Tiskárna Monna Lisa tvoří od roku 2005 s více než třemi miliony čtverečních metrů vytištěného pigmentu historii oboru výroby interiérových textilií. Tato tiskárna pro digitální potisk textilu přinesla revoluci tisku na textil. Je výsledkem mnohaleté spolupráce mezi společností Epson, průkopníkem aplikace digitálních tiskových technologií na textil, společností For.Tex. a F.lli Robustelli, které jsou nyní součástí skupiny Epson. Tyto tři společnosti se zúčastní veletrhu Heimtextil, aby ukázaly trhu s bytovým textilem a interiérovým vybavením tisk na látky využívající vysoce kvalitní pigmenty šetrné k přírodě.

Tiskárna Monna Lisa je výsledkem více než desetiletého partnerství mezi těmito třemi společnostmi. Je to produkční digitální tiskárna využívající osvědčenou piezoelektrickou inkoustovou technologii od Epsonu. Monna Lisa nabízí komplexní řešení, jedná se o plně integrovaný systém, který obstarává celý proces produkce od přípravy až po finální tisk.

Úspěch Monny Lisy je postaven na několika principech: Patří mezi ně nejen kvalita a spolehlivost, které jsou zcela zásadní, unikátnost tiskových hlav, inkoustů a mechaniky, ale hlavně nepřetržitý vývoj, jenž zaručuje její výjimečnost. Výbornou ukázkou oddanosti těmto principům je nedávné otevření Středisko pro inovace (Innovation hub) v regionu Como, známém jako centrum vysoce kvalitního tisku. Společnost Epson odhaduje na základě počtu tiskáren Monna Lisa nainstalovaných po celém světě, že bylo v roce 2015 vyrobeno přibližně 900 000 metrů čtverečních látky potištěné pigmenty. (40% nárůst oproti roku 2014)

„Kvalita" a „spolehlivost" jsou hlavními zásadami segmentu obchodu s interiérovými textiliemi. Giovanni Pizzamiglio, ředitel prodeje společnosti Epson Europe a člen představenstva společnosti Fratelli Robustelli uvedl: „Monna Lisa je pro textilní průmysl schůdnou alternativou díky několika klíčovým vlastnostem, které zahrnují zkracování výrobního času, schopnost tisknout na jakýkoli typ tkaniny či využít jakéhokoli typu vzoru. Umožňuje zefektivnit výrobu vzorků a produkci prototypů v té nejlepší kvalitě s dramaticky nižšími náklady. Nižší spotřeba energie a vody z ní činí špičkovou tiskárnu, která je součástí výjimečné evoluce tiskových technologií používaných v textilním průmyslu."

Od roku 2005 je Monna Lisa dostupná pro trh s interiérovými textiliemi v 320cm provedení s použitím lehkých pigmentů. Její hlavní vlastností je schopnost vysoce kvalitního tisku na různé látky, ať už vyrobené z celulózových vláken nebo ze směsi s polyesterem. Toje umožněno pigmentovými inkousty Genesta vytvořenými společností Epson ve spolupráci s firmou For.Tex. Fakt, že při výrobě není nutné používat napařování ani praní, činí z Monny Lisy a pigmentových inkoustů Genesta ekologické řešení s malým dopadem na životní prostředí. Látky potištěné stroji Monna Lisa nabízejí vysokou kvalitu barev, trvanlivost a reprodukovatelnost. To je zásadní pro tkaniny s povrchovou úpravou /pre-treated fabrics používané v segmentu interiérových textilií. Díky inovacím a kvalitě tiskáren Monna Lisa je možné vytvářet výrobky pro interiér - od čalounění až po bytový textil.

Tiskárnu Monna Lisa, která byla představena v roce 2003, vyrábí textilní strojírenská společnost Fratelli Robustelli. Tato tiskárna přinesla revoluci na trh s textilem, protože nabídla digitální nástroj, který zvládal vyrábět vzorky stejně spolehlivě jako ovládal průmyslovou výrobu. Během let prošla Monna Lisa vývojem - od prvního modelu Monna Lisa Evo z roku 2011 až po nejnovější model Monna Lisa EVO TRE, který je dalším krokem kupředu v pozoruhodné evoluci tiskových technologií v textilním průmyslu.

(tz)