McBrambora a běžná brambora (1).jpgSeznamte se s bramborou McDonald's. Chutnou krasavicí, která vás na první pohled zaujme svou velikostí a bezvadným tělem. Pro McDonald's ji na jedné ze svých farem vypěstovala nizozemská rodinná firma Farm Frites.

Restaurace McDonald's jsou známé svými dlouhými, pravidelnými hranolkami bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, si musejí rozumět s nejmodernějšími a nejšetrnějšími způsoby výroby. V České republice se hranolek McDonald's ročně sní 2 949 000 kg. Hranolky McDonald´s se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.
McDonald's používá osm vybraných odrůd brambor. Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. Některé mají bělejší vnitřek a jiné jsou spíše dožluta.
V České republice a na Slovensku jíme u McDonald‘s odrůdy Russet Burbank a Innovator. Průměrná McBrambora váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila.
Průměrný Čech sní ročně 70 kilo brambor, přičemž jeho spotřeba dlouhodobě spíš klesá. V roce 2015 se u nás sklidilo slušných 504 955 tun brambor, ale například bramborová sklizeň v roce 1937 čítala těžko představitelných 9 331 738 tun. V českém katalogu brambor je registrovaných 158 různých odrůd a stále se aktualizuje.
Brambory nemusí být jenom příloha. Například šťáva ze syrových brambor obsahuje hodně draslíku, a díky němu tak pomáhá při žaludečních problémech, vysokém tlaku nebo únavě. Slupky od brambor nebo plátky brambor mají zase léčivé účinky na vředy, drobná poranění nebo akné. Vysoký obsah vitaminu C se také vždy hodí.

(tz)