchově dětí nebo si nemůže vlastní bydlení dovolit. V drtivé většině pak dle odborníků přebírá péči o nezaopatřené děti matka. Rapidně tak přibývá matek samoživitelek. „Samoživitelé tvoří většinu klientů naší sociálně-aktivizační služby SOS Kompas. Nejvíce, 80 %, jich registrujeme na Prostějovsku," potvrzuje trend Jana Pěchová ze SOS dětských vesniček, které nabízejí preventivní péči terénních sociálních pracovníků rodinám ohroženým odebráním dítěte. Nejčastěji se podle ní potýkají s dluhy, problematickým bydlením, neschopností komunikovat s potřebnými institucemi a často s konflikty s bývalým partnerem i dětmi.

Matky, které pečují o dítě v neúplné rodině, jsou pak dle odborníků ohroženy chudobou, materiální deprivací i sociálním vyloučením. Dle zjištění společnosti KRUK se ženy nejčastěji zadlužují ve věku mezi 25 až 34 lety a jejich průměrný dluh činí téměř 25 tisíc korun. „Právě v tomto věku ženy nejčastěji zakládají rodinu. Mají tak často omezené možnosti na trhu práce a v případě, že je jejich příjem pro domácnost stěžejní, se mohou dostat do vážných potíží," vysvětluje Pěchová.

Právě znevýhodňování žen na trhu práce je přitom podle odborníků dlouhodobým problémem. Medián mezd je totiž u žen zhruba o pětinu nižší než u mužů. Ženy také, jak vyplývá z údajů společnosti KRUK, tvoří nadpoloviční podíl nezaměstnaných, a to přesto, že často mají vyšší vzdělání než mužští uchazeči o zaměstnání. I když je ohrožení chudobou v tuzemsku aktuálním problémem, ve srovnání s evropským průměrem je situace českých žen příznivá. Chudoba zde dle aktuálního průzkumu Evropského parlamentu ohrožuje zhruba 12 % žen, tedy o 7 procentních bodů méně než v evropském průměru.

Jednou z příčin stoupajícího počtu matek samoživitelek je dle odborníků vysoká rozvodovost. Údaje ČSÚ ukazují, že v roce 2015 skončilo rozvodem necelých 47 % manželství. Více než polovina rozvodů se přitom dotýkala nezaopatřených dětí. Stále přibývá též dětí narozených mimo manželství. Statistiky shrnující první tři čtvrtletí roku 2016 dokonce ukazují, že více než 48 % nově narozených dětí se narodilo mimo manželství. Za posledních 26 let se tak počet dětí narozených mimo manželství téměř zešestinásobil.

(tz)