Velikonoce patří k nejvýznamnější křesťanským svátkům u nás i ve světě a každoročně připadají na jiný termín. Velikonoční neděle se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. V letošním roce připadá Velikonoční pondělí na 13. dubna. Původně byly Velikonoce pohanským svátkem jara. Před přibližně 3500 lety dali Židé tomuto svátku zcela nový význam svým svátkem Pesach - uchránění, ušetření, ten je oslavou vyvedení a osvobození židovského národa z egyptského otroctví. Před dvěma tisíci lety pak Velikonoce dostaly současný význam Kristovou smrtí a zmrtvýchvstáním. Svátek Velikonoc je oslavou vzkříšeného Krista. V našem pojetí pak jsou Velikonoce především oslavou jara, nové energie, očisty a uctívání tradic.
„Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojenýchs vítáním jara. Jsou spjaty také s dobrým jídlem a pečením něčeho sladkého na stůl. Z našich produktů jsme připravili dva recepty, a to sladkou i slanou variantu," uvádí Ing.Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vyzkoušet můžete jednoduchou, ale velmi chutnou bábovku s použitím Bílého jogurtu z Valašska. Nebo využijte vejce z velikonoční pomlázky na plněná velikonoční vejce," dodává Radka Benešová.
Velikonoční bábovka s Bílým jogurtem z Valašska
Ingredience
200 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
200 g hladké mouky
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
(tz)