Květiny v našem životě nesmí chybět. Jedna moudrá žena kdysi řekla, že když nemá na stole vázu s květinami, není uklizeno. Něco na tom je. Květiny však používáme nejen k mnoha společenským příležitostem, ale staly se i pestrobarevnou d součástí našeho jídelníčku. Na stopu této praxe nás přivedla i Jana Vlková, autorka báječné publikace s názvem Květinová kuchařka – jedné kvítí na vaření i zdobení, již vydalo nakladatelství Smart Press. Dovolím si tvrdit, že tato publikace nikdy nezastará, neztratí na hodnotě. Vždy v ní najdete inspiraci, malé poučení, pobídku k vyzkoušení. Objevíte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.
Sběr květů je díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.
Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje informace o 99 rostlinných druzích (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.
Mnohým se jistě hodí i přídavek: Notes Květinové kuchařky od téže autorky.
Jde o nezbytný doplněk Květinové kuchařky pro všechny milovníky jedlého kvítí a býlí nejen do terénu. Notes zahrnuje prostor pro vaše poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat.
(rix)