NATURHOUSE vajickova pomazanka3Tradice Velikonoc je úzce spjata s náboženstvím a zmrtvýchvstání. Postupem doby se ale silně křesťanský svátek stal hlavně oslavou jara a probuzením přírody ze zimního spánku. K tradičním oslavám se tak přidaly další zvyky a dnes už vlastně tradice. Dnes si podstatu a historii svátku Velikonoc stále ještě připomínáme, ale oslavy máme spjaty především s volnem, prodlouženým víkendem a hospodyňky především s velikonočními přípravami, jako je barvení vajíček, chystání pomlázky pro koledníky a oprášení tradičních receptů. Právě sladká pomlázka a tradiční poctivé recepty nám mnohdy nabourají zdravé stravování. A to nemluvě o alkoholu, který už k oslavám rovněž patří. 

Velikonoce nemusíme brát jako nabourání našeho jarního hubnutí. Je na každém, jaké pohoštění připraví. Existují totiž i zdravé alternativy, a právě na ty jsou odborníky v NATURHOUSE! www.naturhouse-cz.czv 

Beránek netradičně – mrkvový
Symbol beránka nesmí ve velikonočních přípravách chybět. Mnozí z nás už mají své ozkoušené recepty a ověřené ty nejlepší formy. Proč ale nezkusit něco nového, stejně chutného, navíc ale zdravého. Proč si potěšení odepírat?
Ingredience:
300 g špaldové mouky
4 střední mrkve nastrouhané najemno
½ kelímku kyšky
2 vejce
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce medu
1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
nasekané mandle
sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice
špetka soli
šťáva z čerstvého citronu

Postup:
Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy těsto a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.

Mazanec ze špaldové mouky
Suroviny:
400 g špaldové mouky
50 g másla
1 polotučný tvaroh
2 lžíce oleje
prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit bez fosfátů)
rozinky
nasekané mandle
3 vejce + 1 vejce na potření
citronová kůra
citronová šťáva
2 lžíce medu
vanilkový cukr

Postup:
Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

Co s vykoledovanými vajíčky?
V období Velikonoc bude rovněž i vajíček a kraslic všude požehnaně. Jejich význam je opět silně náboženský a různé kultury mají svůj výklad. Vejce je znakem znovuzrození, života, ale i červené barvení jako krev Krista. Největší otázkou ovšem každý rok je: Co s vykoledovanými vajíčky?. Odpověď bývá jednoduchá. Pomazánku.

Velikonoční vajíčková pomazánka
Ingredience:
4 natvrdo uvařená vajíčka
1 zralé avokádo
dijonská hořčice – dle chuti
½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku
sůl, pepř
citronová šťáva podle chuti
nadrobno nakrájená čerstvá pažitka
chilli koření nebo čerstvá chilli paprička
toasty FIBROKI
Postup:
Do mísy smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty FIBROKI.

Velikonoce mají zelenou
K oslavám Velikonoc patří rovněž i zelená barva. Význam zelené barvy bývá vykládán jako barva přírody, symbol růstu, života a podobně. Proto by neměla chybět ani na svátečním stole.

Hrášková polévka s fenyklem
Ingredience:
2 cibule
česnek
mražený hrášek 1 balení
2 fenykly
bujon DIETESSE.3
Postup:
Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste do měkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.

Jarní salát s ředkvičkami
Ingredience:
1/2 salátové okurky
2x svazek ředkviček
1x svazek jarní cibulky
2 lžičky šťávy z citrónu – 1 citron
1 bílý nízkotučný jogurt
bílá ředkev
řeřicha
vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec
ledový salát
Příprava:
Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.

Velikonoční nádivka
Suroviny:
160 g kváskového žitného chleba, 200 ml polotučného mléka, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 250 g šunky 95 % masa, 100 g nahrubo nastrouhané mrkve, svazek jarní cibulky, 60 g baby špenátu, 10 g bazalky, 1 bílý jogurt do 3 % tuku, 2–3 stroužky česneku, 20 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 lžičky muškátového květu. 
Postup: Chleba nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Ve vedlejší míse smíchejte šunku, mrkev, pokrájenou nať z jarní cibulky, nahrubo nasekaný špenát, bazalku, muškátový květ, česnek s bílým jogurtem a žloutky. Ke směsi přidejte namočený chléb a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Připravenou nádivku přendejte do pekáče o velikosti 25 x 35 cm vyložený pečícím papírem a navrch nádivky položte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut.

Šumavský králík
Suroviny na 4 porce:
celý králík
cibule
bobkové listy
6 zrnek pepře
lžička kmínu
4 stroužky česneku
kořenová zelenina (mrkev, petržel…)
sůl
máslo
2 balení špenátu
stroužek česneku
lžíce olivového oleje

Postup:
Králíka potřete česnekem utřeným se solí a máslem, vložte do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy. Podlijte 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C půl hodiny. Poté potřete výpekem a pokračujete v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut. Na posledních 15 minut odstraňte alobal nebo víko. Na oleji zpěňte cibulku, po jejím zezlátnutí přidejte nakrájený stroužek česneku a osmahněte, přidejte špenát a duste, přidejte pepř a sůl.

Přílohou mohou být zelné placky.

Zelné placky
cca 500 g kysaného zelí
3 vejce
100 g špaldové mouky špetka soli a pepře
Všechny suroviny smíchejte na husté těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem a potřeném olivovým olejem vytvarujte z těsta placky a pečte na 180 °C, dokud nejsou placky hotové a krásně zlaté.

Velikonoční muffiny bez mouky
Suroviny na 12 muffinů:
400 g červených fazolí v konzervě
2/3 kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce medu
3 lžíce pudingu SLIMBEL příchuť čokoláda s pomerančem
2–3 lžíce kustovnice
koření do perníku
2 vejce

jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu

Postup: Fazole propláchněte vodou a dohladka. Vejce prošlehejte s medem, přidejte rozmixované fazole, koření do perníku, puding SLIMBEL a kypřící prášek. Vše znovu prošlehejte a nakonec přidejte kustovnici. Pečte na 160 °C cca 40 minut, 5 minut před dopečením ozdobte muffiny na kostičky nakrájenou tyčinkou SLIMBEL.

Fenyklový salát
Ingredience na 2 porce:
2 fenykly, 4 lžíce zakysané smetany (sójové, kokosové nebo jogurtu), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, bylinková sůl
Postup:
Fenykl očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, pokrájíme na tenké lupínky. Košťál uprostřed můžeme předtím vyjmout. Nať nadrobno posekáme. Ze smetany či jogurtu, citronové šťávy, oleje, octa a soli připravíme zálivku a promícháme s fenyklem. Rozdělíme do misek či na talíře a posypeme sekanou natí.

Dobrou chuť!
Více zdravých receptů na www.naturhouse-cz.cz a https://www.youtube.com/playlist?list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX

Text: Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.natuhrouse-cz.cz
Foto: Ing. Petr Kouble
Recepty: NATURHOUSE