Ajala Zkruhu mala1Mlsání a dobrý pocit k tomu, to je ta nejlepší kombinace, ne? Ajala se proto spojila s nadačním fondem Zkruhu a vytvořila novou bean-to-bar čokoládu, která spojuje lahodnou chuť s dobrou věcí - 30 % ceny z každé tabulky putuje na pomoc rodinám se zdravotně postiženými dětmi, které na své životní cestě čelí náročným výzvám.

Nová krémová mléčná čokoláda Zkruhu není jen požitkem pro chuťové pohárky. Hlavním poselstvím je podpora konkrétních rodin s handicapovanými dětmi. Nadační fond Zkruhu vznikl z iniciativy tatéra a výtvarného umělce Ondry Konupčíka, známého jako Ondrash. Sdružuje tatéry a jiné umělce a skrze nejrůznější kreativní projekty získává prostředky na dobročinné účely, především pak na rehabilitační pomůcky a pobyty. „Když nás Ondřej oslovil s tím, že by nás rád zapojil do projektu pomoci konkrétním rodinám, udělalo mi to velkou radost. Ondřejovu práci dlouhodobě sleduji a mám k ní velký obdiv a respekt. Díky jeho myšlence a velké práci celého týmu nadace Zkruhu se dostává pomoc přímo dětem a rodinám, které pomoc reálně potřebují,“ vysvětluje motivaci pro zapojení Ajaly Filip Teplý a pokračuje dál: „Dlouhodobě je pro nás pomoc dětem prioritou, a tak navázání této spolupráce byl nobrainer. Věřím, že společně můžeme dělat naši společnost lepší právě skrze mladou generaci a je mi ctí, že můžeme být součástí takových projektů, jako je Zkruhu,“ říká zakladatel brněnské čokoládovny Filip Teplý.

Základem čokolády Zkruhu jsou kakaové boby z deštného lesa Semuliki v Ugandě, jednoho z nejstarších a nejméně narušených ekosystémů Afriky. Čokoládovna Ajala je vykupuje od společnosti sociálního podniku Lattitude, který sdružuje drobné farmáře a zajišťuje jim školení a pojištění. Každá tabulka čokolády Zkruhu tak pomáhá ke zlepšení životních podmínek nejen rodinám s handicapovanými dětmi u nás, ale i rodinám farmářů v pěstitelské zemi. Tyto kakaové boby poté mele s panelou a sušeným plnotučným mlékem a výsledkem je mléčná čokoláda s fantasticky krémovou konzistencí a smetanovou chutí. Podobu obalu čokolády navrhl ilustrátor Jan Vajda, také známý pod pseudonymem antimultivitamin.

Vedle čokolády je možné Nadaci Zkruhu podpořit i zakoupením pohádkové knížky společně s čokoládou. Ve Zkruhádce se čtenáři vydají na dobrodružnou výpravu s Artym, který učí děti i dospělé, jak je důležité umět nabídnout pomoc a nikdy neztratit touhu po pestrém životě. Postavu Artyho vytvořil sám Ondra Konupčík, pohádkový příběh napsala Blanka Fišerová a o krásné ilustrace se postarala Tereza Konupčíková.

Čokoláda Zkruhu je dalším příkladem toho, jak můžou vypadat aktivity odpovědné firmy, i když nemá miliardové obraty. Každý rok Ajala vyrábí limitky čokolád na podporu Dětského domova Dagmar, nákupem čokolády Pro ni je možné zase přispět na podporu a rozvoj Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno. A všechny využité ingredience jsou vždy z etických a ekologických zdrojů. Ajala zkrátka dbá na to, aby její dopady na svět byly pozitivní a na každém kroku přemýšlí, jak by její podnikání mohlo pomáhat.

(tz)