Ve dnech 17. a 18. května se na zámku v Děčíně uskuteční 46. ročník nejstarší a nejvýznamnější floristické soutěže v České republice, Mistrovství floristů ČR - Děčínská kotva 2017, jako součást městských slavností v Děčíně, s výstavou pro veřejnost od 19. do 21. května 2017. Toto mistrovství zařadil Ústecký kraj mezi akce „RODINNÉ STŘÍBRO" Ústeckého kraje.

Aktuální Mistrovství floristů ČR - Děčínská kotva 2017se bude konat pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. Děčínská kotva je letos rovněž součástí projektu Rok venkova 2017, vyhlášeným AMSP.
U zrodu Děčínské kotvy stáli pedagogové Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda Ing. Antonín Kubíček a jeho manželka Ing. Dagmar Kubíčková, kteří se aktivně věnovali organizaci soutěže po 30 let.
Děčínská kotva započala svoji dlouhou tradici v květnu 1971. Od roku 1996 se soutěž Děčínská kotva oficiálně stala Mistrovstvím České republiky ve floristice.
Od roku 2007 je při hodnocení soutěže používán evropský 100 bodový hodnotitelský systém FLORINT.
Hlavním pořadatelem je Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse Děčín - Libverda, příspěvková organizace. Vyhlašovatelem a spoluorganizátorem soutěže je Svaz květinářů a floristů ČR, díky kterému má Mistr florista ČR v kategorii senior (člen SKF ČR s nejvyšším bodovým ohodnocením) možnost reprezentovat ČR na mezinárodní floristické soutěži profesionálů - EUROPA CUP. Děčínská kotva je rovněž nominační platformou pro evropský floristický šampionát juniorů EUROFLEURS.

Na finančním zabezpečení soutěže se pravidelně podílí Ústecký kraj i statutární město Děčín, ale i řada dalších sponzorů, bez jejichž finanční pomoci by nebylo možné soutěž pořádat. Odborným mediálním partnerem je PROFI PRESS a jeho časopis FLORISTIKA.

Hlavním téma, v duchu kterého se ponese celá soutěž, má letos název„Ladovská zima"a připomíná 130. výročí narození českého malíře Josefa Lady.
Soutěž probíhá již tradičně v juniorské a seniorské kategorii. Přihlášení floristé a studenti zahradnických škol budou soutěžit celkem ve čtyřech disciplínách, tři z nich jsou předem zadané a jedna je tajná. Všechny soutěžní úkoly jsou propojeny hlavním tématem soutěže.
Úkolem soutěžících v obou kategoriích v první disciplíně pod názvem „Adventní věnec" bude vytvoření adventního věnce dle požadavků soutěžní kategorie a vlastní fantazie kompozičního záměru soutěžícího. Zadání soutěžního úkolu se odvolává na Ladovo umění. Výsledné aranžmá by tedy mělo vystihovat ducha Ladových obrazů.
Druhý soutěžní úkol je tajný a jeho zadání, spolu s materiály na jeho vytvoření, budou soutěžícím odhaleny až v průběhu soutěže. Jeho název je „Hvězdy zimní oblohy".
Třetí soutěžní disciplínou bude svatební floristika v podobě vypichované kytice, určené pro zimní svatbu pod názvem „Žezlo paní Zimy". Kytice musí vystihovat zimní ledovou atmosféru.
Druhý soutěžní den bude patřit soutěžnímu úkolu číslo čtyři, kdy budou mít soutěžící za úkol vytvořit prostorovou květinovou kompozici, jejíž hlavním tématem budou Vánoce. Soutěžní disciplína s názvem „Sním o Vánocích bílých" bude tvořena a instalována na jižních terasách děčínského zámku. Soutěžící v kategorii juniorů vytvoří do dodané nádoby sesazovanou kompozici z květin, která vydrží jedno vegetační období v exteriéru (květen až říjen). Soutěžící v kategorii seniorů vytvoří prostorové aranžmá stylizovaného vánočního stromku tak, aby evokovalo pocit Vánoc.
Ve čtvrtek 18. května od 18 hodin vyvrcholí celé mistrovství slavnostním galavečerem v prostorách děčínského zámku. Noví vítězové zde převezmou pomyslné žezlo nad českou floristikou od loňského Mistra floristy ČR 2016 v kategorii senior Jaromíra Kokeše z Dambořic a Mistra floristy ČR v juniorské kategorii Tomáše Hakla ze Střední školy zahradnické v Kopidlně.
Kromě vyhlášení oceněných floristů v jednotlivých disciplínách a vyhlášení Mistra floristy junior a Mistra floristy senior pro rok 2017 se můžete těšit na předvedení svatebních kytic vytvořených v soutěži nebo křest floristické publikace vydavatelství Profi Press. Zlatým hřebem večera bude floristické představení Ing. Marie Bittnerové, známé české floristky, která úspěšně reprezentovala v loňském roce Českou republiku na mezinárodní floristické soutěži v Singapuru. Partnerem večerního floristického představení je velkoobchod s květinami a floristickými doplňky Storge. Květiny a rostlinný materiál pro výzdobu prostor soutěže věnovala společnost Klia CZ.
Vytvořené soutěžní práce budou přístupné veřejnosti na výstavě v prostorách děčínského zámku až do nedělního večera 21. května.

(tz)