úvodBI9A7158 copyZdraví, jednoduchá a přirozená věc, která fascinuje každého z nás. Základní předpoklad, že si život náležitě užijeme, a splníme si díky vitalitě a dobrému pocitu, které s sebou dobré zdraví přináší, i ty nejodvážnější sny. Lékárnice s celostním přístupem Mgr. Lenky Sobkové jsme se proto ptali, co to znamená být zdravý a jak toho dosáhnout.

Jste vystudovaný farmaceut, působíte jako lékárnice s celostním přístupem. Co si pod tím termínem představit?

Jsem taková bílá vrána mezi lékárníky. Stavím na svém vnitřním přesvědčení, že člověk by měl být prostě zdravý. Bez léků. Bez hrsti doplňků stravy. Bez záchranných terapií. Čím déle se celostním přístupem zabývám, tím méně věřím a více vím, že to možné je. Nejen pro vyvolené, ale takřka pro každého, kdo skutečně chce. Tento na první pohled odvážný přístup vyrostl ze zkušeností. Už v posledním ročníku na univerzitě přišel první aha moment. Když jsem se při studiu na státnice snažila dát dohromady tu spoustu získaných znalostí, aby mi k sobě zapadly dílky skládačky nemoc-lék-zdraví, došlo mi to. V západní medicíně se zdraví nerovná uzdravení, ale jen utlumení příznaků.

Tohle chmurné podezření se mi potvrdilo i v prvních týdnech za tárou v lékárně. Ti stejní pacienti se vraceli se stejnými problémy a já pro ně neměla žádné lepší řešení. I kolegyně v lékárně jen krčily rameny. Žádné lepší rady nedávala ani odborná literatura, ani moji bývalí profesoři. Bylo to zoufalé. Rozhodla jsem se, že cestu najdu skrze další studium. Koneckonců, už jako dítě jsem utekla hrobníkovi z lopaty hned několikrát. Oproti prognózám lékařů.

Začala jsem studiem homeopatie a fytoterapie, pokračovala jsem metodami psychosomatickými a kruh se uzavřel oblastí nutraceutik (léčebné stravy). Nezůstala jsem jen u neosobní teorie, jak je v oblasti medicíny bohužel často zvykem. Sama jsem si všechny přístupy také prošla na vlastní kůži. Díky tomu jsem se natrvalo zbavila mnoha alergií i lehkého astmatu, odbourala na první pokus a s lehkostí několik svých starých závislostí a začala jsem přirozené zdraví sama žít.

Z mé čtrnáctileté praxe v lékárnách i mimo ně vykrystalizoval celý můj celostní přístup. Ke skutečnému zdraví stačí málo. Hlavní je postavit pevné základy, zejména dosytit organizmus chybějícími živinami. Odstranit hlubší kořeny nemoci, což často souvisí s mindsetem člověka. Odpružit nároky moderního života, na které nás příroda prostě nevybavila, většinou pomocí přírodních přípravků nebo drobných změn v životních návycích. Ano, tak jednoduché to je.

BI9A7240 Někdy to vypadá, jako by se stav zdraví populaci nedostával. Není třeba problémem i nastavení mysli, zkrátka nevěříme, že je normální a možné být fit?

Nevěří tomu především odborníci, respektive se zdravím ve skutečnosti nezabývají. Když člověk onemocní a jde k lékaři, logicky od něj očekává stanovení postupu pro uzdravení. Ve skutečnosti se váš lékař ale zabývá stanovením diagnózy a zvolením vhodného léčebného postupu, standardizovanými pro průměrného člověka daného věku. Váš lékař i lékárník se doslova starají o to, abyste se nedostali do stavu ohrožení svého zdraví. Hasí požáry.

Doporučení, která vás vynesou z deficitu zpět do kondice a přirozeného zdraví, získáte jen výjimečně. Moderní medicína se zaměřuje jen na stavy nemoci. Fyziologie lidského organizmu, tedy přirozené zdraví, se v doporučených postupech ani nezmiňuje. Nechali jsme se zkrátka strhnout vizemi logiky, čísel a jemných specializací.

Ale nechápejte mě mylně, práce lékařů i kolegů lékárníků si velmi vážím, patří k vašemu zdraví. Moderní metody diagnostiky i prognóz jsou pro vás cennými informacemi. Pokud ale toužíte skutečně po uzdravení, doporučuji nesmířit se jen s jejich náhledem. Lékař je vaším partnerem, který vás provází první částí procesu uzdravení. S dalšími kroky, jako jsou doporučení v oblasti léčebné stravy, výběr účinných přírodních přípravků nebo vypátrání a vyřešení hlubší příčiny vašich potíží, se musíte vydat za odborníkem na celostní přístup ke zdraví.

Lze s tímto stavem věcí něco dělat?

Zastávám jednoznačně názor, že péče o člověka se zdravotními potížemi patří do rukou odborníka se zdravotnickým vzděláním. Diagnostika do rukou lékaře, výběr přípravků do rukou lékárníka. V českém zdravotnickém systému bohužel stále přetrvává předpojatý odpor vůči osobnímu přístupu k pacientovi. Lékaři a lékárníci, propojující své odborné vzdělání s širším náhledem na léčebný proces pomocí dalších, komplementárních metod, jsou v systému neprávem stigmatizováni.

Moderní věda se přitom na poznatcích a doporučeních mnoha „alternativních“ metod shoduje. Právě spolupráce odborníků, zaměřených nikoliv na nemoc, ale na zdraví, je velkým úkolem dnešní doby. V posledních letech se proto zaměřuji také na postupné budování projektu Mapa celostní medicíny.

V současnosti prohlubuji partnerské vztahy hlavně s firmami vyznávajícími stejný přístup ke zdraví. Propojením svého odborného vzdělání a zkušeností z lékárenství s marketingovými znalostmi ze soukromé praxe jsem pro kvalitní české značky dnes silnou partnerkou. Naše spolupráce tak otevírá cestu k nové úrovni fungování, a to po stránce odborné, rozvojové i businessové.

Ženy pohybující se v businessu bývají často přepracované, unavené, nevyspalé, v neustálém stresu. Co jejich tělu i psychice nejčastěji schází?

V oblasti tématu únavy a stresu dlouhodobě spolupracuji s českou značkou Nupreme, která právě pro pracovně vytíženou ženu přináší kvalitní a funkční řešení v klíčových oblastech. Nejnovější generace omega-3 obohacuje talíř úspěšné ženy o tolik potřebné zdravé tuky. Proteinové čokoládové tyčinky zasytí, a vyřeší i příčinu toho, proč vás po obědě honí mlsná. Synergické kombinace minerálních látek a stopových prvků doplní zásoby vyčerpané stresem i každou, byť jen banální, infekcí nebo rýmou. Díky skutečnosti, že produkty Nupreme byly navrženy v souladu s principy přírody, nevyžadují každodenní pravidelné užívání. Naopak je vhodnější přizpůsobit dávkování aktuálním potřebám. Navíc stejný přípravek mohou užívat všichni členové rodiny, od dětí až po seniory.

Lze organizmu při takovém životním stylu ulevit i dalšími prostředky? Nakolik je to o jídelníčku, pitném režimu a spánkové
hygieně, a nakolik mohou přijít vhod třeba bylinky?

Zdaleka nejlépe se osvědčil jednoduchý koncept. V prvním kroku je třeba dosytit organizmus všemi chybějícími živinami. V případě už objevujících se zdravotních potíží nebo při náročném životním stylu doporučuji nechat si rovnou zpracovat léčebný plán na míru vlastním potřebám. Místo hledání obecných informací na internetu a testování všemožných přípravků se vyplatí čas, energii i peníze investovat do doporučení lékárnice s celostním přístupem.

Dosytit tělo nezbytnými živinami při intenzivně nastaveném dávkování doporučené odborníkem trvá jen několik týdnů. Váš organizmus tak získá příležitost naskočit zpátky do svého zdravého rytmu. Pro zvládnutí náročných období přistupujeme ke druhému kroku – zvolení vhodných SOS přípravků. Stres a únava jsou totiž skutečnou příčinou naprosté většiny infekčních nemocí jako rýmy, kašle, chřipky, angíny a dalších. Při jejich nesprávném odléčení, což je bohužel postup běžně doporučovaný i ve většině lékáren a ordinací, se navíc rozvíjejí zdravotní potíže dlouhodobé jako autoimunitní onemocnění v podobě alergií, astmatu, kloubních potíží ad. Spolehlivé řešení je přitom tak jednoduché: sáhnout ve správnou chvíli po „svém“ SOS přípravku, a podpořit tak tělo při zvládnutí náročné situace.

BI9A7304 Mnohdy ale po doplňcích stravy sáhnou ženy nejprve. Co by měly v takovém případě vzít v úvahu?

Přeskakovat základy se nevyplácí ani ve zdraví. Spolehnout se na slova prodejce o skvělých účincích bylinného přípravku bez doplnění esenciálních živin je stejné jako koupit skvěle izolující okna do druhého patra domu, který má díry v základech. Ani drahé, kvalitní přípravky tak nemohou fungovat déle než chvíli. Je pozoruhodné, jak důmyslně lidský organizmus příroda vymyslela. Pokud tělu dáme vše, co potřebuje, ve správném dávkování a podobě, v níž se to nalézá v přírodě, účinky se dostaví spolehlivě.

Menopauzu mnohdy provázejí nepříjemné projevy. Co poradit především ke zlepšení celkového komfortu?

Menopauza je obrovské téma moderní doby. Nějak jsme uvěřili, že s přechodem začnou ženskému tělu „chybět estrogeny“. To je ale pohled velmi zjednodušený přístupem moderní medicíny, fascinované čísly a tabulkami.

Ve skutečnosti se ženské tělo s přechodem vylaďuje na jiné spektrum estrogenů. To ale vyžaduje také některé změny v péči o něj. Zvyšuje se například potřeba kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Mírný, ale pravidelný pohyb je nutností. Naopak nastává čas omezit všechny aktivity příliš silové nebo zaměřené na intenzivní fyzický výkon. Svalové skupiny pánevního dna, nesoucí ženské orgány, dostávají v moderním světě zabrat. Posílit ty oslabené a uvolnit ty přeposilované je základním předpokladem k harmonickému přechodu. Pomoci tady může třeba hormonální jóga, zaměřující koncentraci také na dech a aktivaci štítné žlázy.

K tomuto obecnému základu potom ladím s každou ženou její potíže individuálně. Některé dělá problém spíš vír myšlenek při usínání, jinou trápí nezdolné chutě na sladké. Na každou takovou potíž lze zvolit správnou bylinu nebo přírodní látku. K přírodním estrogenům ale saháme až v případě nejvyšší nutnosti. I přes jejich zdánlivou neškodnost ženskému tělu jejich užívání zrovna neprospívá.

Diskutovaný je také spánek. V této souvislosti se hodně mluví o hořčíku...

Nespavost v důsledku stresu trápí mnoho aktivních žen. Dostatek vitamínů B, ideálně zakomponovaných do stravy, je naprostý základ. Stejně jako vhodně zvolený hořčík. Ten je ideální vybírat podle skutečných nároků vašeho organizmu. Jiný hořčík se totiž hodí „na stres“, v jiné formě se lépe vstřebává do ostatních orgánů a do svalů. Jako základní přípravek pro odpružení stresu se hodí dobře trojkombinace od Nupreme. Threonát jako jediná forma totiž proniká až do mozku. Obohacený je navíc i o extrakt ze šafránu, ten přispívá ke stabilizaci emocí.

Doporučuji to ale s polykáním hořčíkových kapslí nepřehánět. Místo zbytečné zátěže trávicího traktu (ano, i v případě těch dobře vstřebatelných) je vhodnější k základní dávce v kapsli přidat večer po koupeli hořčíkový olej. Díky němu dopravíte cennou živinu přímou cestou do svalů, aniž byste ho hnali (nejen ženy, ale i muži) přes celé vnitřní prostředí.

Módní byl také koenzym Q10. Kdy ho brát, a kdy vůbec ne?

Koenzym Q10 je látka lidskému tělu vlastní, zásadně důležitá pro buněčné dýchání. Je nezbytná pro proces, kterým převádíme energii ze stravy na „energii pro buňky“. Kolem 40. roku života se jeho tvorba v našem těle postupně snižuje, a na člověka tak dopadá únava, kardiovaskulární potíže a další nepříjemnosti. Také některé léky (např. statiny na snížení hladiny cholesterolu) jeho vnitřní tvorbu výrazně snižují. Naše kondice se tak oslabuje a my klesáme po spirále zdraví směrem do nemoci.

Klíčem k uzdravení je tady pohyb. Právě přiměřená, ale pravidelná pohybová aktivita stimuluje vnitřní tvorbu koenzymu Q10. Jeho varianta v kapslích je ale skvělým pomocníkem pro všechny „přechodové fáze“. Třeba když se člověk rozhodne, že začne zase pravidelně sportovat, ale připadá si na to prostě příliš unavený. Pomoci může také ve stresových obdobích, kdy lidskému tělu dokáže dodat síly stabilněji než káva, guarana nebo energetické nápoje.

Populaci často trápí nejrůznější záněty. Skryté i autoimunitní. Co s tím dělat, jak tomu nejlépe předcházet? A co zmohou omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 jsou oprávněně skloňovaným tématem moderní doby. Jejich nedostatek a alarmující poměr s prozánětlivými omega-6 je už dnes neoddiskutovatelný. Na druhou stranu, opravdu je pro naše zdraví ve střední Evropě ideálním řešením každodenní užívání rybího tuku (nebo vegetariánské varianty z mořských řas)? Nemyslím si.

I na český trh už vstoupila nová generace omega-3 z kvalitních rostlinných olejů. Na rozdíl od nejznámějších EPA a DHA obsahuje přirozenější SDA. Z této „základnější“ omega-3 si už lidské tělo vyrobí aktivní formu EPA dle své potřeby. Tato moderní, rostlinná varianta chrání přirozené lidské zdraví komplexněji. Pokud už ale člověka trápí nějaké konkrétní potíže, je nejlepší cestou si svůj vhodný poměr jednotlivých omega-3 nechat spočítat od odborníka.

ptala se Kateřina Šimková