Špatná výživa a stravovací návyky denně pronásledují téměř všechny z nás. Jíst se ale musí. Lidé s oslabenou imunitou, nemocní i ti vyléčení, zkrátka všichni, kterým není zdraví lhostejné, by měli zpozornět. Na to, čeho se ve stravě zejména vyvarovat a co se dá a čím nahradit, nám odpověděl odborník Jiří Stabla. Specialista známější spíše jako odborník na konopí z Carun Pharmacy. Vzděláním však ryzí gastronom, který se zdravému stravování věnuje mnoho let. Pro upřesnění je důležité podotknout, že rady nevznikly náhodou. Jsou výsledkem sestavení jídelníčku resp. čeho se ze stravy vyvarovat pro konkrétního člověka, který byl po těžké operaci.
Před nějakou dobou za Jiřím Stablou přišla paní, které odebrali ledvinu. Měla doporučenou stravu od lékařů, ale byla to učiněná katastrofa. Při regeneraci organismu jí Stabla nechtěl vyvrátit slova lékaře, nicméně doporučil jí některé výborné komponenty na vaření a další možnosti zdravého životního stylu.
U všech zmíněných ingrediencí je i dnes přesvědčen, že jsou klenoty v kuchyni. Odpovědět na otázku, jak se správně stravovat hledá sám už několik let, je to snad větší koníček než konopí. Snaží se dodržovat zásady, které se zdají být na začátku nedosažitelné. „Avšak když se člověk rozhodne a nalezne ty správné informace, uvěří, že koná správně. Brzy si zvykne na nový stravovací návyk a na nový cyklus, zvládne to každý. Odměna, která za to čeká na konci, je nepopsatelná a zaslouží si ji každý, kdo se na tuto trnitou cestu vydá," věří Jiří Stabla, známý popularizátor konopí v Česku.
Lidské tělo je podle něj důležitá továrna plná chemických procesů. Vaření Jiřímu Stablovi vždy připadalo jako alchymie, a to hlavně díky vodě, která je základní živel a je prý třeba začít chápat i vodu více než jen jako rozpouštědlo.
„Moderní společnost rychle a zcela zanevřela nad rituály v kuchyni a přenechala své jídlo do rukou samozvaných odborníků, tedy fast foodu, restaurací a oblíbenost si našly polotovary. Výsledek vidíme všichni a objevuje se stále více nových civilizačních onemocnění. Lidé mají často rádi superlativy a nové pokrmy, ale technologické postupy jsou díky nevědomostem slabé a tělo se mnohdy s některými nedokáže srovnat a zlobí, volá o pomoc," myslí si Jiří Stabla.
Gastronomie v ČR je moc špatná, ale lepší se. Je veliký pokrok, že člověk „moudrý" poznal vegetariánství a veganství. „Nikomu se nesnažím nic nutit, ale komukoli z mých známých a kamarádů, kdo se rozhodne změnit způsob stravování na jeho doporučení, se snaží předat maximum nových poznatků," doplnil Stabla.
A teď už ke konkrétním tipům ve výživě.
V jídle a doplňcích se vyvarujte mléka
Mléko je mateřská tekutina pro tele, nikoli pro člověka. Ten je jediným tvorem závislým na kojící tekutině a navíc jiného živočišného druhu, než je sám. Kdo naučil pít člověka mléko, již bohužel nezjistíme, ale že je mléko jed, máme zjištěno vědecky tisíckrát.
Náhrada mléka
Doporučuji maximálně 2dcl nápoje denně: rýžové, jahelné, ovesné, žitné, konopné (dá se koupit, nebo jednoduše vyrobit ve Veganze, kterou máte a recepty seženete na internetu).
Odstranit maso ze stravy
Strava bez masa je jednoduchá, doporučována odborníky, zdravá a nenáročná. Vaření bez masa je jednodušší, levnější a ekologičtější. Jako náhrada slouží třeba tofu.
Tofu (náhrada bílkovin z masa)
Nejlepší je uzené, ale k dostání ve více variantách. Je výborné, a pokud z něj připravujete majonézy, používejte recepty z neuzeného tofu (běžně obě varianty najdete v klasických obchodech Billa, Tesco, Kaufland). Z tofu lze připravit vše.
V obchodech lze zakoupit i sóju, či párky a salámy ze sóje. Lze koupit i jogurty a mnoho jiných produktů.
Základem je zelenina
Strava bohatá na listovou zeleninu může snížit riziko rakoviny. Bio brokolice je nejen bohatá na vitamin C, ale i řadu dalších vitamínu či vlákninu a bojuje proti volným radikálům. Dokáže dokonce opravit DNA v buňkách a tím zabránit rakovinnému bujení. Dále je výborná strava bohatá na mrkev, kedluben, celer a veškerou kořenovou zeleninu. Pokud možno také v jemně syrovém stavu, ať se zachovají důležité enzymy. Nezapomínat na červenou řepu či dýni. Konzumovat pokud možno denně.
Strava bohatá na luštěniny
Červená čočka (jediná, která nenadýmá) je výborná a nemusí se namáčet přes noc. Veškeré luštěniny jsou velmi důležité. Lze jimi nahradit maso a získat bílkoviny. Ve stravě by neměla chybět cizrna. Lze zakoupit moc dobrá cizrnová pomazánka. Není však složité ji ani připravit doma. Doporučuji veškerý sortiment společnosti Sunfood. K dostání je ve zdravých výživách.
Ovoce
Jablko jezte denně. Pokud půjdou sehnat tak i borůvky.
Příloha i hlavní jídlo
Denně nezapomínejte na rýži. Při varu přidávejte vždy jeden hřebíček na člověka. Pokud holdujete těstovinám, tak používat jen nevaječné.
Když pečivo, tak domácí
Jezte celozrnné pečivo, žitný chléb, (neobarvený). Vhodné je pořídit si domácí pekárnu. Máte pak jistotu kvalitních surovin i zpracování.
Mouka
Doporučuji mouku jahelnou, žitnou, konopnou, špaldovou či amarantovou.
Neocenitelné přírodní doplňky stravy
Zkuste kupříkladu rakytník. Podzimní bobule mají blahodárné účinky na lidské zdraví.
Konopné semínko obsahuje důležité cannabinoidy z nichž je pro lidské zdraví důležitý CBD-cannabidiol.
Jak posílit imunitu a zvýšit energii? Dobrý je mladý ječmen, vitamin D3- 5000 jednotek, vitamin C -1000 jednotek (možno zakoupit na internetu). U vitamínu C je důležité, aby množství jednotek bylo získáno z citrusů, nikoliv ze syntetiky.
Betaglukán - k zakoupení v lékárně.
Doporučuji koupit semínka chia, dají se sehnat ve zdravých výživách a přináší energii a důležité látky, tisíce let prověřená mnoho kmeny a Indiány.
Máta peprná
Preferuji mátu jíst, protože čaj je slabý. Pozor na to, že máty je více druhů. Vybírat mátu peprnou.
Zázvor
Pokud snesete jíst 3 cm čerstvého zázvoru 3 x týdně, váš organismus to ocení. O zázvoru je toho psáno hodně, určitě si ho kupujte a jezte.
Plody Goji
Kustovnice čínská je v Číně posvátná a oblíbená. Lze koupit i čaje a další výrobky s přídavkem medu. Doporučuji však raději obyčejné plody. Stačí konzumovat hrstka denně.
Amalaki neboli embilika lékařská
Často používaná v ájurvédské medicíně. Amalaki lze koupit kandované. Není však tolik kvalitní jako čistý prášek. K dostání je v indických prodejnách. Má nejvyšší přírodní obsah vitamínu C.
Neem (nimba)
Existuje více možnosti užití nimby - vnitřně, ale i zevně. Nimba je jednou z nejsilnějších krev čistících a detoxikačních látek, jaké byly kdy známy. Hlavní léčebnou metodou je v Indii vnitřní paliativní léčba. V Indii je tato rostlina dodnes uctívána pro své léčivé vlastnosti a ve světě o ni velmi rychle narůstá obrovský zájem, k čemuž přispěly výzkumy z nedávné doby. Zároveň je z ní vyráběno mnoho produktů.
Jaké oleje zvolit?
Rostlinné oleje, by neměly být používány denně, ale max. 2-3x týdně.
Olivový olej sloužil v mnoha léčitelstvích jako klenot. Ostatně o olivovníku se traduje, že je to král stromů.
Výborný je konopný olej, ale také lněný. Olivový nebo slunečnicový olej ke smažení používejte jen nemodifikovaný, tzn. free GMO. Nekupujte levné nekvalitní oleje, ani ty, které jsou v plastu, a raději volte sklo.
Zahušťování a zahušťovadla
Jedním z hlavních problémů lidí při vaření je, čím správně zahušťovat. Vhodná je kukuřičná mouka. Dále kuzu (japonský prášek, který lze zakoupit ve zdravé výživě). V každé zdravé výživě je k dostání hraška (hrachová směs) určená pro zahušťování a obalování místo strouhanky. Ve sladkých pokrmech doporučuji použít místo vejce rozmačkaný banán. Výborné pro zahuštění jsou i jemné ovesné vločky. Vyhneme se tak bílé mouce.
Jaképak koření?
Každé koření skrývá nějakou superlativu, tady jsou nejběžnější a lehce dostupné: bazalka, tymián, rozmarýn, kari, šafrán, bobkový list, kmín, dále koření mahá, které se sestavuje z koriandru, ibišek, dobromysl, kardamon.
Dochucovadla
Umeocet (nevařit, ale přidat na konci varu) a pokud bujón, tak nikoli živočišný, bez glutamátu sodného. Také se dá všude koupit, Natur od Vitany. Sójové omáčky dávat minimum a raději na konci varu. Osobně doporučuji sójovou omáčku Tamari (v prodeji ve zdravých výživách).
Jablečný ocet
Voní jako zkažený mošt, proto se nelekat. Je však brán jako jeden z největších klenotů medicíny. Není vhodné jej užívat ráno, protože jde o kyselinu. Čili raději během dne. Jablečný ocet byl všelékem od dob Hippokrata. Hlavně dbejte na to, aby byl nepasterizovaný a v bio kvalitě. Denně doporučuji 2dcl vody a do ní přimíchat polévkovou lžíci octu. Užívat 2x denně. Pokud pracujete s octem, zapomeňte na lihový "technicky" a raději spoléhat na vinné a další z přírodních octů. Výborné je i kysané zelí z bio výživy, bez přidání lihového octu.
Sladidla
Upřednostňovat třtinový cukr, stévii, agáve, ovesný slad, rýžový sirup. Dávat velký pozor na aspartan (je obsažen ve všech umělých sladidlech, žvýkačkách a různých limonádách). Pozor rovněž na acesulfam.
Čím solit?
Pokud sůl tak himalájskou, nebo mořskou, výborný je právě zmiňovaný umeocet. Zapomenout nejlépe na chlorid sodný z obchodu, ten je na zimní zamrzlé cesty. Bujóny taky obsahují hodně soli, takže raději méně a nezatěžovat zbytečně ledviny.
Čaje? Ano, ale s mírou
Je dobré pít maximálně 2 - 4dcl denně (měsíčkový, heřmánkový, šalvěj a další bylinkové se doporučují používat maximálně 1 měsíc a pokud pravidelněji, tak pouze jeden druh, pak na nějakou dobu vynechat, nebo vyměnit s jiným, (kopřiva se může dávat i do vařených jídel k varu). Pokud si chcete čaje dopřávat více, raději volte slabší koncentráty nebo bílý čaj.
Důležité je si uvědomit, že čím méně člověk jí, ale zdravěji, tím se do organizmu dostává opět život, lze sledovat zlepšení po pár týdnech, někdy i dnech. Doporučení - prostudovat si psychosomatiku a její působení a podporu v léčbě. Komu nepomohou léky, tomu pomůže příroda!
O značce CARUN
Obchodní značka CARUN zaštiťuje široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, prodávaných po celé EU. V současné době se pod značkou Carun vyrábí jediný zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?". Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na
http://www.konopnyshop.cz.