Ne každému se hodí pracovat osm hodin denně. Studenti, prodejci, IT odborníci nebo matky malých dětí stále častěji pracují na částečný úvazek. „Narůstá poptávka pro zkrácených nebo flexibilních úvazcích a volné pracovní době, zejména u mladší generace je kratší pracovní doba velmi žádaná," říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Pracovníci se stále častěji specializují na určitou činnost a kombinují své pracovní úvazky u různých firem. Týká se to například IT pracovníků působících mnohdy na projektové bázi, ale také studentů, kterým vhodná praxe během studia významně zvýší šance na dobré zaměstnání po jeho ukončení.

Zkrácený úvazek může mít různou délku - někdo zvolí čtvrtinový, jiný si vybere poloviční nebo pracuje na 75 procent. Potřebuje k tomu však svolení zaměstnavatele. Podle platné legislativy musí zaměstnavatel vyjít žadateli o kratší úvazek vstříc jen v situaci, kdy se jedná o rodiče pečujícího o dítě. Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody ve firmě.

„Zaměstnancům doporučujeme, aby se sešli se svými nadřízenými a probrali svou představu o kratším úvazku. Pokud proti tomu zaměstnavatel nic nenamítá, je důležité si přesně stanovit, jak se změní celková mzda, pohyblivé složky hodnocení či benefity. A také si je třeba ujasnit, jaký výkon od pracovníka na zkráceném úvazku zaměstnavatel očekává," radí Tomáš Surka.

Práce na kratší úvazek má pro zaměstnance řadu výhod, ale také s sebou nese určitá negativa. Získaný volný čas je dobré vyplnit efektivně - starostí o rodinu nebo sebevzděláváním. „Největší nevýhodu samozřejmě představuje nižší výdělek. Pokud ale nedojde k jasnému nastavení pravidel a očekávání mezi pracovníkem a jeho nadřízenými, může se stát, že sice papírově dojde ke snížení úvazku i příjmu, ale zaměstnanec pracuje s podobným nasazením jako dříve," varuje Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Pro zaměstnavatele může požadavek na zkrácený úvazek znamenat komplikace. Ke stávajícímu zaměstnanci musí sehnat nového pracovníka, kterého je nutné vybavit dalšími pracovními pomůckami nebo pracovním místem. Náklady znamená také jeho zaškolení a další agenda spojená s navýšením počtu zaměstnanců.

(tz)