Mnozí z nás, kteří se na jaře ocitli na home office, přesto, že měli najednou spousty práce navíc a nové povinnosti, se hýbali méně, než bývá zvykem. Více jsme seděli u počítače, u televizního vysílání, na zahradě, u knížky nebo s dětmi nad učením. Léty zaběhnutý rytmus pracovního dne se proměnil, ubylo kroků na stanice MHD, ulicemi, na nákupy, omezili jsme procházky v parku. Nejedna žena si po čase postěžovala, že přibrala. Nejen kvůli nedostatku pohybu, ale třeba i proto, že pobyt celé rodiny doma sváděl k vaření, pečení, ochutnávání ve větší míře než v předchozích měsících. Co teď? Kromě hojnějšího množství zeleniny a ovoce můžeme zařadit do jídelníčku i více mléčných výrobků. Potvrdila to Ing. Radka Benešová, ředitelka marketingu Mlékárna Valašské Meziříčí.
I pro vás bývá složité poradit si s jídelníčkem?
Jak kdy. Velkým faktorem je stálý nedostatek času. Ze zkušeností vím, že mnohé vytížené ženy často sahají po kelímku jogurtu, sklence kefíru, misce tvarohu. Což je určitě dobrá volba. Ač ctím mistry pekaře a uzenáře, myslím si, že lidskému organizmu je jogurt prospěšnější než dva rohlíky se salámem spořádané v běhu při vyřizování deseti telefonátů.
Nemáme se bát ani smetanových jogurtů? Neztloustneme po nich?
Naše Smetanové jogurty z Valašska jsou výborné na snídani i dopolední svačinu. Možné je vybrat si z několika příchutí. Pokud máte ráda ovocné, tak nabízíme příchutě jahoda, borůvka, broskev, ale také verzi doplněnou o vanilku např. višeň s vanilkou nebo jahoda s vanilkou. Kdo je zná a oblíbil si je, potvrdí, že při běžné konzumaci, když to nepřehání, určitě neztloustne. Důležitý je ještě jeden faktor – když přijímáte potravu s chutí a v dobré náladě, reaguje vaše tělo optimálněji než v případě, kdy hltáte ve stresu. Ostatně na tom není nic převratného. Takže z toho lze odvodit jednoduché pravidlo: Jezte s potěšením, pochutnávejte si, konzumujte obvyklé množství, pak kila nepřibydou.
Velmi populární se stala vaše ochucená kefírová mléka. Stoupá jejich obliba? Vejde se krabička i do kabelky?
Myslím, že určitě, stačí to vyzkoušet. Jen bych připomněla, že kefírové mléko není jen nápoj, ale „hlavní menu“. Tato mléka jsou vhodná i na cesty díky vhodnému uzávěru. Dobře osvěží v horkých letních dnech.
Proč jsou kysané výrobky tolik doporučované?
Kysané výrobky jsou vesměs ty, u kterých byla část mléčného cukru laktózy přeměněna účinkem speciálních bakterií mléčného kvašení na kyselinu mléčnou a vlivem zvýšené kyselosti přitom došlo k vysrážení bílkovin. Zakysání neboli odborně fermentace mléka je příkladem prodloužení trvanlivosti výrobků biologickou konzervací.
Při výrobě acidofilního mléka je mléko zakysáváno tradiční zákysovou – smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Jde o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry, což zvyšuje obranyschopnost organizmu. Acidofilní mléko dodává organizmu ve větší míře také například vitamín B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí acidofilní mléko v příchutích vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky. Nabízí také Acidofilní mléko plnotučné, které obsahuje 3,6 % tuku.
Kefírová mléka jsou fermentované mléčné výrobky s bakteriemi a kvasinkami. Původně se připravovaly podomácku z různých druhů mlék, dnes se vyrábějí spíše průmyslovou cestou s použitím zákysových kultur získaných přímo z tzv. kefírových zrn. Kefírové mléko se v naší mlékárně připravuje buď jako ochucené jahodové, višňové či meruňkové s obsahem tuku 0,8 %, nebo přírodní, které obsahuje 1,1 % tuku. Výrobky se tak řadí k nízkotučným produktům, a tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie.
Ostatně o zdravém stravování se v poslední době mluví skoro jako o magii. Neznervózňuje to část populace?
Svým způsobem to lze pochopit. Ženy se chtějí líbit, chtějí pěkně vypadat, ty v business pozicích musí také vhodně reprezentovat. Zdraví je i na této cestě základ. Stravování má obrovský význam. A o vhodnosti těch či oněch potravin pro náš žaludek se skutečně vedou diskuze až příliš živé, často i matoucí, jeden odborník někdy tvrdí něco zcela opačného než jeho kolega. Vůbec se nedivím, že z toho má běžný spotřebitel rozpačitý pocit. Náš tým se přidává k těm, kteří se snaží postupovat podle zdravého selského rozumu i letitých zkušeností. Optimální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr základních výživových prvků, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Čím se vaše mlékárna zapsala do povědomí zákazníků?
Náš současný program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, biojogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. V této specializaci máme velké know-how. Prvotřídní kvalita je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Jsme zastoupeni v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen.
ptala se Eva Brixi