mona lisa 1Přesvědčili jsme se mnohokrát, jak ženy výtečně zvládají vedle rodinných záležitostí i řízení pracovních kolektivů a zdolávání nových podnikatelských výzev. Avšak letos jim mimořádná situace vyvolaná pandemií koronaviru připravila ještě náročnější zkoušku. Naplno se staly šéfkami nejen firem, institucí či úřadů, ale také manažerkami rodin, škol či zdravotní výchovy doma. Svým způsobem, i když se řada striktních opatření rozvolnila, tyto reprezentantky businessu a vrcholového managementu vnímají hrozby pandemie stále, což pochopitelně přináší do jejich práce další zátěžový prvek. A také stres. Uvědomují si to a snaží se ze všech sil, každá po svém, takové situace zvládat. Jejich názory a zkušenosti mapuje naše zářijová anketa:

Pociťujete od začátku koronavirové pandemie v pracovním a osobním životě ve větší míře stres? Jak ho zvládáte, čím ho dokážete zmírnit?

 

Mgr. Simona Fleková
majitelka
Studio S + F
Koronavirová pandemie mě velmi zasáhla pracovně i emočně v době karantény hlavně uzavřením mého kosmetického studia a přerušením osobních kontaktů s klientkami. Ale i po znovuotevření studia v květnu jsem vývojem situace kolem covidu pod tlakem v podstatě neustále. Visí zde nejistota z dalšího mediálního komentování pandemie a možného opětovného zásahu státu. To se samozřejmě v pracovním i soukromém životě prolíná. A jak to všechno ustát? Jsem životní optimista a snažím se vždy najít pozitiva, i když je to mnohdy náročné. Jsem ráda, že mám podporu a důvěru mých klientek, které ví, že pro bezpečné a pohodové ošetření dělám maximum. Musím poděkovat i firmě Mgr. Ladislav Kavan – LK SERVIS, generální zastoupení GERnétic pro ČR a SR, s jejichž kosmetickými přípravky pracuji. Během celé covidové doby nám kosmetičkám byl management a nadále je velkou oporou!

RNDr. Věra Palkovská
primátorka
statutární město Třinec
Byli jsme postaveni před velmi stresující situaci, kterou nikdo z nás dosud nezažil. Od počátku, kdy se objevili v ČR první pozitivně testovaní, jsme dělali v Třinci všechno pro to, abychom zmírnili dopady koronaviru na životy občanů a pomáhali jim zvládat toto tíživé období. Koronavirus se nás na jedné straně dotknul negativně, protože se i hodně zakousl do městského rozpočtu, ale na druhou stranu přinesl také pozitiva jako větší ohleduplnost, vzájemnou pomoc, trpělivost a velikou solidaritu mezi lidmi.
V osobním životě jsem i přes řadu omezení nouzový stav prožívala kladně, protože jsem zvolnila rychlé životní tempo, přemýšlela o svých životních hodnotách, a hlavně jsem měla více času věnovat se rodině a vnoučatům. Uvědomila jsem si, že si chci i do budoucna chránit čas pro své blízké a pro lidi, na kterých mi záleží. Byla to nejen pro mě nová zkušenost a velká lekce.

Martina Brandová
majitelka značky Andělské pralinky
Mestrey s.r.o.
Stres jsem po začátku koronavirové krize nepociťovala, protože jsem po včasném avízu nástup možných problémů očekávala už na začátku roku. Snažila jsem se připravit firmu i zaměstnance na komplikace, které si nikdo z nás v té chvíli nedokázal ani jen představit. Pak se ukázalo, že maličkost, jako byl včasný nákup zásob z Itálie, a především respirátorů, měla cenu zlata, mohli jsme je pak rozdat nejen ve firmě, ale i našim nejbližším. V nouzovém stavu jsem byla ve stresu spíš jen z toho, že po letech najednou nic nevyrábím, nemusím brzy vstávat a nezvoní mi pořád mobil. Zakázala jsem si sledování „strašení“ z ČT24 a v nastalé pauze se začaly rodit nové nápady a přišly inspirace, které, doufám, firmu posunou dál a pomohou nám dohnat to, co jsme ztratili. A do zvládání všech nových výzev přeji i ostatním firmám, nejen té své, hodně sil!

PhDr. Lenka Tomešová
předsedkyně
Klub manažerek
Spíše než stres mám obavy. Obavy z toho, aby koronavirová pandemie nedorazila ve větší síle. Aby se lidé nepřestali chovat odpovědně. Aby respektovali doporučení tak, jako tomu bylo ve většině případů na jaře. Obavy mám i z toho, jak vlastně budeme fungovat, protože Klub manažerek musel zrušit řadu klubových akcí, například jen termín X. Inspiromatu se mění již potřetí. Vím, že jsou na světě důležitější věci, ale člověk potřebuje lidský kontakt, setkání s přáteli, volně dýchat a svobodně se pohybovat... A od členek klubu také vím, že už jim naše setkávání moc chybělo.
A jak zvládám stres? Naučila jsem se radovat z maličkostí – od jara na zahradě stále něco kvete. Vždy ráno, kdy si řeknu známou větu „díky za každé nové ráno“, se projdu po zahradě a kochám se pohledem na to, co nového na ní vykvetlo. Největší nabíječkou energie je právě zahrada. A přátelství, která se díky moderním technologiím v období pandemie snad ještě více utužila. Tolik soukromých e-mailů, humorných videí, legračních fotek a textů jako nyní jsem snad v životě neobdržela. Takže na stres mi pomáhá i humor a úsměv. Ráda mám usměvavé lidi, a sama se také ráda usmívám.

Kateřina Lukášová
HR ředitelka
SAZKA a.s.
Doba koronavirové pandemie je pro mě velkou zkouškou, a to nejen co se týče stresu. V pracovním životě jsem musela rychle rozhodovat o situacích, kde bylo málo informací, byly zcela nové a rozhodnutí muselo padnout hned a mělo dopad na hodně lidí. Vedle toho jsem doma ze dne na den byla učitelka dvou malých dětí. Celá tato situace byla pro mě velmi náročná, a to jak fyzicky, tak i psychicky. Ale i tato těžká doba mi přinesla mnoho dobrého. Jako dobíjení baterek na mě mají zásadní vliv dvě věci. Měla jsem více možností být se svojí rodinou a také jsem se přesvědčila, že firma, ve které pracuji, je strašně fajn. Mnoho kolegů se zapojilo samovolně do dobrovolných aktivit – společně jsme šili roušky a rozváželi jídlo potřebným.

Eva Děkanová
marketingová manažerka
skupina Geis
Určitá, respektive umírněná dávka stresu mi vždycky pomáhala k vyšším pracovním výkonům. Ale pracovní tlak, například plnění velmi krátkých závazných termínů, tiskových uzávěrek, nebo stres před důležitou prezentací, se vůbec nedá srovnat s tím, co jsme prožívali a prožíváme v souvislosti s koronavirem. Pro zvládnutí stresu je pro mne totiž důležité, do jaké míry mohu situaci ovlivnit nebo vyřešit. Pandemie mi tak z tohoto hlediska přinesla novou zkušenost. Ovlivnit ji mohu velmi okrajově a v minimální míře, vyřešit ji nemohu. Proto byl stres v prvních týdnech vyšší. Nicméně velmi mi pomohl přistup naší společnosti, a hlavně to, že jsem se mohla na některých krocích podílet. Ochrana zdraví zaměstnanců byla a je na prvním místě – všichni lidé například dostali v té době nedostupné roušky a dezinfekci, nastavili jsme home office pro pozice, u kterých to bylo jen trochu možné, a ještě dříve, než se v Česku začalo uvažovat o nouzovém stavu, zavedli jsme postupy k ochraně zdraví na všech pracovištích. Všichni jsme společně pracovali na tom, abychom udrželi provoz a byli schopni zabezpečit služby našim zákazníkům. A to se nám povedlo. Moje zkušenost, respektive rada pro zmírnění stresu v době koronavirové tedy je zvýšit osobní disciplínu, věnovat se aktuálně podstatným věcem, pomáhat ostatním a přemýšlet pozitivně.

Ing. Zdenka Vostrovská, Csc.
ředitelka a předsedkyně představenstva
1. VOX, a.s.
Koronavirová pandemie mne zasáhla významně. Ze začátku jsem byla v klidu, uklidňovala jsem se tím, že to brzy přejde. Po 28 letech kontaktu se svými klienty nastaly smutné dny, respektive měsíce.
Konečně jsem jako ekonom pochopila, co znamenají „rychlé prachy“. Nerozdělený zisk z minulých let rychle pohltily fixní náklady a počet bezmoci přerostl do strachu z budoucnosti. Nová realita je pro mne výzvou hledat jiné cesty, a to mne baví a naplňuje. Přeji všem, aby prošli touto krizí s vizí.

Simona Kijonková
zakladatelka Zásilkovny, CEO
skupina Packeta
Doba pandemie byla spojena s obrovským pracovním vytížením, stresem a silným pocitem nejistoty. Musela jsem dělat rychle celou řadu náročných a nepopulárních rozhodnutí, aniž bych věděla, co se stane v nejbližších hodinách a dnech. Nejhorší pro mě bylo, že jsem měla málo času na rodinu, na své tři děti, které se mě často ptaly, proč teď v práci trávím čas až do
noci, a někdy i o víkendu. Řídila jsem totiž nepřetržitě krizový štáb a musela být neustále online.
Pozitiva naopak vidím v tom, že se vám v tom pravém světle ukážou charaktery lidí, které máte kolem sebe. A tady jsem čerpala hodně pozitivní energie. Ať už to bylo ze svých skvělých kolegů v práci, kteří se ve chvíli krize semkli kolem mě a podali neskutečný výkon. Nebo i síla mojí rodiny, která mi byla velkou oporou. Na vrcholu pak stál manžel, který se nejen skvěle staral o naše děti, ale pomohl mi také cennou radou a povzbuzením ve chvílích, kdy jsem byla nucena řešit velmi složité situace a rychle reagovat.
Zároveň se z krize může zrodit mnoho zajímavých příležitostí. Myslím si, že my v Zásilkovně jsme tyto příležitosti dokázali přerodit v projekty, které firmu opět raketově posunou kupředu. Přestože byla doba pandemie pro celou skupinu Packeta a Zásilkovnu velmi náročná, dnes už jedeme opět na plné obrátky, dokonce jedeme rychleji, než jsme si začátkem roku naplánovali, a připravujeme se na další výzvy a bitvy, které v podnikání nikdy neskončí.

Kateřina Jezerská
Managing director
Fenix Trading s.r.o.
Určitě ano. Neobávám se viru, ale spíš důsledků opatření, které vlády jednotlivých zemí zavádějí. Největší obavy mám z podzimu, který je pro nás top sezónou. A pokud se jednotlivé trhy začnou opět uzavírat, mohlo by nám to způsobit značné problémy. Jarní výpadek jsme zvládli, i když s drobným propadem, ale pokud by se to samé opakovalo i na podzim, mohlo by nás to ohrozit. Pevně věřím, že jsme se z první jarní vlny poučili a případná opatření budou pouze lokální. Co se týče osobního života, máme doma dva školáky, a my oba dospěláci jsme chodili po celou dobu do práce. Po dvou měsících, kdy byli sami doma nebo u babičky, jsme byli všichni rádi, když se opět vrátili do školy. A jak zmírňuji stres? Pravidelně cvičím jógu, ráda si vyrazím na kolo, běžky, případně na procházku do přírody.

Ing. Petra Kalců
ředitelka
Lázně Lednice, s.r.o.
Doba, která nás všechny zaskočila jak v pracovním, tak i soukromém životě, patří bezesporu mezi stresující. Nepatřím mezi lidi, kteří hned ze všeho dělají problém a stresují se, avšak situace, která nastala, byla hodně nečekaná. Co bylo a je pro mě nejvíce stresující, je nejistota, která neustále ovládá veškeré dění.
Nedotažené pokyny, nejednotná stanoviska a komplikování jednoduchých věcí, nepřesné informace a krátké termíny pro realizaci jednotlivých opatření. V posledních dnech to pak bylo spuštění kampaně COVID-Lázně, které vládl neskutečný chaos. Uklidnění a odpočinek hledám především doma v rodinném kruhu při společných zážitcích. Miluji relax při dobrém filmu či knize, a když si k tomu člověk může pochutnat na sklence dobrého moravského vína, pak všechny stresy odplavou. Snažím se i pravidelně cvičit jógu, při které vždy alespoň na hodinku zapomenu na čas a věnuji se pouze sama sobě. Obrovskou energii čerpám při práci na naší malé zahrádce a při procházkách přírodou. Člověk si venku vyčistí hlavu a po 7 km svižné chůze a celodenním pracovním vytížení už mě přemůže pouze příjemná únava.