CrossCafe_(21).jpgNapadlo vás někdy, že cappuccino může být degustační záležitostí? Pravý italský nápoj, který je spojením lahodného espresa a mléčné mikropěny, lze vychutnat na sto různých způsobů. Inspirovat se můžete u Luboše Martínka, šéfbaristy sítě kaváren CrossCafe. Udělejte si z pití kávy malý rituál, vypněte a dovolte si na chvíli zastavit čas.

Začněte hustou pěnou
Správné italské cappuccino zdobí poctivá krémová mléčná pěna, která zahájí koncert pro vaše smysly. „Chodí k nám zákazníci, kteří na cappuccinu nejprve snědí mléčnou pěnu a následně vypijí mlékem zjemněný nápoj. Jiní naopak nejprve vypijí cappuccino a pěnu, která zůstane na dně hrnku, si vychutnají až na závěr pěkně po lžičkách. Jen výjimečně se stává, že host nápoj vypije a pěnu nechá, protože je to právě ona, která dělá cappuccino cappuccinem," popisuje šéfbarista Luboš Martínek.
Dochutit, nebo ne
„Někdo rád cappuccino dochucuje, jiný preferuje klasickou kávovou chuť bez dalších přísad. Chuť cappuccina je výrazně zjemněná mlékem, které snižuje přirozenou hořkost kávy v nápoji. Mnozí hosté proto cappuccino již dále nedochucují a vychutnávají si jeho základní chuť s dokonalou mléčnou pěnou. Já osobně dávám přednost variantě mírně doslazeného cappuccina třtinovým cukrem. Stále častější je požadavek hostů na dochucení některým z oblíbených sirupů. Můžete si tak vyladit své cappuccino např. příchutí vanilky, karamelu nebo méně tradiční máty či makadamového oříšku. Pokud vám na cappuccinu vadí, že nemá tak kávově intenzivní chuť jako třeba espreso, přidejte si do něj extra shot espresa navíc. Cappuccino pak bude stále mléčné, ale zároveň s intenzivní kávovou chutí." říká šéfbarista.
Nejlepší je s lehkým dezertem
Jestliže zrovna nebojujete s dietou, dopřejte si ke cappuccinu lahodný zákusek, který umocní celkový požitek z kávy. „Ke cappuccinu se skvěle hodí lehké krémové dorty jako je např. tvarohový dort s lesním ovocem nebo malinami. Rovněž výborným dezertem do kombinace je oblíbený francouzský jablečný koláč. Pokud nechcete tolik hřešit, pak si můžete vychutnat cappuccino s některou malou sladkostí jako cookies nebo brownies," uzavírá šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

(tz)