Ovocné oleje se poslední dobou dostávají do centra pozornosti nejen kulinářské veřejnosti a výrobců přírodní kosmetiky. Jsou zajímavým výrobkem pro ty, kteří se aktivně zajímají o udržitelnost. Dříve odpadní materiál – jádro pecky z ovocných plodin totiž našla další využití. A tak je to další krok k bezodpadovému hospodářství v segmentu zpracování ovoce.
Jádra peckovic jsou bohatá na cenné oleje. Jejich složení, obsah mastných kyselin, vitamínů, minerálů a dalších látek má řadu zdraví a pleti prospěšných vlastností. Díky vyváženému poměru kyseliny olejové a kyseliny linolové se oba oleje vyznačují příjemnou texturou, která pokožku šetrně ošetří a zanechá ji hebkou a vyživenou. Oleje se lehce vstřebávají a velmi jemně voní. U obou typů olejů je úžasnou výhodou vysoká odolnost vůči oxidaci, takže při běžném každodenním používání je možné mít jej vždy po ruce i při pokojové teplotě, přičemž si stále zachovávají vysokou kvalitu. Jejich antioxidační potenciál je považován za mnohem vyšší než u jiných známých stabilních olejů, jakými jsou například olivový nebo arganový olej.
Švestkový olej
Švestkový olej pochází z ovocných jader stromu Prunus domestica (slivoň švestka či švestka domácí) původem z oblasti Evropy a jihozápadní Asie. Švestka je jeden z prvních druhů ovocných stromů, které byly naturalizované pro lidskou výživu. Je spojovaná s pozitivitou a příjemnými prožitky. Běžně byla vysazována do tradičních užitkově-okrasných zahrad. Hodnotu slivoně coby posvátného stromu znaly ale už starověké národy. Po mnoho staletí jsou švestky kulturně významným ovocem díky svým výživovým vlastnostem a sladké bohaté chuti.
První pokusy lisovat olej ze švestky jsou doloženy z Francie, a to zejména za kulinářskými účely. Olej ze švestkových jader byl rychle přijat, protože bylo zjištěno, že má mírnou, příjemnou a sofistikovanou ořechovou chuť ideální pro vaření a dochucování, zejména pečiva, dezertů, salátů a pokrmů z mořských plodů. Díky jeho vlastnostem a senzorické přívětivosti si ale rychle získal své stále místo i v mnoha kosmetických přípravcích. Obsahuje celkem třináct druhů nenasycených mastných kyselin a vitamíny A či E. Díky obsaženým kyselinám a vysoké koncentraci vitamínu E je skvělým a stabilním nosným olejem schopným prostupovat do hlubších vrstev pokožky, olejem, který hydratuje a zvláčňuje suchou pokožku, vlasy i nehty. Má také protizánětlivé vlastnosti, vizuálně zmírňuje podráždění pokožky, tmavé kruhy pod očima a vrásky. Zlepšuje elasticitu a obnovuje poškozenou pleť.
Použití
Doporučuje se zejména pro péči o pleť suchou, dehydratovanou a zralou. Osvědčil se i v péči o citlivou dětskou pokožku, pro uklidnění ekzémů i psoriázy. Optimálně se vstřebává a zanechává jemný, hladký, saténový povrch. Jeho úžasnou výhodou je přirozená příjemná vůně připomínající mandle nebo sladký marcipán. Při vyšší koncentraci v produktu se postará o jeho přirozenou lahodnou vůni. To ocení zvláště ti, kteří se chtějí, nebo musí vyhýbat vonným složkám.
A ještě malá zajímavost. Bylo zjištěno, že pokud jde o ochranu před volnými kyslíkovými radikály, je švestkový olej osmkrát silnější než arganový olej a šestkrát silnější než marulový olej.
Meruňkový olej
Meruňky se k nám pravděpodobně dostaly v dobách Římského impéria a za krajinu jejich původu je označovaná Čína. V Evropě se nejdříve pěstovaly v Itálii a následně se rozšířily i do ostatních evropských zemí s teplejším klimatem. V posledních desetiletích se díky teplotním změnám můžeme zralým meruňkám těšit i v našich zeměpisných šířkách a dopřát si tak chuť a cenné látky těchto lahodných plodů. Ovocná jádra meruněk (lat. název Prunus armeniaca) obsahují přibližně 40 až 50 % světle žlutého a jemného oleje, který podobně jako olej švestkový připomíná svou vůní sladké mandle. Tato typická vůně se v oleji vyskytuje díky látce zvané amygdalin, což je glykosid, který se kromě jiného objevuje ještě např. v mandlích či jádrech jablek.
Použití
Meruňkový olej je ve svém použití velmi univerzální. Je vhodný pro všechny typy pleti a lze jej podle libosti kombinovat s jakýmkoli jiným olejem. Obzvláště vhodný je pro péči o pokožku miminek a hodí se jako skvělá alternativa mandlového oleje, když se maminka obává možné alergické reakce na ořechy. Druhým velmi rozšířeným použitím meruňkového oleje je odličovací olej. Jemně vyhlazuje pokožku, zklidňuje ji, zanechává ji čistou, hebkou a projasněnou. Díky své lehké struktuře se skvěle hodí do masážních směsí nebo jako nosný olej do aromaterapeutických produktů. Oba tyto oleje jsou vzácnou kombinací kvalitního přírodního složení, příjemné textury a laskavé péče.
Tyto oleje z jader meruňek a švestek nalznete v e-shopu goodie.cz.
(tz)