Adrianka s Leonou MachálkovouObecně prospěšná společnost Život dětem spolu s maloobchodním řetězcem Lidl pokračují v rozdělování výtěžku ze sbírky Srdce dětem, kterou společně vloni v listopadu již po dvanácté uspořádaly. Částkou bezmála sto tisíc korun tentokrát podpořily ve statečném boji rodinu zdravotně znevýhodněnou Adrianku. Předání šeku byla spolu se zástupci obou pořadatelů sbírky Srdce dětem také zpěvačka Leona Machálková (na snímku).

„Silný příběh Adrianky a její milé rodiny mě nesmírně zaujal. Jak se statečně postavili nepřízni osudu, jací jsou bojovníci, jak drží spolu a díky sbírce Srdce dětem v Lidlu se jim úspěšně daří zlepšovat zdravotní stav malé hrdinky. Určitě jsme se neviděli naposledy a věřím, že Adrianka ještě v životě udělá velké pokroky,“ řekla k setkání s malou Adriankou a její rodinou zpěvačka Leona Machálková.

Sbírka Srdce dětem se koná každoročně před Vánocemi v prodejnách Lidl pod záštitou obecně prospěšné společnosti Život dětem. Za dvanáct let jejího konání přispěli zákazníci a společnost Lidl celkovou částkou dosahující takřka 300 milionů korun.

„Peníze z této úžasné sbírky Srdce dětem pomohly rodině malé Adrianky opakovaně. Poprvé jsme ji navštívili v roce 2020 a od té doby se nestačíme divit, jaké pokroky může dělat holčička s kombinovaným postižením, které lékaři předpovídali, že bude ležáček,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

Nelehký životní příběh statečné Adrianky se začal psát už nemocnici těsně před porodem. Z plánovaného rutinního císařského řezu, kterým mělo děvčátko přijít na svět, se ještě před započetím zákroku, stalo drama boje o život nejen novorozence, ale především matky. Obě se podařilo jako zázrakem zachránit, ale předporodní komplikace si vybraly krutou daň v podobě kombinovaného a trvalého postižení malé Adrianky.

„První prognózy nebyly vůbec příjemné. Lékaři připravovali rodiče na to, že Adrianka zůstane trvale ležícím pacientem. Díky pravidelným rehabilitacím, které děvčátko s rodiči podstupuje, se prognózy nenaplnily. Rodiče se však museli smířit s tím, že třetí dítko bude navěky odkázáno na invalidní vozík,“ popisuje Maria Křepelková.

Potíže pohybového ústrojí nejsou jediným hendikepem, se kterým se Adrianka musí potýkat. Už jako miminko málo přibírala, a tak jí nakonec zavedli do bříška hadičku, tzv. peg, kterým přijímá potravu.
Život dětem a Lidl Adrianku již v minulosti z prostředků sbírky Srdce dětem podpořily. Poprvé se tak stalo v roce 2020.

„Zajímalo nás, jak se Adriance po třech letech daří, a zjistili jsme, že tato krásná holčička všechny nesmírně překvapila. Pravidelným cvičením v neurorehabilitačním zařízení se stal zázrak. Adrianka udělala své první krůčky. Má před sebou pochopitelně ještě dlouhou cestu, ale rodiče věří, že se zásluhou posune ještě dál, a třeba jednou bude chodit úplně sama a možná začne i mluvit, protože už teď zvládá pár slov. Začala totiž docházet do speciální školy Smiling Crocodile, kde věří, že každé dítě má právo na vzdělání bez ohledu na jeho duševní a fyzické zdraví. Škola, které patronku je shodou okolností Leonka Machálková, pomáhá dětem s postižením překonat nepřízeň osudu a osvojit si potřebné základní dovednosti zvyšující jejich schopnosti a vzdělání,“ pochvaluje si za Život dětem Maria Křepelková a na závěr dodává: „Pokud chcete rodině této statečné holčičky pomoci, pošlete jakýkoliv finanční příspěvek na účet 83297339/0800. Adrianka má variabilní symbol 1818. Všem laskavým lidem děkujeme za pomoc a podporu.“

(tz)