Kateřina Benešová-ACCA.jpgÚčastnice měly jedinečnou možnost poznat a vyslechnout si životní příběhy úspěšných žen, které se dokázaly prosadit ve světě financí. Hosty letošní Ladies Business Breakfast byly Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti, Susan Spinner, CFA, Managing Director a spoluzakladatelka asociace CFA Society Germany, a Kateřina Šipková, FCCA, členka globální rady ACCA, která dnes po letech ve vrcholových pozicích mezinárodních firem vlastní a řídí rodinný penzion v Krkonoších. Slíbila jsem, že se k myšlence vrátím. Kateřiny Benešové jsem se zeptala:

O tom, že si nesmírně vážíte žen, které se vydaly cestou osobního nasazení, ať jako manažerky, nebo podnikatelky, není třeba pochybovat. Sama jste v manažerské pozici řadu let a velmi dobře víte, co obnáší. Proč ještě vás zajímá zrovna toto téma?

Je to téma, o kterém je třeba mluvit a dát možnost jiným ženám inspirovat se příběhy ostatních žen. To je i hlavní zpětnou vazbou, kterou na takováto setkání dostáváme – možnost sdílet s ostatními ženami.

Na jaře jste za ACCA uspořádala zajímavé setkání tří žen z businessu, tak zvaný ACCA & CFA Ladies Breakfast, v pořadí to byl již druhý ročník. Co je cílem?

Cílem této akce je propojit ACCA členky a inspirovat ženy, které chtějí skloubit rodinný život s náročnou prací ve vrcholových funkcích a podpořit je v uskutečnění jejich cílů v osobním i profesním životě.

A chystáte pokračování?

Ano, plánujeme opět setkání ACCA a CFA členek na březen 2017. Není to tak, že bychom se chtěly vymezovat proti mužskému publiku, ale samostatná akce pouze pro ženy má trochu jinou atmosféru a také diskutované náměty jsou odlišnější.

Ženy, které se dokázaly prosadit ve světě financí, si nesou zpravidla ve své 13. komnatě velký příběh. Dokonce i ty, které netuší, že se dá vyčíst z jejich duše, chování, úspěchů. Čím ostatní inspirují?

Myslím si, že ostatní inspirují především v tom, jak zásadní výzvy ve svém životě zvládly a překonaly určité obtíže ať již v osobní, nebo profesní rovině. Sdílení velice niterných výpovědí či pocitů není jednoduché a velice si vážíme, že se o svoje životní zkušenosti dělí s ostatními ženami.

Motivovaly některé z nich i vás osobně?

Naprosto každý! Opravdu, každý příběh mě vždy zasáhne a motivuje. A to je právě to úžasné na těchto setkáních. I když si myslíte, že se vás situace netýká, vždy se najde něco, co se vás nečekaně dotkne. A jak jste již zmínila, někdy ani netušíte, jak velký příběh za sebou některé ženy mají.

Občas slýchávám, že ten, kdo nezaložil firmu, neví, o čem je život. Pozice zaměstnance, byť v roli vrcholového manažera či manažerky, je prý procházkou růžovou zahradou oproti tomu, co musí zvládnout majitel firmy, ať již v praxi, nebo v myšlenkových pochodech. Jaký na to máte názor?

Nedokážu asi přesně posoudit tuto situaci, jelikož jsem nikdy svoji firmu, možná zatím, neměla. Ale věřím, že pokud jste majitel firmy a obzvlášť když začínáte podnikat, musíte mít velké odhodlání a nevzdat se, i když to zrovna třeba pro vás zkraje nevypadá dobře. Všichni víme, že začátky nejsou snadné. Musíte toho zvládat mnohem více. Já jsem měla to štěstí, že jsem byla u založení kanceláře ACCA v České republice a vím, že je opravdu jiné být u začínající firmy a budovat ji, než když nastoupíte do již dobře fungujícího systému. Nicméně jsem přesvědčena o tom, že vše má svoje úskalí a výhody.

ptala se Eva Brixi