Dvanáct margarínů na českém trhu se rozhodl prověřit odborný časopis Svět potravin. Jejich rozbor v Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha a smyslové posouzení prokázaly, že obstojí jako náhražka másla a dalších přírodních tuků.
Jak uvedla ředitelka pro marketing a komunikaci Potravinářské komory ČR Ing. Jarmila Štolcová, žádný z testovaných výrobků neměl hodnotu obsahu transmastných kyselin vysokou, na rozdíl od minulých dob. „Tuky jsou ztužovány správnou a kvalitní technologií,“ prohlásila J. Štolcová.
Nejdůležitějším hodnoceným ukazatelem byl profil obsažených mastných kyselin. V testu se objevily nízkotučné výrobky i margaríny s vyšším podílem tuků v ceně od 25 do 112 korun.
Všechny vzorky byly dobarvované s použitím přírodních aromat.
Vítězství si odnesla Flora společnosti Unilever ČR s nejvyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, následována Ramou a nízkotučným Tesco margarínem.
(red)