DSC02709.jpgNedělní Květinový den v Sázavském klášteru, na téma „Polem, loukou, lesem...", byl tradičně oslavou tvůrčí činnosti předních českých floristů, středoškolských studentů zahradnických oborů, spolku Fakt-UM a dětí z okolí města Sázava.

V pestrém programu slunečné neděle byla představena díla dětí výstavou v konventu kláštera. Děti dostaly za úkol ztvárnit dle svých představ dílo, které bude vystihovat téma celého dne. Bylo k vidění velké množství velmi nápaditých děl, které si návštěvníci za symbolickou cenu mohli zakoupit. Peníze putovaly do sbírkové kasičky Květinového dne.
Spolek Fakt-UM,pod vedením jedné z hlavních organizátorek Martiny Štědrové, připravil kreativní jarmark s dílničkami a nepřeberným množstvím rukodělných výrobků na hlavním nádvoří. Jarmark představil mnoho technik a výrobků, které deklarovaly šikovnost tvůrců. Návštěvníci si mohli na jarmarku nakoupit ručně zhotovené zboží, nebo pochytit nemalou inspiraci pro své tvoření.
Floristé svou práci představili v Severní zahradě Sázavského kláštera. Zde se představila druhá z hlavních organizátorek akce, přední neklasická floristka Klára Franc Vavříková. Její pozvání přijal Mistr florista Jarek Kokeš a Mistr florista Tom Hakl. Z řad středoškolských studentů zavítali na klášter Jitka Sodomková, Barbora Kučová, Lucie Steklá, Matěj Doležal, Michaela Rozinková, Kateřina Šedá a Michaela Moudrá ze Střední zahradnický školy v Litomyšli a Ondřej Jambor a Samuel Slovák z České zahradnické akademie Mělník. Celá realizační skupina předvedla svůj um na ztvárnění královny Pole, královny Louky a krále Lesa. Všechna Veličenstva měla i květinové trůny, které vznikaly v dopoledních hodinách před zraky návštěvníků, stejně jako květinové přízdoby královen a krále. V odpoledních hodinách byla představena svatební kytice a dekorace stolu z České květiny v podání Kláry Franc Vavříkové. Jarek Kokeš se věnoval návštěvníkům při praktické ukázce problematiky vázané kytice. Návštěvníci se tak dozvěděli cenné rady pro domácí květinovou tvorbu. A to nejen jak na samotnou kytici, ale také jak se postarat o květy, aby celá dekorace dělala dlouho očekávanou radost. Hotové kytice si mohli návštěvníci za symbolickou cenu zakoupit. Peníze putovaly do sbírkové kasičky Květinového dne.
Květinový den na Sázavském klášteru pomohl vybrat peněžní dary do sbírkové kasičky na odkrývání zabílených fresek v křížové chodbě a na podporu kulturních akcí Sázavského kláštera.

(tz)