image0Obdivuji cukráře, kteří dokážou pracovat i v létě za nesnesitelných teplot přesto, že mají klimatizované výrobny, nejrůznější lednice, chladicí a mrazicí boxy a spousty fíglů, jak připravit vše potřebné v patřičné kvalitě. Martina Brandová mezi ně patří. Značka Andělské pralinky víc než trefně vystihuje, o čem ty její čokoládové pralinky jsou, tedy andělské, úchvatné, zážitkové, prostě famózní. Jenže jak šel čas, k pralinkám se přidaly zákusky, exkluzivní designové dorty, džemy, sirupy, zmrzliny, a nyní i moravská klasika s originálním podtónem – Janáčkovy koláče. Jak se s jednotlivými objednávkami její tým dokáže popasovat, to mi není jasné. Paní Martina má asi někde v tajnosti kouzelnický proutek, který sám všechno řídí, plánuje a diriguje. Je to určitě o přísné organizaci práce, která má v sobě ale kus kreativity, adrenalinové improvizace, zároveň disciplíny i radosti z tvoření. Do místa činorodosti, úspěchů i kouzel se vracíme opět rádi:

Značku Andělské pralinky mlsalové znají ve spojení s vysoce kvalitními a designově nápaditými čokoládovými pralinkami. Ale jejich výroba není jediným zaměřením firmy, kterou budujete. Co všechno dnes nabízíte?

Martina BrandováTěší mě, že nás už mlsalové rozpoznají mezi ostatními značkami pralinek. Pralinky jsou opravdu hlavní částí naší produkce, ale postupně jsme začali experimentovat a nabídka výrobků se rozšířila. Začalo to nevinně makronkami, za které jsme obdrželi ocenění Čes­ká Chuťovka. Protože jsem už od malička s babičkou pekla, přidala jsem nedávno do výroby také cukrařinu. Pečeme jak českou klasiku typu větrníky, punčáky, kremrole, tak i moderní dezerty a elegantní dorty. Pokud před vámi váš milovaný poklekne, můžete nás oslovit a navrhneme vám kompletní svatební nabídku od cukroví přes sweet bary až po designové svatební dorty. A aby toho opravdu nebylo málo, v létě vyrábíme Andělské gelato. Nuda u nás opravdu nehrozí!

Čerstvé je regionální ocenění koláčů, které jste začali péct. Nejsou to však koláčky ledajaké, jsou spojeny s příběhem našeho významného hudebního skladatele Leoše Janáčka a vaší rodinou...

Máte pravdu, je to úplná novinka! Janáčkovy koláče před pár dny obdržely značku Haná regionální produkt, na kterou jsme náležitě pyšní. Nápad na zpopularizování našeho rodinného receptu byl spíš náhodný, tyto koláče pekla už moje babička a vyprávěla, že recept pochází od bratra hudebního skladatele Leoše Janáčka Karla, který byl mým prapředkem. Koláče se pekly při návštěvách, takže je ochutnal i Leoš, který za bratrem do Zdounek jezdíval.

351298859 6223219771106725 7396823244534242923 nPři jakých příležitostech je zařazujete do sortimentu, kde je a bude možné je ochutnat, koupit?

Janáčkovy koláče teď jako první můžete ochutnat u našich lokálních partnerů, jako je například kavárna Konírna v nádherném zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou. Zakládáme si na čerstvosti výrobků, takže koláče se tam vozí ještě horké. Začali jsme i novou spolupráci s olomouckou Galerií Šantovka, kde bychom měli mít jednou za měsíc své prodejní místo, kde určitě také Janáčkovy koláče budou k mání. A abych si tak trochu „přihřála polívčičku“, musím se zmínit o nové miniprodejně, kterou otevřeme v průběhu prázdnin přímo u naší výrobny v Lipníku nad Bečvou. Už nám totiž přišlo nedůstojné předávat zákazníkům dobroty mezi vrátky, takže vás konečně pozveme dál! Bude to u nás vonět nejen koláči, ale i dalšími sladkostmi z naší produkce.

Vyrábíte rovněž výtečné džemy a marmelády. Už asi začala zpracovatelská sezóna... A bude nějaká pikantní novinka?

Džemy a sirupy si vyrábíme každý rok, teď už přišly na řadu jahody, brzy budou višně, rybíz i maliny a ostružiny, takže už se moc těšíme na výsledky. Zkusily jsme džem z rakytníku a byl úžasný, takže letos jej určitě uděláme. Do vánočního cukroví budeme opět potřebovat ostružinu se skořicí, tu letos také nevynecháme.

Je i v létě zájem o přípravu sladkostí na svatby a svatebních dortů?

Samozřejmě, většina svateb je v létě, plánují se už od ledna, takže kromě termínů objednaných už začátkem roku se nám občas stane, že nám zavolá vystresovaná nevěsta, které na poslední chvíli odpadla dohodnutá cukrářka. Máme raději ty předvídatelné události, ale trocha adrenalinu nikdy nezaškodí, a tak to vždycky jak pro nevěstu, tak i pro nás, dobře dopadlo!

Nedávno jste se nechala slyšet, že rozšíříte paletu speciálních zmrzlin. Jaké to budou a kde si bude možné líznout?

Speciálními zmrzlinami určitě myslíte nabídku zmrzlin s alkoholem?! V našem sortimentu je jahodový koktejl Margharitta, Piňa Colada nebo Cosmopolitan, který by jistě ocenily dámy ze Sexu ve městě. Musím jen dodat, že jsou to letní veselé zmrzliny, které bych dětem rozhodně ochutnávat nedala! Koupit si je možné v naší výrobně v Lipníku nad Bečvou.

Kde se vzal váš vztah k umění zmrzlinářskému?

Kde se vzal, nedokážu přímo určit, ale všechno souvisí se vším, a tak zřejmě z mé přirozené mlsnosti, vztahu ke sladkostem a letnímu horku vznikl nápad pustit se do výroby gelata. Navíc nejsem příznivcem točené zmrzliny, takže jsem první gelato vyrobila především pro sebe a svou rodinu. Prostě kdo by nemiloval dobrou zmrzlinu?

Zboží, které nabízíte, není většinou dlouhé trvanlivosti, to znamená, že musíte být hodně flexibilní, sehraný tým. Kolik vás dnes už je a jak si práci organizujete, abyste vše stihli?

DSC06017Je to různé, tým má své stabilní dlouholeté členy a k nim se v závislosti na ročním období připojují „aktivní zálohy“. Od září, kdy už je vánoční sezóna v plném proudu, jsme ve výrobně všechny, výjimkou jsou jen momentálně těhotné kolegyně. Organizace se už za těch
12 let, co vyrábíme Andělské pralinky, dostala do zajetých kolejí, takže každý ví, co má dělat a jaké postupy musí dodržovat, abychom zakázku stihli odevzdat včas.

Nápor u vás bývá zejména v listopadu a prosinci, kdy se objednávají vánoční dárky. Jaké procento je firemních zákazníků?

Listopad a prosinec už je docela pozdní termín, firmy objednávají už v létě a většinou chtějí mít dárečky v kanceláři do konce října, aby je obchodní zástupci mohli včas rozvézt. Teď je konec června a už máme hotový Vánoční katalog 2023! Bude to znít asi trochu divně, ale začínám už řešit i nové obaly na Valentýna. Poměr firemních klientů a stálých zákazníků (cukráren, kaváren, obchodů s dárky atd.) je před Vánocemi tak 70 : 30.

A kdy nejpozději lze zadat po­ptávku?

Abychom mohli garantovat volnou kapacitu pro objednávku, bylo by nejjistější ozvat se nám co nejdříve a požádat o katalog. Protože za nás mluví čokoláda, zasíláme zákazníkovi také pralinky jako ochutnávku. Máme své pravidelné odběratele, kterým každý rok vyrábíme firemní kolekce, ale těší nás samozřejmě i zájem nových zájemců, kteří ocení personalizované bonboniéry s pralinkami s firemním logem a ražbou na krabičce.

Začínala jste sama poté, co jste opustila manažerskou pozici v úplně jiném oboru. Nač při podnikání spoléháte především?

Když jsem opustila pozici facility managera, byl to trochu krok do neznáma, ale neměla jsem strach, těšila jsem se na něco nového. A naštěstí se potvrdilo, že Češi milují sladké, a když jim něco chutná, už u toho zůstanou. V posledních letech je úžasné vidět trend podpory nás, místních výrobců a českých značek! To nás motivuje udržet si vysokou kvalitu produktů, posilovat osobní vazby s prodejci i zákazníky a investovat svou energii do něčeho, co lidem přinese alespoň na chvíli pocit štěstí. A to štěstí bych ráda popřála nám všem!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi