Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí. Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina. S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.
Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců, který je součástí evropského programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců. Ten před deseti lety iniciovala EU a zajišťuje ho společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.
To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.
Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí,
o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.
Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. Loni pak byl navíc zahájen i projekt Firma na talíři, v rámci kterého Edenred formou speciálních dlouhodobých workshopů přímo na pracovištích předává informace o výhodách zdravého stravování i samotným zaměstnancům. Projektu Firma na talíři se zatím účastnilo 10 tuzemských podniků s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. „Plné dvě třetiny účastníků projektu přestaly vynechávat hlavní jídla a stravují se pravidelně. Svůj jídelníček pak upravilo devět z deseti účastníků workshopů a polovina z nich omezila slazení nápojů a jídel,“ doplnila Michaela Číhalíková, manažerka projektu Firma na talíři ve společnosti Edenred.
Jak často obědváte? |
|
|
|
|
|
|
|
|
2009 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
nikdy |
1,8 |
4,1 |
6,7 |
2,3 |
2 |
4,9 |
– |
– |
1-2xtýdně |
10,1 |
19,8 |
8,9 |
7,9 |
6,1 |
8,2 |
– |
– |
3-4týdně |
10,5 |
19,9 |
5,4 |
8,4 |
9,1 |
7,8 |
– |
– |
každý pracovní den |
77,6 |
56,2 |
79 |
81,4 |
82,8 |
79,1 |
– |
– |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2013 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
nikdy |
3,9 |
4,9 |
6,9 |
5 |
5,2 |
6 |
2,1 |
– |
občas |
13,9 |
22,5 |
11,9 |
13,4 |
17 |
8 |
13,9 |
– |
3-4týdně |
13,7 |
18,3 |
9,1 |
10,2 |
11,9 |
10,1 |
14 |
– |
každý pracovní den |
68,5 |
54,3 |
72,1 |
71,4 |
65,9 |
75,9 |
70 |
– |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2017 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
nikdy |
3 |
3,3 |
7,5 |
2 |
5,4 |
5,3 |
2,6 |
0,7 |
1-2xtýdně |
11,8 |
16,4 |
8,2 |
12 |
9,9 |
7,7 |
11,6 |
10,3 |
3-4týdně |
10,1 |
14,2 |
6,2 |
12,5 |
15,6 |
10,8 |
9,7 |
9,9 |
každý pracovní den |
75,1 |
66,1 |
78,1 |
73,5 |
69,1 |
76,2 |
76,1 |
79,1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kde obvykle jíte pracovní oběd? |
|
|
|
|
|
|
|
|
2009 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
v restauraci nebo jídelně |
22,1 |
62,1 |
18,3 |
43,9 |
38,8 |
45,7 |
– |
– |
ve fast foodu |
1,4 |
11,5 |
3,6 |
2,7 |
3,7 |
2 |
– |
– |
u pracovního stolu |
25,1 |
14,1 |
20,4 |
14,7 |
8,1 |
17,1 |
– |
– |
v oddychové místnosti |
29,8 |
9,1 |
28 |
18,1 |
20,9 |
24,5 |
– |
– |
doma |
17,3 |
2,1 |
26,6 |
16,4 |
26,7 |
10 |
– |
– |
venku |
4,3 |
1,1 |
3,1 |
4,2 |
1,8 |
0,7 |
– |
– |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2013 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
v restauraci, nebo jídelně |
17,2 |
57,3 |
15,5 |
34,3 |
31,8 |
39,2 |
33,7 |
– |
ve fast foodu |
2,1 |
9,2 |
3,6 |
2,6 |
2,8 |
3,1 |
4,3 |
– |
u pracovního stolu |
29,8 |
13,5 |
18,8 |
18,2 |
12,2 |
18,6 |
23,6 |
– |
v oddychové místnosti |
35,4 |
16,1 |
36,2 |
23 |
27 |
29,2 |
29,1 |
– |
doma |
13,8 |
2,1 |
22,7 |
16,1 |
24 |
9,1 |
8 |
– |
venku |
1,7 |
1,8 |
3,2 |
5,8 |
2,2 |
0,8 |
1,3 |
– |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2017 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
v restauraci, nebo jídelně |
23,4 |
55 |
16,4 |
39,3 |
40,1 |
40,2 |
41,4 |
18,3 |
ve fast foodu |
1 |
8,6 |
3 |
2,1 |
1,8 |
3 |
3,1 |
1,6 |
u pracovního stolu |
13,8 |
11,1 |
15,1 |
11,2 |
8,1 |
14,8 |
16,4 |
8 |
v oddychové místnosti |
51,2 |
23,8 |
43,2 |
30,1 |
30,5 |
33,1 |
34,5 |
55,2 |
doma |
8,6 |
0,6 |
19,4 |
14 |
17,7 |
8,2 |
3,1 |
10,6 |
venku |
2 |
0,9 |
2,9 |
3,3 |
1,8 |
0,7 |
1,5 |
6,3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst? |
|
|
|
|
|
|
||
2009 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
podle momentální chuti |
63,2 |
78,9 |
65,7 |
56,9 |
63,5 |
64,8 |
– |
– |
podle nutriční hodnoty |
25,5 |
30,3 |
29,9 |
38,4 |
22,4 |
29,2 |
– |
– |
podle velikosti porce |
24,7 |
33,9 |
31,4 |
22,9 |
32,3 |
22,1 |
– |
– |
podle ceny |
17,8 |
16,1 |
36,7 |
17,3 |
15,9 |
29,6 |
– |
– |
polední nabídka |
16,2 |
29,7 |
21,7 |
13,6 |
14,4 |
14,7 |
– |
– |
výběr kolegů/ostatních |
8,9 |
6,1 |
11,7 |
6,7 |
7,5 |
11,3 |
– |
– |
rychlost obsluhy |
45,7 |
37,3 |
41,5 |
38,7 |
31,4 |
41,3 |
– |
– |
doporučení čísníka |
1,7 |
3,6 |
1,5 |
1,1 |
2,2 |
2,2 |
– |
– |
2013 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
podle momentální chuti |
60,1 |
73,5 |
64,3 |
50,8 |
54,7 |
61 |
68,4 |
– |
podle nutriční hodnoty |
33,6 |
34,4 |
40,3 |
43,9 |
31,8 |
36 |
34,7 |
– |
podle velikosti porce |
22,3 |
31,2 |
29,8 |
23,2 |
34,2 |
29,4 |
34,2 |
– |
podle ceny |
42,2 |
21,8 |
40,6 |
46,8 |
42,3 |
44,8 |
23,9 |
– |
polední nabídka |
32,3 |
30,1 |
24,4 |
15 |
21,3 |
22 |
28,7 |
– |
výběr kolegů/ostatních |
10,9 |
8,8 |
12,4 |
9,4 |
10,4 |
12,1 |
9,7 |
– |
rychlost obsluhy |
48,2 |
39,2 |
42,9 |
41,2 |
39,8 |
40,2 |
40,1 |
– |
doporučení čísníka |
1,5 |
4 |
1,4 |
0,9 |
1,9 |
3 |
4,6 |
– |
2017 |
Belgie |
ČR |
Francie |
Itálie |
Španělsko |
Švédsko |
Slovensko |
Portugalsko |
podle momentální chuti |
66,2 |
80,3 |
67,2 |
56,1 |
53,2 |
66,7 |
70,1 |
50,2 |
podle nutriční hodnoty |
49,2 |
40,7 |
39,3 |
49,2 |
35,6 |
37,8 |
40,3 |
45,2 |
podle velikosti porce |
20,7 |
25,3 |
23,9 |
23,6 |
28,2 |
25,2 |
31,1 |
27,5 |
podle ceny |
40,5 |
20,8 |
35,6 |
35,5 |
34,3 |
35,8 |
23,7 |
51 |
polední nabídka |
33,4 |
40,2 |
25,2 |
19,5 |
25,6 |
19,1 |
36,6 |
16,7 |
výběr kolegů/ostatních |
16,1 |
8,2 |
7,1 |
6,4 |
10,1 |
11,2 |
10,1 |
6,4 |
rychlost obsluhy |
51 |
40,7 |
43,1 |
44,2 |
46,5 |
46,1 |
45,2 |
40,6 |
doporučení číšníka |
1,8 |
5,5 |
1,8 |
1,6 |
1,9 |
1,6 |
3,2 |
2,1 |
Firma na talíři – tvrzení účastníků po skončení workshopů
Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. Všechna tato řešení, ať už jsou dodávána formou karty, mobilní aplikace, papírové poukázky či přes online platformu, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.
Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:
- zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další)
- řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Ticket Empreserial atd.)
- doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.
Skupina spojuje jedinečnou síť 43 milionů zaměstnanců, 750 000 firem a veřejných institucí a 1,4 milionu smluvních partnerů.
Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris. Edenred působí ve 42 zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci. V roce 2016 činil celkový objem emise skupiny téměř 20 miliard eur, z čehož 70 % bylo realizováno prostřednictvím karty, mobilního přístroje či Internetu.