1.jpgPhilips Lighting, celosvětový lídr v osvětlení, navrhl a dodal pro luxusní dámské krejčovství Popper detailně promyšlené osvětlení. Salon se v těchto dnech otevřel v centru Prahy. Jedinečnost osvětlení vyniká především ve zkušební kabince. V ní lze prostým přepínáním vypínače věrně nasimulovat jasné denní světlo, intimní večerní atmosféru nebo příjemné domácí světlo. Model si tak zákaznice mohou vyzkoušet v podmínkách odpovídajících prostředí, kam budou nový model nejčastěji nosit. Výzkum[1] navíc ukazuje, že správně zvolené světlo má pozitivní vliv i na jejich nákupní chování, a že hlavní příčinou vrácení oblečení bývá fakt, že zakoupené zboží doma vypadá jinak než v kabince obchodu.

Podle výzkumu[2] se až 60 procent všech nákupních rozhodnutí uskuteční přímo ve zkušební kabince, a proto je tak zásadní, jak se zákazník respektive zákaznice v kabince cítí a jak vnímá zkoušený model. Správně zvolené osvětlení by tak mělo být k zákazníkům i zkoušeným produktům lichotivé a mělo by zamezovat vykreslování nepřirozených stínů.

„Osvětlení krejčovského salonu tak, jak jsme ho připravili, je specifické svou různorodostí na relativně malém prostoru," podtrhuje Martin Vítek, specialista na osvětlení v retailu, Philips Lighting. „Do krejčovství jsme proto vybrali unikátní technologie Philips AmbiScene a Philips LED Crisp White, která zvýrazňuje barvy, což je při vytváření módního modelu zásadní. Na barvu látky i na práci musí být především vidět," zdůrazňuje Vítek.

„Co se týče osvětlení, kabinky bývají často nejvíce přehlíženým místem v celém obchodě či salonu. Jako luxusní krejčovství si ale nemůžeme dovolit nic přehlédnout. Správné světlo je klíčové jak při prezentaci materiálů, tak hotových modelů. Potřebujeme ho i na svou práci. Proto jsme se svěřili do rukou odborníkům z Philips Lighting," vysvětluje majitelka dámského krejčovského salonu Popper Eva Matějková. Vytvořením příjemného prostředí v kabinkách tak lze zákazníky přimět k vyzkoušení většího množství modelů a tím podpořit jejich chuť nakupovat.

Ústředním pracovním prostorem je místnost se střihačským stolem, který musí být perfektně a intenzivně nasvětlen, ale bez jakýchkoliv stínů, protože při stříhání jde doslova o milimetry. Proto bylo v této části salonu instalováno osvětlení s technologií Philips LED Crisp White. Stejně tak musí být perfC:UserssmoljakovaAppDataLocalMicrosoftWindowsINetCacheContent.Word_KLA0069-Edit.jpgektně osvětlené jednotlivé stoly, kde se šije. Zároveň však světlo musí být šetrné ke zraku, neboť zde švadleny na každém modelu stráví hodiny práce.

Kvalitní osvětlení je důležité i pro výběr té správné látky a doplňků, jako třeba knoflíků. Rozhodující roli při tom hraje barva, a proto je důležité zajistit právě věrné podání barev.

Pražský salon Popper je tak svým systémem osvětlení, jehož design a kvality oceňují zákaznice i zaměstnanci, naprosto unikátní.

(tz)