Největší  čeští  zaměstnavatelé velmi  dobře  hodnotí jednání  a  komunikaci ze  strany  zdravotních pojišťoven. Zároveň oceňují přehlednost a srozumitelnost podkladů zasílaných zdravotními pojišťovnami a také úroveň elektronické komunikace. Naopak jako největší prostor pro zlepšení je zaměstnavateli vnímán v oblasti úrovně marketingových kampaní zaměřených na zdraví pojištěnců a také v podpoře zdraví zaměstnanců prostřednictvím rehabilitační a lázeňské péče. Tyto závěry vyplynuly z průzkumu, který v průběhu roku 2016 realizovala organizace HealthCare Institute, o.p.s.

V rámci celostátního průzkumu „Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice“ bylo osloveno 40 největších zaměstnavatelů veřejného i soukromého sektoru v České republice, kteří zaměstnávají více než 600 000 zaměstnanců.  Celkově  se  do  tohoto  průzkumu  zapojila  1/3  zástupců  těchto  organizací,  které  reprezentují  přes  200 000 pracovníků.

„Cílem celostátního průzkumu bylo zhodnocení aktuálního stavu vnímání oblasti českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice a také zhodnocení profesionálního přístupu a úrovně partnerského jednání zdravotních pojišťoven z pohledu největších zaměstnavatelů, kteří obecně patří mezi největší přispěvatele zdravotního pojištění v České republice a de facto ovlivňují výši financí na zdravotní služby  v České  republice.  V  neposlední  řadě  je  cílem  pomoci  k  postupnému  zkvalitňování  služeb zaměstnancům a pojištěncům ČR a k efektivnějšímu prosazování práv zaměstnavatelů v rámci českého zdravotnictví,“ říká Daniel Vavřina, zakladatel HealthCare Institute, o.p.s.

Z průzkumu vyplynuly také nejdůležitější priority a doporučení zaměstnavatelů ČR směrem ke zdravotním pojišťovnám, kterými jsou:

1.    zaměřit se na zlepšení nabídky speciálních preventivních programů pro zaměstnance,

2.    přizpůsobit výši příspěvků na bonusové programy pro zaměstnance,

3.    podpořit elektronizaci zdravotnických účtů zaměstnavatelů (např. e – neschopenky, e – prevence).

„ŠKODA AUTO jako jeden z největších zaměstnavatelů v ČR plně podporuje elektronizaci a digitalizaci českého zdravotnictví. Jako jednu z priorit považujeme elektronickou komunikaci pracovních neschopností. Vůči  zaměstnancům  vnímáme  také  potřebu  pružného  a  rychlého  řešení  chronických  stavů  formou e-receptu, e-konzultací zdravotního stavu nebo e-monitoringu. Pojišťovny i zdravotnická zařízení by měly ještě více spolupracovat se zaměstnavateli na kontinuálním rozvoji preventivní péče, která je mnohem efektivnější než následná léčba. K tomu by se pojišťovny měly zaměřit v budoucnu a z fondů prevence systematicky a především kontinuálně tyto programy podpořit, “  doplňuje Jiří Prokop, Ph.D., vedoucí ochrany zdraví Škoda Auto a.s.

Na základě hodnocení zdravotních pojišťoven z pohledu největších zaměstnavatelů veřejného a soukromého sektoru v České republice dopadlo pořadí v roce 2016 následovně:

1. místo – Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

2. místo – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

3. místo – Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna

                                                                                         1
Hodnocení zdravotních pojišťoven z pohledu největších zaměstnavatelů je součástí unikátního celostátního hodnotícího projektu

„Zdravotní pojišťovna roku“, který vytváří žebříček zdravotních pojišťoven z pohledu:

1.    150 000 pojištěnců,

2.    ředitelů 155 nemocnic,

3.    20 000 ambulantních lékařů,

4.    největších zaměstnavatelů,

5.    nominovaných preventivních programů hodnocených odbornou komisí.

Celkové výsledky celostátního průzkumu „Zdravotní pojišťovna roku 2017“ budou, stejně tak jako loni, vyhlášeny 28. listopadu 2017 v rámci konference Efektivní nemocnice 2017 v hotelu Clarion v Praze ve Vysočanech.

Detailní informace a vyhodnocení celostátního průzkumu „Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice“ naleznete v dokumentu, který je přílohou tiskové zprávy.

HealthCare Institute Czech Republic o.p.s. - zvyšování kvality, bezpečnosti a efektivity ve zdravotnictví
www.hc-institute.org                                                                                                 3