V obchodní síti AHOLD mohou zákazníci nakoupit chléb a pečivo z ječné mouky. Dříve tradiční surovina s výtečnými chuťovými, užitnými a zdravotními vlastnostmi prožívá renesanci díky celoevropskému projektu, do něhož se zapojili i čeští výzkumníci.

Potravinářské výrobky z ječmene, které se začaly objevovat na domácím trhu, jsou výsledkem intenzivnímu výzkumu, jehož střediskem je Univerzita v Bologni. V mezinárodním týmu jsou zapojeni i pracovníci společnosti Zeelandia, s.r.o.

Jak uvedl Ing. František Smrž z vývoje společnosti Zeelandia, ječmen se používal v pivovarnickém průmyslu. Nový projekt umožnil využít ječnou surovinu také v pekárenské a mlékárenské výrobě. Z ječné mouky se vyrábějí chléb, bageta Mr. Barley i sladké pečivo. Na trhu už jsou také jogurty a sýry s ječnými krupkami.

Potraviny z jarního ječmene se vyznačují vysokým podílem vlákniny (16 až 30 procent) včetně rozpustné složky (beta-glukanu), která upravuje hladinu cholesterolu. Tyto cereální produkty s příznivými nutričními vlastnostmi jsou velmi vhodné zejména pro výživu seniorů. Nabízejí zdraví v podobě, která chutná. Například chléb nebo bageta se značkou Mr. Barley povzbuzuje přirozenou vitalitu, je zdravý a chuťově unikátní.

Tavené sýry s ječnými perličkami dodává do prodejen mlékárna TANY Nýrsko. Například sýr Gladiátor obsahuje 15 procent ječmene.

Více informací na mrbarley.cz