Po letech jsem na to přišla. Už vím, proč se peče vánoční cukroví. Jednak proto, abychom my, zaneprázdněné, stále vytížené, spěchající, mohly konečně relaxovat u vůně koření, chutí marmelád, barevných polev... A za libých zvuků koled vytvářely nádherné tvary z těsta, jež popouští naší fantazii ne jednu, ale hned několik uzd najednou.
Máme prostor dimenzovaný pouze recepty, gramy, příchutěmi a experimenty, a ten přece musíme z plna hrdla využít! Ke slovu přichází také to nejzakázanější ovoce jako milý protest všem dietám světa, totiž mlsání. Pečeme rovněž proto, abychom přiblížily kouzelné okamžiky roku, abychom jim dodaly lásky více, než bývá obvyklé. Abychom krášlily stůl svým vlastním umem, křísily zvyky babiček a snažily se dostihnout jejich zručnost i pohostinnost. Z mouky, cukru, oříšků a tuku vyrábíme divukrásná srdíčka, kolečka, hvězdičky, bábovičky, abychom si navzájem posílaly náladu času, který je neopakovatelný, a snad proto tolik krásný.
Miluji takové okamžiky samotných příprav i vlastní tvorby. Ruce zmáčené od čokolády, všudypřítomná vůně skořice, hřebíčku, kokosu, mandlí, vlašských ořechů mletých i nádherně tvarovaných celých jader či jejich půlek. Ve váze na stole větvička, ať už ta třešňová barborka, nebo jmelí, smrček či jedlička.
Vánoční cukroví patří jako velká samozřejmost i do sortimentu Cukrárny v Jeremenkově ulici 7 v Praze 4 a Cukrárny Evelína v Bozděchově ulici 5 v Praze 5, které působí pod značkou www.dorty-domu.cz. V prosinci zde zažívají to nejnádhernější pracovní tempo roku, protože se musí stihnout vyřídit všechny objednávky a do zásoby se od léta péct nedá. Snad jedině zde své poslání neberou jako relaxaci, ale jako zkoušku vytrvalosti, a těžko by kdo spočítal, kolik vanilkových rohlíčků, lineckého nebo kokosek se rok co rok expeduje k zákazníkům z celé Prahy, a nakonec i těm o něco vzdálenějším. Jenže nejde jen o práci, která firmě pomáhá po ekonomické stránce, pečení vánočního cukroví není pouze výroba, ta všední, samozřejmá rok co rok se opakující.
Cukroví je něco jako poselství do našich domovů. Přidanou hodnotou je úcta k surovinám, z nichž je zhotoveno, vztah k tradici i snaha udělat kupujícím radost. A to je cennější, než falešné blahopřání rozesílané hromadně mailem do všech koutů světových stran.
Než letos okusíte, vzpomeňte si na všechno pěkné, co jste prožili, pozvěte přátele a popovídejte si. I proto se vánoční cukroví peče. Je to svým způsobem cesta k duši toho druhého, příležitost k naslouchání a chvíle lahodného odpočinku od starostí, které nás životem provázejí.
Eva Brixi