chelated vejarNa formách minerálních látek záleží. A cena je v tomto případě často ukazatel, s jakou formou minerální látky má zákazník tu čest. V případy levnějších doplňků stravy tohoto druhu se s minerálními látkami spotřebitelé setkají nejčastěji v podobě jednoduchých anorganických solí. V přírodě je většinou najdeme v půdě, kde slouží jako živiny pro rostliny. Lidské tělo jim není zrovna ideálně přizpůsobeno, a tak jejich užívání často provází nepříjemné nežádoucí účinky.

Naopak z organických forem, v přirozené stravě běžných, je náš organismus zvyklý minerální látky čerpat už celá tisíciletí. Jejich užívání má řadu výhod. Toho si všimla také české značka doplňků stravy Nupreme. Sortiment nyní obohacuje o trojici nových minerálních přípravků v organické formě: Magnesium + šafrán chelát, Zinek chelát a Železo chelát.

Tempo 21. století je náročné. Stres i tlak na výkon patří mezi velké žrouty minerálních látek v našem těle. A moderní strava tak vysoké nároky na příjem dostatečného množství těchto mikroživin dokáže zajistit jen stěží. To značku Nupreme motivovalo k vyvinutí vlastní nové řady produktů. „Doplňky stravy na bázi minerálních látek jsou dnes už běžnou součástí našeho životního stylu. V tom, co si z nich naše tělo dokáže skutečně vzít, je ale propastný rozdíl. Liší se vstřebatelností, využitelností, a dokonce i bezpečností. Ve všech ohledech organismu prospívají mnohem lépe formy organické,“ vysvětluje Petr Žemlička, spoluzakladatel a marketingový ředitel značky Nupreme. Každý z přípravků navíc v Nupreme obohatili o další látky, které příznivě modulují základní účinky.

Benefity organických forem

Zažívání pro zpracování minerálních látek v organických formách nepotřebuje nic speciálního, je na ně dobře připravené. Chytře je rozezná ve střevním obsahu, cíleně si je vybírá a přenáší je aktivně přes střevní stěnu do vnitřního prostředí těla. Organické formy minerálních látek nezatěžují trávení, takřka nemívají nežádoucí účinky a dobře je snáší i citlivější jedinci. S anorganickými solemi to má ale naše tělo těžší. Například železo ve formě anorganické soli způsobuje pocit tíže v žaludku a zácpu. Hořčík zase průjem. A navíc se vstřebají jen z malé části.

S organickými formami minerálních látek umí organismus efektivně hospodařit, a dokonce je ukládat. V případě selenu mohou být rozdíly mezi využitím anorganické a organické formy dramatické: Seleničitan tělem projde, kdežto selenomethionin dokáže tělo dokonce ukládat do zásoby na horší časy.

Organické formy jsou navíc bezpečné i ve vyšších dávkách. Když jde o stres nebo intenzivní fyzickou námahu, dopřejeme si hořčík, s příchodem respiračních onemocnění sáhneme po zinku, při chudokrevnosti užíváme železo. Tady často potřebujeme zvolit rovnou intenzivnější dávkovací režim, abychom v relativně krátkém čase doplnili větší množství minerálních látek. Předávkování se nemusíme obávat. Tělo má od přírody spolehlivé mechanismy, jak přebytek minerálních látek s organickou vazbou bezpečně uklidit.

Kouzelná kamufláž z aminokyselin: cheláty

O tom, zda bude minerální látka hodnotnou živinou, nebo jedem s toxickým účinkem, rozhoduje právě forma. Chelátová vazba představuje způsob, jak si potenciálně nebezpečné látky hlídá samotná příroda. Minerální látka je doslova schovaná v organickém obalu, nejčastěji z aminokyselin. Ty naše trávení rozeznává jako bezpečné a cenné látky. Jsou totiž stavebními kameny všech bílkovin. Tím, že se minerální látky bezpečně uzamknou do organického obalu, je organismus dokáže chytře sledovat, manipulovat s nimi a dokonce je ukládat do zásoby. Pošle je přesně na ta místa, kde jsou zrovna nejvíce potřeba. Ostatně, ty nejznámější cheláty zná bezpečně každý. Jsou to chlorofyl (zelené listové barvivo) a hemoglobin (červené krevní barvivo savců).

Magnesium + šafrán chelát: objevitel duševní rovnováhy

magnesium 2Na hořčíku si pochutnávají stres, dynamické tempo 21. století i sportem namáhané tkáně. V průběhu dne se navíc potřeba různých forem hořčíku mění, a tak nemusí ani pestrá strava na doplnění stačit. Pak na řadu přichází chytrá suplementace. V Nupreme vyvinuli speciální přípravek, který obsahuje tři typy hořčíku v organické podobě v kombinaci s nezbytným vitamínem B6 a cenným extraktem ze šafránu.

A proč tři typy hořčíku? Aby dokázal tento šampión pro rozdmychání energie, duševní pohody i zdraví svalů obsloužit správně všechny tkáně. Každá z nich po něm touží ve specifické podobě.

Kdy nám bude hořčík k užitku:
● Když sportujeme nebo pravidelně vykonáváme fyzickou práci, přispívá k udržování iontové i energetické rovnováhy těla.
● Když nás trápí unavené svaly a křeče.
● V klasické kombinaci s vitamínem B6, budeme-li potřebovat zmírnit stres a uchovat si pocit pohody přes den i před spaním. Tato dvojice dokáže zatopit únavě, snižuje míru vyčerpání a přispívá ke správné funkci nervové soustavy.
● Jestliže chceme dopřát správnou péči kardiovaskulárnímu systému, cévám i dalším vnitřním orgánům

Zinek chelát: vzpruha pro imunitu

ZincSnad žádná kombinace minerálních látek na obranyschopnost nepůsobí tak harmonicky jako zinek se selenem. Všudypřítomný shon, prochladnutí, jakýkoli zánět či autoimunitní onemocnění jejich zásoby ale dokážou spolehlivě vyčerpat a na doplnění nestačí ani pár dýňových semínek, para ořechů nebo potraviny živočišného původu. Vyplatí se sáhnout po kvalitním zdroji těchto mikroživin. Zinek chelát od Nupreme obsahuje vyváženou kombinaci zinku, selenu a mědi, obohacenou o přídavek kurkuminu a piperinu.
Zinek může posloužit jako okamžitý pomocník u počínajícího nachlazení a jako spolehlivá opora pro posílení obranyschopnosti při dlouhodobém užívání. Společně se selenem jsou nenahraditelná dvojka pro podporu správné funkce imunitního systému. Jenže právě selen je v běžné stravě Středoevropana nedostatkové zboží. Důvod je prostý. Půda ho obsahuje zanedbatelné množství, a ještě k tomu nám jeho zásoby také odčerpává každá banální infekce. Proto má smysl ho tělu dodávat cíleně ve formě doplňků stravy.

A s čím nám dokáže tato hvězdná kombinace ještě pomoci:

● Zinek pečuje o krásu vlasů a pružnost pokožky, je zásadní pro zdravý zrak, reprodukční funkce nebo ochranu buněk před oxidativním stresem.
● Selen hraje nezastupitelnou roli v aktivaci hormonů štítné žlázy, pozitivně ovlivňuje produkci pohlavních hormonů a tím plodnost. A zrovna tak ho uvítají vlasy, pokožka či nehty.
● Měď podpoří harmonickou funkci imunity, přispívá ke zdravému energetickému metabolismu, působí jako antioxidant a je důležitá pro normální pigmentaci pokožky i vlasů.
● Kurkumin s piperinem pomáhají s aktivací obsažených minerálů a stopových prvků. Působí antioxidačně, povzbuzují krevní oběh, a přispívají tak mimo jiné k lepší výživě kloubů.

Železo chelát: hrdina krvetvorby

iron 2bStudené ruce a nohy, pobledlost ve tváři, tendence se rychle unavit, a každou chvíli se hlásící rýma nebo nachlazení. Tak si většinou organismus říká o podporu krvetvorby. Více by na to měli dbát ti, kteří preferují rostlinnou stravu a omezují maso, ženy v reprodukčním věku nebo pravidelní dárci krve. Že rostlinná strava nebo pár tabletek železa v anorganické podobě stačí? Naopak! Zažívání dávají zabrat. Na rozdíl od chelátové formy, z níž tělo získá tento minerál rychle a je připravené s ním ihned naložit pro své dobro.

V Nupreme k železu přidali rovnou všechny ostatní důležité látky, aby se nové krvinky hladce tvořily:

● Vitamín C je pro správné vstřebání železa a jeho další využití nezbytně nutný.
● Dostatečná dávka vitamínu B12 dovede železo bezpečně tam, kde z něj mohou vznikat nové krevní buňky nasycené hemoglobinem, krevním barvivem přenášejícím kyslík.
● Kyselina listová harmonicky doplňuje celou kombinaci, aby tělo mělo všechny potřebné živiny.

(tz)