Himálájská černá sůl je poslední dobou trendem. Patrně ji budete znát spíše z kulinářského světa, kam tato surovina pronikla jako zvláštní doplněk k exotickým pokrmům. Má temně růžovou až načernalou barvu s odlesky do fialova. Za svou vizuální stránku může, stejně jako za aroma, které je charakteristické, vděčí svému sopečnému původu. Proto je také černá sůl zvaná kala namak trochu jiná co do svého chemického složení. Sodík ustupuje ve prospěch především síry a železa. Hodí se tak zvláště pro ty, kteří si přejí zatočit s chudokrevností, nebo všem, kteří se solení vzdát nedokážou a trápí je vysoký krevní tlak. Typický zápach kala namak připomíná vejce, připálená vejce. Je to přesně taková vůně, kterou si mnozí z nás představují, když se hovoří o pekelných silách. Pokud byste si někdy přáli dětem udělat autentického „mikuláše", zkuste tuto sůl nechat na místě kde se celé představení bude odehrávat.
Krom svých účinků na vnitřní prostředí organismu, kam patří posílení trávení, zmírnění nadýmání a nafouklého bříška, likvidace patogenů ve střevech, má blahodárný vliv rovněž na pokožku. Doporučila bych ji ekzematikům, lidem se záněty kůže (po konzultaci s lékařem), osobám s oslabenou kožní imunitou, všem, které trápí záněty v kloubech, podkoží, bojují s celulitidou. Pokud se vám stává, že vás bolí klouby, máte namožené svaly, nebo intenzivně sportujete a hledáte prostředek k celkové regeneraci pohybového aparátu, příjemnému prohřátí, pak je kala namak tou správnou přísadou do teplé lázně, v níž setrváte 15 minut. Nedoporučuji však, abyste to pojali jako romantický zážitek. Vzhledem k typickému aroma by jakýkoli pokus o romantickou atmosféru působil přinejmenším komicky. Ale ze své zkušenosti ji mohu vřele doporučit, a to i přes všechna opatření, která kvůli ní možná vaši koupelnu mohou zasáhnout.
Jak jsem kala namak používala a jakých výsledků jsem dosáhla, to si detailněji můžete přečíst v tomto článku.