M1A5844Zelené superpotraviny jsou opředeny superlativy. Většina z nás ví, že chlorela, spirulina i mladý ječmen dokážou prospět kondici těla a pocitu zdraví. Jejich největší slabinou až doposud bývala chuť a vůně, ačkoli lisování do podoby tablet uživatelům značně ulehčilo. Česká značka doplňků stravy a snacků s vysokým obsahem funkčních složek Nupreme se však rozhodla zajít dál a ze zelených superpotravin vytvořila požitek. Na trh uvádí Super Greens, unikátní směs všech tří zelených superpotravin v BIO kvalitě, kterou zabalila do lahodné a autentické pistáciové chuti.

Dříve naše společnost žila v přesvědčení, že potraviny prospívající tělu musí přinášet také trochu utrpení pro chuťové pohárky. Jako by snad zdraví a krása musely být vykoupené nepříjemnou chutí. V Nupreme se podobný styl uvažování rozhodli změnit. „Udržování vitality by mělo člověka bavit, být potěšením. Jen tak se mu do toho bude chtít každý den. Víme, že mladý ječmen, spirulina a chlorela málokomu zachutná na první dobrou. Proto jsme vyladili recepturu s přírodní pistáciovou příchutí, aniž by došlo k nějakému kompromisu na straně kvality a využitelnosti pro organismus,“ objasňuje Petr Žemlička, spoluzakladatel a marketingový ředitel značky.

Jak a kdy do jídelníčku povolat Super Greens

supergreens 1Super Greens lze připravit jako lahodný nápoj, který zlepší celkovou bilanci přijatých tekutin a dodá přitom tělu unikátní sestavu živin. Dopřát si ho lidé mohou kdykoli během dne, nejlépe však před jídlem, kdy trávení ještě není zatíženo naší běžnou stravou a může se soustředit jen na luxusní balíček zdraví prospěšných látek. Ale naordinovat si ho lze také mezi jídly nebo jako součást koktejlů. To vše bez polykání tablet, v čisté, přírodní, bioaktivní podobě a BIO kvalitě. S pořádnou dávkou lahodné chuti a bez nutnosti volit mezi jednotlivými zelenými superpotravinami.

Super Greens si pozornost zaslouží, když člověk:

● touží stimulovat blahodárnou regeneraci a povzbudit vitalitu těla i mysli,
● čelí stresu a únavě,
● zamýšlí zařadit do stravy více zásadotvorných potravin,
● potřebuje vylepšit svou fyzickou kondici a výkony ve sportu i při jiných aktivitách,
● nemá čas nebo chuť připravovat si zeleninový salát,
● pomýšlí na biohacking a omlazení organismu,
● potřebuje doplnit živiny, od antioxidantů přes minerály až po enzymy,
● zahajuje očistnou kúru a chce ji podpořit silou chlorofylu.

Synergické působení velké zelené trojky

Chlorela, spirulina i mladý ječmen společně vytváří dokonalou souhru látek prospívajících tělu. Představte si je jako orchestr, kde se jednotlivé melodie mísí v uším lahodící symfonii. Přesně tak spolu dokážou tyto „zelenáče“ spolupracovat. Navzájem se podporují. BIO sušená šťáva z mladého ječmene v RAW kvalitě je vynikajícím zdrojem enzymů a vitamínů. BIO chlorela prospívá organismu tím, že mu dodává chlorofyl a beta karoten, je také oblíbeným prostředkem pro jeho šetrnou a přirozenou detoxikaci . BIO spirulina je skvělým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, minerálních látek a stopových prvků. Všechny tři „zelenáče“ navíc patří mezi zásadotvorné potraviny.

Chlorofyl je symbolem zdraví

Chlorofyl, tedy zelené barvivo, najdeme ve všech listech i většině plodů. V pletivech rostlin zastává úlohu malé továrny na přeměnu sluneční energie na tu chemickou, kdy dochází k produkci sacharidů a uvolňování kyslíku. Nalézá se také ve třech nejznámějších zelených superpotravinách: chlorele, mladém ječmeni a spirulině.

 M1A5847V nitru molekuly chlorofylu se ukrývá hořčík. Celá molekula ale zdaleka není neměnná. Naopak! V lidském organismu na sebe rychle navazuje těžké kovy a další odpadní i toxické látky. Napomáhá tak očistě uvnitř těla, což je klíčový proces pro udržování zdravé rovnováhy vnitřního prostředí. Chlorofyl také eliminuje tvorbu volných radikálů a urychluje regeneraci tkání. Díky těmto potvrzeným účinkům má své místo už dlouhé roky rovněž v běžné klinické praxi medicíny založené na důkazech (Evidence Based Medicine).

Svou molekulární strukturou je chlorofyl nápadně podobný lidskému hemoglobinu. Celá veliká molekula se liší jen prvkem navázaným v samotném středu. Zatímco chlorofylu dodává hořčík barvu zelenou, hemoglobin, lidské krevní barvivo, barví železo do červena. Nemůže nás proto překvapit, že chlorofyl podporuje tvorbu hemoglobinu a tím i krvetvorbu. Tak přispívá k boji s chudokrevností, již často doprovází pocity únavy, apatie, dušnost, pobledlost. Navrací energii a elán, pomáhá zlepšit duševní kondici i schopnost lépe odolávat stresu.

Tím přínos zelených potravin zdaleka nekončí. Jejich buňky jsou vedle chlorofylu zásobárnou dalších cenných látek, jako jsou vitamíny C, K, kyselina listová, železo, vápník a další. Tyto důležité živiny dávají tělu nejen nástroj, jak se poprat s oxidačním stresem a zpomalit proces stárnutí, ale jsou doslova nezbytné pro zdraví celého organismu. Proto zelené potraviny tak efektivně pomáhají buňky chránit a udržet je v dobrém stavu.

Chlorela jako očistná síla pro zažívání

Chlorela, jednoduchá jednobuněčná řasa, obývá Zemi už dvě miliardy let. Až do dnešní doby si udržela fantastickou schopnost uchovávat mnoho skutečně cenných látek. A chrání je poctivě. Její buněčná stěna, tvořená celulózou, je pro trávení člověka téměř neproniknutelná. Proto je nanejvýš důležité při procesu zpracování věnovat důkladnou péči rozdrcení až na úroveň buněk (mikronizace). Jen tak uvolníme zásobu minerálů, vitamínů, enzymů a bílkovin, jimiž je buňka řasy tvořena až z 60 %. Chlorela patří mezi nejbohatší zdroje chlorofylu na světě. Řasa je zajímavá i pro obsah CGF neboli růstového faktoru chlorely. Jeho efekty na lidský organismus musí potvrdit ještě řada studií, první výsledky však naznačují, že by mohl přispívat k ochraně DNA a RNA. Skutečné bohatství chlorely tak spočívá právě ve vyvážené směsi celé škály látek. To umí jen alchymie přírody.

Tato zelená superpotravina přispívá k normální funkci imunitního systému, podporuje přirozenou funkci jater, napomáhá ve snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje pocit vitality a metabolismus. Při konzumaci chlorela posiluje a harmonizuje střevní mikrobiom, který určuje, jak se budou živiny z potravy vstřebávat. Čím je střevní mikroflóra (tedy přátelské mikroorganismy) silnější, tím lépe jsou tělu dostupné všechny potřebné látky pro udržení vitality. Ani vláknina této řasy není jen tak obyčejná. Díky specifické struktuře má neuvěřitelnou absorpční schopnost a dokáže na sebe v trávicím traktu navázat těžké kovy a odvést je přirozenou cestou z organismu.

„Schopnost navázat na sebe spektrum látek je někdy ale dvojsečná. Spolu s přínosnými živinami dokáže chlorela při svém růstu v pěstírnách vstřebat i substance pro člověka škodlivé. Abychom zákazníkům zajistili prvotřídní bezpečnost a kvalitu, rozhodli jsem se limity některých toxických látek aktivně hlídat a provádíme nezávislé analýzy v českých akreditovaných laboratořích. Týká se to každé šarže všech surovin, které dovezeme ze třetího světa, tedy ze zemí mimo EU. Zaměřujeme se na rozbory na těžké kovy a mikrobiologii. Výsledky pro danou šarži jsou vždy zdarma ke stažení na www.nustore.cz/analyzy/. Namátkově či v případě podezření provádíme rovněž analýzy na pesticidy, mykotoxiny a polyaromatické uhlovodíky,“ přibližuje Petr Žemlička.

Spirulina pro vitalitu a energii

Spirulina je sinice, která lidskému zdraví neškodí, ale naopak prospívá. Na rozdíl od chlorely nemá buněčnou stěnu tvořenou celulózou, proto je snadno stravitelná a vyznačuje se vysokou dostupností obsažených látek, lze ji tedy právem považovat za hotový nutriční elixír pro buňky. „Spirulina patří mezi zdroje vysoce kvalitních bílkovin. Je tak ideálním pomocníkem pro zvládání vlčího hladu a s oblibou je využívána jako podpůrný prostředek při dietách a v procesu snižování váhy,“ uvádí Petr Žemlička. Mezi další taháky této modrozelené sinice patří obsah vlákniny, která něžně kartáčuje zažívací ústrojí, jež nejvíc trpí pod taktovkou nezdravých stravovacích návyků – od nepravidelnosti po hřešení v cukrárně nebo fastfoodu.

Spirulina je bohatá na vitamín B2 a železo, kterého v denní dávce obsahuje až 17 %. Proto má příznivý vliv na zdravou krvetvorbu, posiluje produkci hemoglobinu, čímž přispívá k blahodárnému přenosu kyslíku z krve do tkání. Tak například naše kosterní svalstvo není schopno intenzivně pracovat bez bohatého přísunu kyslíku, natož využívat tuky jako zdroj energie. A mozek si bez náležitého zásobení kyslíkem ani nevzpomene, kdy má vaše drahá polovička narozeniny. Kyslík je esencí života, která zbystřuje mysl, smysly a vyladí náladu. Proto má spirulina pro dnešního člověka mimořádný význam.

Mladý ječmen pro posílení imunity

 M1A8142Na rozdíl od „zeleného ječmene“, kterým je mnohdy označován prášek z usušených a rozemletých výhonků, je mladý ječmen Nupreme 100% šťáva lisovaná z čerstvě sklizených výhonků ječmene, která se suší při teplotách kolem 31 °C, aby byla zachována RAW kvalita. Díky tomu se pyšní obsahem celé řady minerálních látek, enzymů, vitamínů a fytonutrientů včetně chlorofylu, které dodávají to potřebné pro znovunastolení imunitní rovnováhy těla. Mladý ječmen na buňky účinkuje jako očistná kúra a zároveň jako regenerační infuze. „Organismus ve stresu, psychickém i fyzickém, spotřebovává všechny živiny ve zvýšené míře. Mladý ječmen nám je pomáhá doplňovat a posilovat naši obranyschopnost. Je to koktejl synergicky působících cenných látek,“ popisuje Petr Žemlička.

Mezi prvotní příznaky stresu patří únava, podrážděnost, nespavost, ztráta vitality, bolesti hlavy, opakované záněty, poruchy koncentrace, přibírání na váze nebo naopak hubnutí, padání vlasů. Projevů je řada a u každého mohou být jiné. Mladý ječmen dokáže látky nezbytné pro nastolení fyziologicky příznivého stavu postupně saturovat. Pomáhá organismu s pravidelnou očistou vnitřního prostředí a efektivnějším vylučováním metabolitů.

Mladý ječmen přispívá k překlenutí deficitu vitamínů a minerálních látek a může být užitečný při nápravě dietních chyb. Podporuje psychické funkce v období zvýšené zátěže, jelikož obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro správnou činnost nervové soustavy. V mladém ječmeni se současně vyskytuje vitamín C a vitamín B6, které společně dokážou fungovat jako „booster“ hladiny energie a imunity.

Kdy si na „zelenáče“ dát pozor

Zelené superpotraviny s vyšším obsahem vitamínu K není vhodné do stravy zařazovat tehdy, pokud například momentálně užíváte léky na ředění krve. Chlorelu není vhodné konzumovat v případě vyšší citlivosti na jód. Spirulina ani mladý ječmen se nedoporučují také v případě užívání léků na potlačení imunity, například po transplantaci orgánů apod. Taktéž kojící a těhotné ženy by měli užívání zelenáčů konzultovat se svým lékařem.

(tz)