V Česku se rodí nový koncept pekařských kaváren Zrno zrnko. Majitelé chtějí zákazníky k náklonnosti přesvědčit důrazem na nejkvalitnější čerstvé suroviny a výrobky „výborné jako od babičky“.
Letos otevřou v Praze první čtyři pobočky pekařských kaváren Zrno zrnko. „Zákazníci nás najdou v centru Prahy na Senovážném náměstí, dva obchody otevřeme i v Praze 4, jeden z nich v BB Centru, cestu k nám si najdou díky pekařské kavárně v budově bývalých Elektrických podniků i lidé z Prahy 7. Pečeme vše v jedné provozovně v pražských Nuslích, protože jen tak dokážeme zaručit konstantní kvalitu našich výroků. Nabízíme také kvalitní výběrovou kávu z české pražírny Dos Mundos. Zájemci tak budou moci vychutnat nejrůznější nápoje z kombinace původně brazilských, etiopských a mexických kávových bobů, které připraví kvalifikovaní baristé. Nepoužíváme náhražky, enzymy ani přídavné látky v podobě emulgátorů. Sázíme na kombinaci řemeslné a ruční výroby, která je zárukou nejvyšší kvality. Dbáme na to, aby suroviny byly prvotřídní, do našeho pečiva tak dáváme např. opravdové ovoce, případně třtinový rum. Nákupy u nás tak budou opravdovým zážitkem,“ uvedl spolumajitel Zrno zrnko Ondřej Kuchař s tím, že v DNA pekařské kavárny bude ohleduplnost i k lidskému biorytmu. Díky tzv. stopkynárně a konzervačnímu skladu v Zrno zrnko nezavedou celonoční služby. Chlebaři začínají ve čtyři ráno a ženy, které pečou sladké, dokonce až v osm hodin.
Zrno zrnko plánuje do budoucna další rozšíření pekařských kaváren, jejichž počet by měl brzy být dvojciferný. Zpočátku se zaměří na Prahu. Pokud někdo ze zákazníků zatouží po něčem ostřejším, k dispozici bude i alkohol v omezeném množství. Pečivo ale bude základem nabízeného sortimentu. „Nabídneme kvasový chléb a rohlíky nebo bagety zadělané omládkem, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Naše české a moravské koláče, stejně jako ostatní sladké pečivo bude vonět po másle, tvarohu, ovoci a povidlech,“ řekl hrdě Ondřej Kuchař s tím, že cílem je uspokojit i ty nejnáročnější gastronomické požitkáře. Přispěje k tomu i moderní technika italské výroby, díky níž pekaři Zrno zrnko docílí pomalého kynutí těsta, které je oproti konkurenci vláčnější a vzdušnější.
„Chceme přispět k tomu, aby Češi čím dál víc kupovali kvalitní a v jádru zdravé pečivo. Opravdu první řemeslné pekárny v Praze vznikly zhruba před pěti lety, jejich poslání chceme úspěšně šířit. Navíc disponujeme značnými kapacitami pro výrobu, uspokojíme tak mnoho gastronomických fajnšmekrů. Naše pekařské kavárny zákazníkům totiž nabídnou to nejlepší pečivo v dostatečném množství, věříme, že pak už nebudou chtít chodit jinam,“ podotkl Ondřej Kuchař.
V pekárně v Nuslích mají za sebou čtyřtýdenní testovací provoz, díky němuž pekaři odladili všechny provozní záležitosti do posledního detailu. Horní prostory pekárny nyní poslouží jako coworkingové centrum pro další zájemce zejména z řad startupistů či drobných živnostníků.
Za konceptem Zrno zrnko stojí Ondřej Kuchař s Jakubem Štefečkem. Jsou to úspěšní podnikatelé a zakladatelé jazykové školy James Cook Languages, která je největším poskytovatelem firemního vzdělávání na českém trhu. Po 19 letech existence jazykovou školu v roce 2018 prodali, nyní chtějí prorazit s kvalitou a pekařskými kavárnami i sloganem Pečeme vám krásný den. „Nová práce nás pohltila, je skvělý pocit vytvářet něco hmatatelného, chceme tak přispět k pozvednutí gastronomické kultury v hlavním městě,“ nastínil Ondřej Kuchař.
(tz)