Lucie Konigova.jpgLucie Königová, autorka knihy (NE)GRAMOTNÝ RODIČ - Jak neselhat jako rodič. Lucie je koučka, mentorka partnerských vztahů a lektorka. Je však především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize a veřejných přednáškách, předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.

Lucie, prozraďte prosím čtenářům, o čem je Vaše kniha (NE)GRAMOTNÝ RODIČ?

Kniha (NE)GRAMOTNÝ rodič pomáhá pochopit souvislosti. Předejít předávání omylů a destruktivních vzorců chování dál, na naše děti, které jednou budou naší kopií. Stejně tak jako my kopírujeme chování svých vlastních rodičů, které nám mnohdy způsobuje nespokojenost v životě. Kniha může být pomocníkem v odpovědích na mnohé otázky, které má člověk v hlavě a stále na ně hledá odpovědi. Proč jsem nespokojený? Proč se neumím radovat? Proč stále po něčem toužím a nemohu toho dosáhnout? Proč jsou druzí úspěšnější?

rodinna_4898

Co Vás inspirovalo k napsání knihy (NE)GRAMOTNÝ RODIČ?

K napsání knihy mě inspirovala moje osobní, 17letá cesta rodiče, která byla plná pokusů a omylů. Jsem z úplné rodiny 4 dětí a měla jsem pocit, že nás rodiče dobře vychovali a moji kvalitu nastavení na roli rodiče jsem tudíž vůbec nezpochybňovala. Měla jsem pocit, že jsem na roli mámy dobře připravená. Jakmile jsem se stala rodičem, začala jsem si však postupně uvědomovat, že jsem převzala některé způsoby chování od mých rodičů, i které se mně samotné kdysi vůbec nelíbily. Přistihla jsem se, že se chovám stejně. Myslela jsem si například, že přísností a kázní sjednám pořádek stejně tak, jak to dělal můj tatínek, ale ono to nefungovalo. „Škoda každé rány, které padne vedle," mi dokonce zaznívalo v uších.
Zásadní myšlenka sepsat všechny mé nashromážděné poznatky do knihy mě však napadla po mé denní a několikaleté práci na koučinkovém křesle. Uvědomila jsem si, že jako životní kouč řeším především následky přístupu rodičů, v jejich dětství. Že dospělým pomáhám zbavovat se doslova „emoční paseky", kterou jim primární autority v dětství svým „negramotným" přístupem způsobily. Sama vím, jako rodič, že ačkoliv se snažíme dělat to nejlepší pro své děti, tak to pro ně nemusí být to nejlepší. Z koučinkového křesla jsem začala k mým osobním poznatkům intenzivně shromažďovat další důkazy o zásadních omylech a fatálních chybách, kteří mnozí dospělí vůbec nevidí. Sama bych nikdy nevěřila, že mohu přehnanou péčí děti i ničit. Že mohu mateřskou láskou děti dusit. Že pomocí dítěti mu škodím, protože nebude samostatné. Že dokonce jako rodič, který se moc snaží, tak mohu způsobit, že mé dítě bude v životě nespokojené.

Kromě napsání knihy pořádáte také intenzivní semináře (NE)GRAMOTNÝ RODIČ - Jak USPĚT jako rodič. Co se na nich mohou účastníci naučit?

Jako kouč často řeším s klienty právě následky přístupu jejich rodičů. Vše, co prožíváme v dětství, se nám v dospělosti totiž opakuje. Jen s tím rozdílem, že se na našich „životních jevištích" objevují jiné postavy - partner, děti, šéf, kolegové apod. Proto jsem se rozhodla řešit příčiny. Předávám dospělým své poznatky z 20leté osobní i profesní praxe. Jak položit svým dětem takové základy v dětství, aby z nich vyrostli zdravě sebevědomí, vyrovnaní a úspěšní lidé. Pomáhám dospělým, aby se stali pro sebe i své blízké tím nejlepším člověkem v životě. Pokud totiž dospělí sami nedozrají, vychovávají opět jen nezralé plody. Dospělí musí začít u sebe.

Co je tedy učíte konkrétně?

Jak jít příkladem a stát se milovanou mámou nebo tátou. Jak jednoduše a rychle dovést děti k samostatnosti. Jak si ušetřit stovky hodin dohadů a domlouvání. Jak získat 10x více času pro sebe (své koníčky, kariéru, partnera a pohodu). Proč je důležité začít u sebe (šťastný rodič = šťastné dítě). Jak příjemně sladit práci a rodinu. Jak na sebe nezapomenout v roli rodiče.
Účastníci mých seminářů získají také praktické tipy, jak rozvíjet svůj potenciál, nejen jako rodiče. Jak předejít tomu, aby rodičovství nezpůsobilo krizi partnerství a seznámí se třemi nejdůležitějšími principy partnerské kompatability ve výchově a dozví se praktické tipy, jak "pěstovat partnerskou zahrádku"

Lucie, velmi vám děkuji za rozhovor. Je něco, co byste čtenářům doporučila na závěr?

Ano, určitě. Je důležité si uvědomit, že je potřeba na sobě pracovat. Intenzivně, prakticky a s radostí.

Více informací na www.lucie-konigova.cz nebo http://negramotnyrodic.lucie-konigova.cz/prednasky/.