Česko umí obnovovat památky. Potvrzuje to ocenění Europa Nostra Awards 2023, které získal parostrojní pivovar v Lobči. Pracovali na něm architekti Jana a Pavel Prouzovi.
Historie vaření piva ve středočeské Lobči sahá až do roku 1586. Pivovar a sladovna byly dlouhou dobu v nepřetržitém provozu, v 90. letech 19. století došlo k modernizaci, v roce 1943 se však výroba zastavila a od 80. let 20. století byl pivovar opuštěný a chátral.
Až později ho objevili v té době třicetiletí architekti Jana a Pavel Prouzovi. Začali pracovat na oživení a současně si plnili sen o bydlení v památce. Rovněž rozvíjeli kulturní aktivity na venkově. Pro veřejnost se lobečský areál s pivovarem znovu otevřel v roce 2014.
„Česko má tisíciletou tradici ve vaření piva, daná věc je tak velkým tématem i jako kulturní produkt. Tuzemský pivní kultura proto usiluje o zápis na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Součástí má být samotný nápoj, kultura čepování, atmosféra české hospody i česká věta: „Jdeme na jedno,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Vždyť v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %).“
Lobečský pivovar byl na ceny Europa Nostra Awards 2023 nominován spolu s dalšími subjekty z 35 evropských zemí. Porota složená z odborníků na dědictví z celé Evropy vybrala 30 vítězů. Ceny slavnostně obdrží v září v Benátkách. Až do 28. srpna přitom lze na www.vote.europanostra.org hlasovat o tom, kdo získá cenu Public Choice Award 2023. S ní je spojená finanční odměna 10 000 eur.
"Návštěva pivovaru v Lobči je pro každého návštěvníka zážitkem. Kromě dobrého piva a jídla zde objeví i jedinečnou technickou památku turistické oblasti Mělnicko-Kokořínsko, která stojí za prohlídku. Díky obrovskému úsilí majitelů vznikl oblíbený prostor pro setkávání, kulturní akce i pro ubytování. My i naši partneři z této oblasti jsme potěšeni, že získané ocenění jejich snahu jenom potvrzuje. Navíc prohlídka pivovaru spojená s ochutnávkou místní gastronomie dokonale splňuje definici zážitkového cestovního ruchu, který láká stále více cestovatelů," říká ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek.
"Máme nesmírnou radost z ocenění, kterého se Pivovaru v Lobči a celému jeho týmu dostalo, je neuvěřitelné, jak se tato obec díky usilovné práci jak manželů Prouzových a jejich týmu v pivovaru, tak ale i sousedního zámku změnila v zajímavý turistický cíl. Navíc je to již druhá turistická atraktivita v Lobči, které se na mezinárodním poli dostává pozornosti. Zdejší „samonavštívitelné“ Muzeum Eduarda Štorcha získalo v loňském roce ocenění, které udílí European Cultural Tourism Network za destinaci kulturního udržitelného turismu 2022 v kategorii „Propagace evropského dědictví pro mladé návštěvníky a cestovatele“, říká předsedkyně spolku Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko Galina Čermáková.
Vesnice Lobeč o 140 obyvatelích díky obnovení pivovaru, který je také součástí Evropské stezky průmyslového dědictví, významně ožila. A to i co se týče zájmu turistů z Česka a celého světa. V obci, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, mohou cestovatelé navštívit také tamní zámek. Spravuje ho rodinná firma.
Nejen Lobči, ale i jiným neobjeveným skvostům Česka, se bude věnovat další CzechTourism Podcast. Vyjít by měl ještě toto léto.
(tz)