Do závodní kantýny, do "mekáče" nebo si do práce přinést oběd v kastrolku? Polovina zaměstnanců si vaří doma a své jídlo si na pracovišti ohřeje. Je to levná a může být i zdravotně prospěšná varianta stravování.
Dietologové a propagátoři jídla připravovaného z čerstvých surovin mohou být spokojení. Skoro polovina zdejších zaměstnanců se drží jejich stravovacích doporučení a skutečně ví, co jí, když si v době oběda vytahuje krabičky s jídlem, které si nosí z domova.
Podle výsledků ankety na pracovním portálu Profesia.cz se tímto způsobem stravuje 45 % respondentů. Faktem však zůstává, že české zaměstnance k tomuto přístupu nevede ani tak starost o vyváženou a zdravou stravu jako především snaha nezatěžovat rodinný rozpočet výdaji za obědy v restauraci nebo závodní jídelně.
„Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná, někdy chybí i vyhovující stravovací zařízení v blízkosti pracoviště," přidává další důvody Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.
Každý osmý člověk v Česku pravidelně neobědvá vůbec. Při porovnání s loňskými výsledky průzkumu vynikne skutečnost, že počet těchto „extrémistů" klesá. Zatímco před rokem šlo o 20 % respondentů, letos již jen o 13 %.
Příležitost provětrat si hlavu během společného oběda s kolegy v blízké restauraci využívá 18 % účastníků. Kdysi masově provozované závodní jídelny navštěvuje 14 % lidí. Výsledky ankety zároveň naznačují rostoucí oblibu donáškových služeb. V loňském roce si obědové menu vybíralo z nabídky těchto společností 4 % respondentů, letos už dovezené menu konzumuje na pracovišti každý desátý Čech.
(tz)