Češi za oběd letos v červnu v průměru zaplatili 108,20 koruny. To je sice o 5 korun a 40 haléřů více než před rokem, ale jen o dvacetník v porovnání s letošním březnem. Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější.
V Ostravě tak lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než
v březnu, šedesát haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. I přes cenový růst ale tato města stále zůstávají na chvostu cenové mapy - Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.
Podle indexu začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích. „Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období," uvedl manažer Ticket Restaurant® Jiří Brych.
Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.
V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun," říká Jiří Brych.
Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu a zveřejňovat výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.
Ticket Restaurant® Card Index
Krajská města |
prosinec 2015 |
červen 2016 |
prosinec 2016 |
leden 2017 |
únor 2017 |
březen 2017 |
duben 2017 |
květen 2017 |
červen 2017 |
Průměr Q1 2017 |
Průměr Q2 2017 |
Praha |
112,90 |
113,80 |
119,60 |
117,20 |
119,60 |
120,00 |
120,10 |
119,90 |
120,10 |
119,00 |
120,00 |
České Budějovice |
103,30 |
104,10 |
109,70 |
107,00 |
109,00 |
109,50 |
109,40 |
109,50 |
109,40 |
108,60 |
109,40 |
Plzeň |
102,80 |
103,40 |
106,80 |
104,70 |
106,60 |
106,90 |
107,00 |
106,80 |
106,90 |
106,10 |
106,90 |
Karlovy Vary |
98,60 |
99,40 |
102,90 |
101,30 |
102,80 |
102,90 |
102,70 |
103,00 |
103,20 |
102,40 |
102,90 |
Ústí nad Labem |
96,80 |
97,20 |
100,80 |
99,50 |
101,00 |
100,90 |
101,00 |
101,30 |
101,50 |
100,50 |
101,30 |
Liberec |
102,80 |
103,40 |
107,10 |
105,30 |
106,60 |
107,00 |
107,00 |
107,10 |
107,10 |
106,40 |
107,10 |
Hradec Králové |
100,10 |
100,90 |
105,40 |
104,20 |
105,30 |
105,60 |
105,50 |
105,40 |
105,50 |
105,10 |
105,50 |
Pardubice |
99,50 |
100,20 |
103,90 |
102,90 |
104,00 |
104,20 |
104,30 |
104,30 |
104,40 |
103,70 |
104,30 |
Jihlava |
93,90 |
94,50 |
98,30 |
97,20 |
98,60 |
99,20 |
99,30 |
99,50 |
99,70 |
98,40 |
99,50 |
Brno |
107,40 |
108,40 |
113,30 |
111,30 |
113,50 |
113,90 |
113,70 |
113,80 |
113,90 |
113,00 |
113,80 |
Zlín |
98,60 |
99,30 |
103,50 |
102,00 |
103,80 |
103,90 |
103,70 |
104,00 |
104,20 |
103,30 |
103,90 |
Olomouc |
93,90 |
94,60 |
98,20 |
97,00 |
98,60 |
99,10 |
99,20 |
99,40 |
99,60 |
98,30 |
99,40 |
Ostrava |
94,60 |
94,90 |
98,70 |
97,20 |
99,10 |
99,60 |
99,60 |
100,10 |
100,40 |
98,70 |
100,00 |
Česká republika |
101,70 |
102,80 |
107,70 |
105,00 |
106,70 |
108,00 |
107,90 |
108,00 |
108,20 |
106,40 |
108,10 |