webpernikove knedliky velka knedlikova kucharka webObdobí, kdy bude k dostání čerstvá zvěřina pocházející z našich lesů tu bude zanedlouho. S čím ale tuto pochoutku servírovat? Ať už se chystáte na přípravu jelena, daňka, srnky nebo divočáka, chybu neuděláte s knedlíky, které jsou provoněné perníkem.

Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, o perníku říká: „Perník je tradiční surovina, se kterou se setkáváme v mnoha podzimních receptech. Patří do omáček, do některých druhů guláše nebo dušených mas. Pokrmům propůjčuje nezaměnitelné aroma, pro které ho mám moc rád a není roku, kdy bych si perníkový knedlík ke zvěřině nedopřál. Maso z divoce žijících druhů je samo o sobě obvykle velmi výrazné, a proto se k němu právě perníkové knedlíky výborně hodí. Servírované jídlo je komplexnější, propojují se v něm pestré chuťové tóny, které uspokojí i velmi náročné strávníky. Přitom příprava perníkových knedlíků není nic těžkého.“

Perníkové knedlíčky s brusinkami

Suroviny:

500 g hrubé mouky
150 g sušených brusinek
75 g perníku na strouhání
270 ml mléka
4 rohlíky
1 vejce
1 čajová lžička kypřicího prášku
1 čajová lžička soli
Škrobová moučka, pokud bude potřeba těsto zahustit

Postup:
1. Polovinu perníku nastrouhejte a smíchejte s hrubou moukou, solí a práškem do pečiva.
2. Rohlíky a zbylý perník nakrájejte na kostičky, které následně zalijte mlékem s rozkvedlaným vajíčkem. Nechte pečivo chvilku nasáknout.
3. Poté přisypte brusinky, mouku s nastrouhaným perníkem, dobře propracujte a nechte odpočinout 10 minut. Pokud by bylo těsto řídké, v této fázi je můžete doladit škrobovou moučkou.
4. Z těsta vytvarujte dvě spíše úzké knedlíkové šišky. Zarolujte do potravinové fólie a vařte v páře přibližně 20 až 25 minut.
5. Ihned po uvaření z fólie vybalte a nakrájejte ostrým nožem.

Tip na zvěřinový pokrm:

Perníkový knedlík servírujte například k jelenímu guláši, srnčímu ragú nebo daňkovi na víně.

Zvěřina je velmi široké téma, ale při výběru příloh se stačí řídit jednoduchými pravidly. Napoví vám sezónní ingredience – podzim je obdobím, kdy se ke slovu dostává nejen perník, ale v kuchyni lze využít i jedlé kaštany, slaninu, mandle či likéry, které dodají knedlíkům nezaměnitelné aroma. Vedle další víc než stovky receptů najdete ve Velké knedlíkové kuchařce také dvanáct na knedlíky, které perfektně ladí ke zvěřině. Navíc vás zde čekají i předpisy na úpravu tohoto masa, které se zařadí mezi klenoty vašeho kulinářského repertoáru.

(tz)