Dny chleba 2012_ sveceni chleba.jpgLetošní národní soutěž „CHLÉB ROKU 2012" se uskutečnila 7. června v Pardubicích, v rámci tradiční pekařské slavnosti DNY CHLEBA. Záštitu nad akcí, která usiluje o kvalitu pekařských výrobků, převzal ministr zemědělství České republiky Petr Bendl.

Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 45 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo deset zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. Samotná výroba chleba je „královskou" pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.

Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku" se stal chléb z pekárny BEAS Lično.
V kategorii „Řemeslný chléb roku" zvítězil chléb z pekárny AVOS Kroměříž.

18. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Již třetí rok úspěšně spolupracuje na soutěži s obchodní organizací Tesco Stores ČR a.s., v jejíchž obchodech budou vítězné chleby prodávány. V rámci akce Dny chleba, které se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, proběhl odborný seminář zaměřený na moderní trendy výroby chleba v 21. století a výstava dodavatelů strojů, surovin a služeb pro pekárny.

Podle předsedy svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách. „Bohužel některé obchodní řetězce preferují více nízkou cenu chleba a výrobci jsou tak nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. Soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože podporuje výrobce, kteří nerezignují na kvalitu a věří, že si zákazník postupně cestu k jejich produktům najde. Odborníci z pekařského svazu věří, že brzy nastane „renesance" výroby klasického kvasového českého chleba, který vychází z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností pekařských mistrů. Pekařský cech také plánuje kroky, které by měly přispět k lepší orientaci zákazníků ohledně kvality chleba. Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze „unifikované" výrobky bez chuti či v poslední době předražený chléb dopékaný z mraženého polotovaru," uzavírá Dřízal.

Ročně se v České republice dle údajů ČSÚ upeče 290 tis. tun chleba. Spotřeba v posledních letech klesala a loni činila 41 kg chleba na osobu. Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která byla v dubnu 23,30 Kč/kg je výrazně nižší, než např. v Německu či Rakousku (zde se pohybuje mezi 2-3 €). Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 1 000 Kč.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz

(tz)