Operátoři 1Linka bezpečí každý den poskytne bezplatné poradenství až 400 dětem a mladistvým, funguje 24 hodin denně, 365 dní v roce. Na její provoz z tohoto důvodu jednotlivci i firmy dlouhodobě přispívají velkorysými finančními dary, společnosti Conectart se za rok 2023 podařilo vybrat více než 2 miliony korun.

„Děti stále více upřednostňují on-line komunikaci (chat a emailové poradenství). Touto formou většinou řeší témata, o nichž se špatně hovoří, například sexuální zneužívání. Kromě poradenství v rámci našich krizových služeb mají děti možnost získat informace i na webové poradně. V roce 2023 jsme zde zaznamenali 54 000 návštěv, což vypovídá o schopnosti dětí nacházet si užitečné informace,“ uvedla Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí v tiskové zprávě Linky bezpečí.

Již čtyři roky Linku bezpečí podporuje také největší provozovatel kontaktních center v Česku, společnost Conectart. Jejich operátoři pomáhají se získáváním finančních prostředků u firem na provoz Linky bezpečí. Díky finanční pomoci se Lince dlouhodobě daří zvyšovat počet odbavených hovorů a asistují také na webové poradně nebo na školách. Celková částka, kterou Conectart za loňský rok vybral, činí 2 092 750 Kč. Provoz Linky bezpečí podporují i sami zaměstnanci Conectartu, kteří během firemních akcí opakovaně každý rok vybírají kolem 30 tis Kč. Letos byla vybraná částka od zaměstnanců 30 900 Kč.

Podle dostupných dat jsou nejčastějšími problémy, se kterými se na Linku bezpečí v roce 2023 děti a dospívající obraceli, sebevražda, sebepoškozování, deprese, úzkosti a další psychické poruchy. Kvůli složitosti těchto témat se navíc průměrná délka hovoru prodloužila. Linka bezpečí ročně odbaví přes 100 000 kontaktů. Díky rostoucí finanční podpoře by v budoucnu mohla navýšit počet operátorů a tím i počet odbavených telefonátů. Meziroční nárůst v kapacitě interventů nyní činí 16 %. Za loňský rok přispělo svým darem na podporu Linky bezpečí přes 400 firem a podnikatelů. Mezi finanční dárce patří například firmy Ahrend nebo Euro Sitex.

„Uvědomuji si, že ne vždycky chtějí děti a dospívající o svých problémech mluvit s rodiči, také je mnoho těch, kteří se na své rodiče nebo blízké okolí z různých důvodů obrátit nemohou. Velmi si provozovatelů Linky bezpečí vážím a těší mě, že Conectart ke každodennímu provozu linky přispívá,” dodává Petr Studnička, generální ředitel společnosti Conectart.

(tz)