NL_afterparty_e-pozvanka.jpgNoc literatury. Letos podeváté a opět zcela nově. Tentokrát v Dejvicích a Bubenči. Úderem 18. hodiny zde začne čtení z knih současné evropské literatury. Letošní ročník je nejmohutnější, co do počtu čtecích míst, i zastoupením známých českých herců. Ivan Trojan, Jiří Mádl, Zdena Hadrbolcová nebo Vanda Hybnerová, celkem třiadvacet zvučných jmen z filmového a divadelního světa. A místa? Například Dejvické divadlo, galerie Národní technické knihovny nebo kryt z druhé světové války pod Nádražím Praha-Dejvice. Nečte se však pouze v Praze, Noc literatury probíhá ve stejný den a čas také na dalších šestatřiceti místech Česka a připojují se i desítky evropských měst, namátkou Londýn, Madrid, Moskva, Kyjev, Dublin, Edinburgh či Banská Bystrica. Iniciátorem a hlavním organizátorem dnes už výrazně mezinárodní prestižní akce jsou Česká centra.

LITERÁRNÍ STŘEDA 2015

13. květen je zasvěcen literatuře. Letos se čte v pražských Dejvicích. Koncept se nemění a návštěvníci si jistě vybaví některé uplynulé ročníky (2011 Libeň, 2012 Smíchov, 2013 Letná, 2014 Žižkov), každé čtení však má ojedinělou a nenapadobitelnou atmosféru. Noc literatury je zkrátka rok co rok úplně jiná. „V první řadě je to dáno úplně novými překlady, které se od těch předchozích liší. Velkou roli však hraje také naše snaha o maximální propojení profilu vybraného úryvku s charakterem čtecího místa. O tom, že se nám to daří, svědčí neustále rostoucí počet posluchačů. Jen facebookových fanoušků máme k dnešnímu dni přes tři tisíce, což je trojnásobek v porovnání s rokem 2013," říká Zdeněk Lyčka, ředitel úseku strategie
a rozvoje Českých center a ředitel Českého centra Praha.

Nápad zástupců Českých center realizovat devátý ročník „na Šestce" se přímo nabízel. Městká část „s atmosférou" je totiž domovem mnoha významných literátů, jmenujme alespoň tři: Jaroslava Seiferta, jediného českého spisovatele oceněného Nobelovou cenou za literaturu, Václava Havla a Petra Šabacha. Vstřícná odezva přišla okamžitě:

„Nápad prezentovat Prahu 6 jako místo otevřené kultuře a vzdělání nám připadá skvělý a byla by škoda tuto příležitost promarnit", sdělil Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.
„Praha 6 je jednou z největších městských částí v České republice, a proto je výborné, že letošní devátý ročník je v dosavadní historii Noci literatury také největší. 37 měst v České republice a 75 měst ve třinácti zemích po celém světě - to je síla, se kterou se může poměřovat jen máloco. Těším se, že k nám zavítají i ti, kteří by jinak Prahu 6 míjeli. Zjistí, že „Šestka" toho má opravdu hodně, co může nabídnout", uzavírá.

O atraktivní místa nebude nouze. Návštěvníci se budou moci těšit ze setkání s literaturou ve Ville Pellé, Vile Lanna, Ústavu organické chemie a biochemie a v celé plejádě dalších netradičních prostor. Dramaturgie letos zahrnuje i dva literární nováčky, země, které se na Noci literatury představí poprvé, a to Lotyšsko a Finsko.

Noc literatury Českých center je tedy právem považována na nejrozsáhlejší literární happening v Čechách s mezinárodním přesahem!

KUDY A KAM?

Čtení probíhají paralelně na všech místech od 18.00 do 23.00, začátky vždy v půlhodinových intervalech. Poslední čtení začne ve 22.30. Literární maraton usnadní vhodně zvolené destinace v pěší dostupnosti. Zazní úryvky z nových překladů současných evropských spisovatelů a jednoho izraelského literáta. Některá čtení se budou konat za osobní účasti autorů, zájemci o besedu se s nimi mohou setkat osobně. A kteří to jsou?
Jānis Joņevs (Lotyšsko), Jakob Melander (Dánsko), Charles Lewinsky (Švýcarsko), Emmi Itärantaová (Finsko), Merethe Lindstrømová (Norsko), Paul Colize (Belgie / Valonsko-Brusel), Afonso Cruz (Portugalsko), Yannick Grannecová (Francie) a Michael Stavarič (Rakousko).

SPOLUPRÁCE S KNIHOVNAMI

Knihovny jsou „in". Po úspěchu v loňském roce se organizátoři rozhodli opět vyzvat ke spolupráci regionální knihovny a kulturní zařízení. Májová středa je zasvěcena literatuře v celé České republice. Oproti předchozímu ročníku se nyní k myšlence nočního čtení přihlásilo deset nových knihoven z českých měst. Počet se blíží čtyřicítce. „V tomto trendu vidím rostoucí zájem českých čtenářů
o zahraniční novinky, o jejichž existenci se díky internetu může ihned dozvědět kdokoliv, bez ohledu na velikost a zeměpisnou polohu města, v němž žije. Noc literatury stimuluje překlady a vydávání evropských literárních děl v češtině, a tím také plní důležitou funkci zprostředkovatele mezi autorem a čtenářem, což není v žádném případě omezeno na hlavní město," říká Zdeněk Lyčka.

NOC LITERATURY V ZAHRANIČÍ

V období od 14. 5. do 30. 6. 2015 se Noc literatury uskuteční ve světě. V celé polovině "čtecích zemí" mají Česká centra svá zastoupení. Na setkání s českou literaturou se jejich zásluhou mohou těšit návštěvníci v těchto městech: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava, Bukurešť, Burgas, Edinburgh, Dobrič, Dolný Kubín, Dublin, Gabrovo, Haag, Kyjev, Košice, Lisabon, Londýn, Madrid, Milán, Modra, Moskva, Mnichov, Nitra, Paříž, Pernik, Plovdiv, Ruse, Senec, Šumen, Sofie, Stara Zagora, Trenčín, Trnava, Varna, Veliko Tarnovo, Vídeň a Žilina. V síti Českých center během necelých dvou měsíců zazní desítky úryvků od více než dvaceti českých autorů. Připraveny jsou ukázky z knih Petry Hůlové, Ivana Matouška, Marka Šindelky a mnoha dalších známých českých literátů v překladech uznávaných bohemistů. Na Slovensku a v Bulharsku probíhá čtení již tradičně ve více městech najednou, stejně jako v Česku.

RARITA NA „ŠESTCE": POULIČNÍ KNIHOVNA. UŽ JSTE TAM BYLI?

Kromě atraktivních „pevných" míst čeká letošní návštěvníky Noci literatury připomenutí malého dárku „Šestky": unikátní pouliční knihovna funguje již tři roky a v rámci literárního happeningu v šesté městské části se hodí ji připomenout. „Díky projektu Praha - město literatury, který vznikl z iniciativy Městské knihovny v Praze, získalo hlavní město titul Kreativní město literatury od UNESCO. Městská část Praha 6 se do tohoto projektu zapojila jako jediná pražská radnice v říjnu 2012 se svojí unikátní pouliční knihovnou," uvedl Jan Lacina, radní Prahy 6 pro kulturu, a dodává: „Jedná se o vůbec první pouliční knihovnou v Praze. Od října 2012 je umístěna na náměstí Svobody. Za více než dva roky její existence se v ní protočily již tisíce knih, a podařilo se tak vytvořit unikátní výměnu knih mezi lidmi nejen
z Prahy 6, ale celé metropole."

LITERÁRNÍ DÁREK PRO NÁVŠTĚVNÍKY NÁRODNÍ TECHNICKÉ KNIHOVNY

Noc literatury na sebe upozornění již 13. května 2013 odpoledne. Přímo u Národní technické knihovny bude pro všechny čtenáře i návštěvníky připraven poskytnout své služby minibibliobus Oskar z Městské knihovny v Praze. V minibibliobusu si její čtenáři mohu půjčit knihy a ti, kteří dosud služby knihovny nevyužívají, se zde samozřejmě mohou do knihovny zapsat.

O NOCI LITERATURY

Koncept Noci literatury, iniciovaný Českými centry v roce 2006, nabral postupem času na síle a inspiroval i organizátory v dalších evropských zemích. Texty vybírají kulturní instituty ze sdružení EUNIC (European Union National Institutes for Culture) a kulturní oddělení zahraničních velvyslanectví společně
s profesionálním dramaturgem z nakladatelství Labyrint.
Realizace literárních projektů s mezinárodní účastí tvoří nedílnou součást programové nabídky Českých center. Organizace ročně uskuteční bezmála 300 literárních akcí a osloví více než 650 000 zahraničních posluchačů.

Organizátoři Noci literatury
Noc literatury v Praze organizují Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením sítě EUNIC a zahraničničními velvyslanectvími. Každá z účastnických zemí představí dílo jednoho svého současného autora. Důležitým partnerem Českých center je Zastoupení Evropské komise v ČR. Čtenářský happening se koná v předvečer zásadní české literární akce roku, jímž je největší knižní veletrh v zemi - Svět knihy.


Více na:
http://www.nocliteratury.cz
http://www.czechcentres.cz/

SETKÁNÍ S AUTORY

Jānis Joņevs / Lotyšsko
SETKÁNÍ S AUTOREM
13. 5. v 18.00 v kavárně Už jsme doma,
Uralská 6

Jakob Melander / Dánsko
SETKÁNÍ S AUTOREM
13. 5. v 18.30 v Ústavu organické chemie
a biochemie / „Květák"

Charles Lewinsky / Švýcarsko
SETKÁNÍ S AUTOREM & AUTOGRAMIÁDA
13. 5. v 18.30 v literární kavárně Potrvá, Srbská 2

Emmi Itärantaová / Finsko
SETKÁNÍ S AUTORKOU & AUTOGRAMIÁDA
13. 5. v 19.00 v CARBON Café, VŠCHT - budova B, Technická 3

Merethe Lindstrømová / Norsko
SETKÁNÍ S AUTORKOU
13. 5. v 19.00 v sále Krejcar, Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9

Paul Colize / Belgie / Valonsko-Brusel
SETKÁNÍ S AUTOREM 13. 5. v 19.30
v Literárním archivu Památníku národního písemnictví, Pelléova 20

Merethe Lindstrømová / Norsko
Jakob Melander / Dánsko
Emmi Itärantaová / Finsko
SETKÁNÍ S AUTORY & SPOLEČNÁ AUTOGRAMIÁDA
13. 5. ve 20.00 v přízemí Národní technické knihovny

Yannick Grannecová / Francie
SETKÁNÍ S AUTORKOU
13. 5. ve 21.00 v Národní technické knihovně, sál 02

Michael Stavarič / Rakousko
SETKÁNÍ S AUTOREM 13. 5. v průběhu večera v Galerii Národní technické knihovny

Alfonso Cruz / Portugalsko
SETKÁNÍ S AUTOREM & AUTOGRAMIÁDA
13. 5. 10-15h v Agentuře 2media (Pařížská 13)
ve 21.00 ve Ville Pellé, Pelléova 10


PROGRAM:

Armáda ČR - Posádkové velitelství Praha / knihovna. Ron Lešem: Jestli je ráj. Izrael. Viktor Dvořák

ČVUT - fakulta architektury /přednáškový sál Krejcar. Merethe Lindstrømová: Hosté. Norsko. Lenka Vlasáková.

ČVUT - fakulta stavební / Ateliér D. Jonas Karlsson: Místnost. Švédsko. Jiří Mádl a Martin Hofmann.

Dejvické divadlo / Antikvariát. Wolfgang Herrndorf: Písek. Německo. Ivan Trojan.

Farní sbor Českobratrské církve evangelické. Lidia Ostałowska: Akvarely pro Mengeleho. Polsko. Ivan Řezáč.

Farní úřad Církve československé husitské. Colm Tóibín: Mariina závěť. Irsko. Zdena Hadrbolcová.

GARAMOND / knihkupectví. Javier Marías: Zamilovanosti. Španělsko. Lenka Krobotová.

Hotel International / salonek Přemysl. Liviu Rebreanu: Adam a Eva. Rumunsko. Martin Písařík.

Nádraží Praha-Dejvice / podzemní kryt
z 2. světové války. Vavřince Szeghalmiho Listy ze světa stínů. Maďarsko. Jaromír Meduna.

Národní technická knihovna / sál 02. Yannick Grannecová: Bohyně malých vítězství. Francie. Taťjana Medvecká.

Národní technická knihovna / Galerie. Michael Stavarič: Království stínů. Rakousko. Vanda Hybnerová.

Památník národního písemnictví - Literární archiv. Paul Colize: Back up. Belgie / Valonsko-Brusel. Václav Neužil.

Potrvá / literární kavárna. Charles Lewinsky: Gerron. Švýcarsko. Igor Bareš.

Rezidence velvyslance Nizozemského království. Esther Gerritsenová: Žízeň. Nizozemsko. Berenika Kohoutová.

"Skleňák" / obřadní síň MČ Praha 6. Ida Simonsová: Pošetilá družička. Belgie / Vlámsko. Ivana Uhlířová.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR / Květák. Jakob Melander: Krvavý vítr. Dánsko. Karel Dobrý.

Už jsme doma / kavárna. Jānis Joņevs: Jelgava 94. Lotyšsko. Miloslav König.

Velvyslanectví Slovenské republiky. Veronika Šikulová: Miesta v sieti. Slovensko. Claudia Vašeková.

Vila Lanna. Michela Murgiová: Accabadora. Itálie. Johanna Tesařová.

Villa Pellé. Afonso Cruz: Kokoschkova loutka. Portugalsko. Jiří Hána.

VŠCHT - budova A / Votočkova posluchárna A I. Deborah Levy: Doplavat domů. Velká Británie. Veronika Gajerová.

VŠCHT - budova B / Carbon café. Emmi Itärantaová: Strážkyně pramene. Finsko. Jana Stryková.

Participující knihovny a kulturní instituce v České republice:

Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice, Literární kavárna Měsíc ve dne České Budějovice, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, Městská knihovna Dačice, Městská knihovna Tábor 17. 6., o.s. proVIZE Jičín,Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně, o.p.s. Baševi Jičín, Městská knihovna Kutná Hora, Městská knihovna Klášterec nad Ohří, Informační středisko Europe Direct Kroměříž, Městská knihovna Písek, Vědecká knihovna UJEP Ústí nad Labem, Městská knihovna Semily, Krajská knihovna Karlovy Vary, Městská knihovna Znojmo, Městská knihovna v Chebu, Městská knihovna Jihlava, Městská knihovna Nové Město nad Metují, Městská knihovna Chrudim, Městská knihovna Chlumec nad Cidlinou, Masarykova veřejná knihovna Vsetín, Vědecká knihovna v Olomouci, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm, Městská knihovna v Českém Krumlově, Městská knihovna Červený Kostelec, Městská knihovna Opočno, Spolkový dům Slavonice, Plzeň - Evropské hlavní město kultury, Městská knihovna Česká Lípa, Knihovna K. H. Máchy v Litoměřicích, Spolek LiPen Litoměřice, Odbor kultury Města Březnice, Městská knihovna Třinec (červen 2015), Kulturní zařízení Kadaň, p. o, Městská knihovna Prachatice, Městská knihovna Železná Ruda, Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Farní knihovna ve Staňkově, Městská knihovna Neratovice.