mefistoSeriál o našich trablích a východiscích 4. díl

Vážené a milé čtenářky, ale také čtenáři, rádi bychom vám na tomto místě jednou za dva měsíce nabídli článek o tom, jak dát do pořádku vlastní kondici, jak se cítit lépe, jak pomocí zkušeností a poznatků napravit, co je třeba, když se cítíme pod velkým tlakem, unavení, vyhořelí, neschopni normálně fungovat. Většina z nás taková období v životě zažíváme již skoro běžně a většina z nás ví, že v takových případech je potřeba něco se sebou udělat. Není nad dobrou radu. Třetí díl seriálu jste si mohli přečíst v květnovém vydání, rovněž na straně 19, najdete ho i v PDF tohoto čísla na www.madambusiness.cz. I tento, již 4. díl, vám může být podnětem k tomu, abyste začali řešit to, co vás rmoutí, oslabuje, přidělává starosti. A kdy začít se změnou? Hned!

Psychodynamický koučink je zaměřený na vnitřní procesy člověka a na jeho prožitky ve vztahu k sobě samému. Během terapie kouč pomáhá klientovi najít jeho neprospěšná přesvědčení, převzatá nastavení a různá očekávání. Pomocí technik Psychodynamického koučinku je možné řešit podvědomé vnitřní konflikty jedince, který se pak stává vyrovnanější, sebejistější, snáze se rozhoduje, je méně zranitelný vůči změnám, více si důvěřuje a zná svou vlastní hodnotu.

Marie, žena ve středním věku, požádala o terapii na doporučení naší společné kamarádky Hanky, se kterou jsme úspěšně léčily pomocí technik Psychodynamického koučinku její syndrom vyhoření, s tím, že sama trpí celkovou dlouhodobou únavou, cítí se totálně vyčerpaná, už nemá sílu prostě na nic. I přesto, že by chtěla svou situaci zlepšit, sama se nedokáže pohnout z místa a něco změnit. A uvědomila si, že se neobejde bez pomoci kouče.
Přes dvacet let pracuje v jedné účetní kanceláři a její kolegyně si za tu dobu zvykly, že se na ni mohou kdykoliv obrátit. Marie ochotně a ráda poradí, pomůže, případně udělá práci za ně, aby se dodržely dané termíny. Přitom se v kanceláři cítí jako nedoceněný inventář, který je jednoduše po ruce všem a kdykoliv si kdo řekne.

Marie, citlivá sama k sobě, vnímá, že potřebuje změnu, a ráda by začala něco nového. Současně si uvědomuje, že je s tím spojená nová aktivita, které se raději vyhne tím, že se jde projít do blízkého lesa. V lese načerpá novou energii, její únava dočasně poleví a najednou se cítí lépe. I tak ale v noci špatně spí a v hlavě si neustále přehrává všechno, co měla udělat a neudělala, co všechno ještě musí udělat... A tak, nevyspaná, ráno zase jde do stejné kanceláře mezi stejné kolegyně. Přistoupily jsme tedy k terapii a začaly explorací, dotazováním, o co tady vlastně jde, zda o samotnou únavu, nebo o to, chtít něco začít... Únava ukazuje buď na nějakou nemoc, nebo jde o symptom nějaké nemoci. Zeptala jsem se: „Marie, když se únava vyřeší, o co tady pak půjde? Chceš něco začít, nebo nemůžeš, co je pro tebe důležitější? Únava či to, že nemůžeš něco začít, protože je tady únava, nebo to, že chceš něco začít?“ Marie odpověděla: „Důležitější je to, že chci něco začít.“

Tím jsme pojmenovaly konflikt, se kterým Marie přišla: Chci něco začít. Tomuto konfliktu Marie přiřadila hodnotu: Nová a emoci: Strach a úzkost. Tak jsme přistoupily k technice Logické úrovně změny, která tím, že přeprogramovává samotnou DNA, může být Marii nejvíce ku prospěchu.

Při zpětném chodu techniky Logické úrovně změny jsem se ptala, zda jsou jednotlivé kroky pro Marii Logicky Ekologicky Pozitivně Zdravé. Vzhledem k tomu, že její odpověď ve všech úrovních zněla ano, jsme přistoupily k otázkám na její původní emoci, hodnotu a konflikt. A i zde následovala otázka, zda je to pro Marii lepší. I nyní Marie vždy odpověděla, že ano.

Původní emoci strach a úzkost jsme přepsaly na začátek odvahy, původní hodnotu nová jsme přepsaly na rovnání a původní konflikt na cesta.
Nyní jsem se ptala, zda je to pro Marii zdravé. Je zde stupnice 0–10, kde 0 je Konflikt, se kterým Marie přišla, a 10 je Zdraví. Marie cítila 10, čímž jsme řešení daného problému uzavřely.

Marie vypadala uvolněně a odhodlaně, jako by najednou věděla, co má dělat, jaké další kroky ve svém životě podnikne.

V případech, kdy toto nestačí, vnoří kouč další techniky psychodynamického koučinku s cílem dospět ke kladné odpovědi. Podobně je to se stupnicí 0–10. I posun o pár stupínků znamená velké uvědomění a nastartování léčení na podvědomé úrovni.

Jana Spitzkopfová
www.zivotsdusitefeso.cz
(pokračování seriálu v zářijovém vydání Madam Business)